2017 66. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2017 19:46
Dostoyevski'nin tüm kitaplarının aksine oldukça kısa bir romanı olan Kumarbaz, bizlere kumar tutkusu, insan ilişkileri ve iç hesaplaşmalarla ilgili birçok ayrıntı sunuyor. Bu romanın özelliği sadece 25 günde acele yazılmış olması, aksi takdirde Dostoyevski yayıneviyle yaptığı anlaşma gereği eserleri üzerindeki haklarını kaybedecekti. Sonradan evleneceği kadın olan Anna stenograf olarak yazara yardım etmiştir. Böylesine çabuk yazılmış bir roman için netice kesinlikle çok iyi. Bir de rahat kafayla sakin şekilde yazmış olsa kim bilir neler çıkardı. Kitapta kumarbazlığın verdiği o heyecan, gerilim, korku, ürperti gerçekten çok iyi verilmiş. Sanki kumar masasında siz oynuyormuşçasına bir duygu yaşıyorsunuz, hiç kumarla ilginiz olmasa bile kumarın insanda nasıl bir intiba bıraktığını derinden hissedebilirsiniz. Bunun yanında insan ilişkilerindeki umursamazlık, açgözlülük, dedikoduculuk gibi hadiselerin sık yaşandığı ve bol bol eleştirinin yazıldığı bir eser olmuş. Dostoyevski bu kadar kısa bir kitapta çok şey anlatabiliyor, sonu biraz oldu bitti gibi olsa da genel gidişat gayet iyi. Genellemeler var çokça bazen yok öyle değildir dediğiniz şeyler çıkabiliyor. Aşk ve nefret bir arada kitapta. Ben beğendim, Rus edebiyatı sevenler göz atmalı bence. Kumarın insan üzerinde nasıl olumsuz etkiler yaratan ve benliğini kötü şekilde değiştiren bir bela olduğunu anlatan önemli eserlerden biri.
KumarbazFyodor Dostoyevski · Varlık Yayınları · 088,5bin okunma