Doğanın Başrolde Olduğu Bir Ada Kurgusu: Görülmeyenler
2024 8. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2024 02:34
Doğayı merkezine alan metinleri okumayı çok seviyorum. Kelimeler kolumun altına girip beni olduğum yerden alıyor ve ait olduğum yere, doğanın kucağına bırakıyormuş gibi hissediyorum. Deniz dalgalarının sesi, öfkeli fırtınanın uğultusu, kurumuş otların çıtırtısı ve nicesi sanki yanı başımdaymış gibi. Bir dörtlemenin ilk kitabı olan Görülmeyenler de yalın ve sakin anlatımıyla birlikte bu kitaplardan biri. ”Bir düşe pişman olmak insanın yapabileceği en yıkıcı eylemdir.” Görülmeyenler, bir ada hikâyesi. Kitap, Barrøy adasında yaşayan Hans Barrøy ve ailesinin on beş yıllık yaşam öyküsünü bizlere sunuyor. Bu ada, insanların ancak sığabileceği kadar küçük bir yer ve Norveç’in vahşi doğasının tam ortasında bulunuyor. Gökyüzüyle denizin buluştuğu bu izole ada, yaşam mücadelesi veren bir aile için sert bir sığınak haline geliyor. Karşılarına çıkan her zorlukla baş etmek zorunda kalan aile, sadece doğanın kudretine değil, aynı zamanda kendi iç dinamiklerine ve ilişkilerine de meydan okuyor. Ada, bir mikrokozmos gibi, ailenin yaşamının büyük panoramasını yansıtıyor; burada hayatın zorluklarıyla mücadele ederken, aynı zamanda doğanın heybetiyle baş etmeye çalışıyorlar. “Yaşam bir cehennem ve en azından bunu öğreniyor, bu yüzden gülmeyi bırakıyor, onun yerine ağlamaya başlıyor. Her gece.” Abartıya kaçmadan sunulan doğa tasvirleri, diyalogların yanı sıra sessizliklere de geniş yer vermesi ve yaklaşık on beş yıl süren bir zaman dilimini kısa bölümler halinde adeta gün gün anlatmasıyla etkileyici bir roman. Ingrid Barrøy dörtlemesinin diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım fakat sonuncusunun henüz çevirisi yok: • De usynlige, 2013 (Görülmeyenler) • Hvitt ha, 2015 (Beyaz Deniz) • Rigels øyne, 2017 (Rigel’in Gözleri) • Bare en mor, 2020 “Kimse bir adayı terk edemez; ada fındık kabuğunda bir evrendir, orada yıldızlar karların altındaki çimenlerde uyur.” Sessiz, sakin ama etkileyici bir okuma arayanlara tavsiyedir. Keyifli okumalar.
GörülmeyenlerRoy Jacobsen · Yapı Kredi Yayınları · 2016186 okunma