Beyaz Deniz

Yapı Kredi Yayınları
Orijinal Adı:
Hvitt Hav

2021 174. kitabı
Görülmeyenler’in devamı niteliğinde olan Beyaz Deniz’de Barrøy ailesinin kızı Ingrid artık 35 yaşındadır ve adaya geri döner. Ingrid, tek başına, adadaki işleri yoluna koymaya çalışırken, denizle, adanın çetin koşulları ile mücadele eder.İkinci Dünya Savaşı’nın son yıllarına Barrøy Adası üzerinden bakmak, acımasız doğa koşullarını daha da güçleştiriyor sanki. Ingrid karakteri başta olmak üzere, kitaptaki çoğu kadın karakter çok etkiledi beni. Barrøy Adası sadece Barrøy ailesinin değil, tüm düşkünlerin adası gibi. Çok sevdim kitabı.
2023 39. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2023 15:09
Görülmeyenler ’in devamı Beyaz Deniz hikayeye yıllar sonrasında devam ediyor. Artık otuz beş yaşında bir kadın olan Ingrid, Barroy adasında tek başına yaşamaktadır. İkinci Dünya Savaşı devam etmekte ve Norveç Alman işgali altındadır. Savaş esirlerini taşıyan bir geminin İngiliz uçakları tarafından bombalanması ve hayatta kalan mahkum Rusların adaya sığınması ile hikaye başlar. Kitapta geriye dönüş kısımlarının deyim yerindeyse damdan düşer gibi başlaması başta biraz hikayeyi takip etmemi zorlaştırdı ama belki de yazar karakterin yaşadığı boşluğu ve kafa karışıklığını okura yansıtmak istiyordu. İlk romana kıyasla daha olay odaklı bir kitap. Çok derine inmese de bir aşk hikayesi de diyebiliriz . İlk kitapta kendini sürekli hissettiren dış dünya sonunda Barroy’a ulaşmış ve o kadar kapalı bir atmosfer yok. Barroy ve çevresindeki adalarda yaşayan insanların yaşam biçimlerini ve bunun yavaş yavaş değişmeye zorlandığını okumuştuk. Beyaz Deniz’de de bu değişim savaş aracılığıyla devam ediyor. Yazar unutulan hikayeleri bu kitabında da bize hatırlatıyor. Rigel gemisinin batışı ve 2500 den fazla kişinin ölümü ve İkinci Dünya Savaşı’nın arka planda kalan Norveç cephesi bu ayrıntılardan bazıları. İlk kitaptaki doğa tasvirlerini ve yaratılan atmosferi bu kitapta bulamasak da yazarın yapmaya çalıştığı şeyi takdir ettim. Rigel’in Gözleri ’ni de okuyacağım.
Edebiyat & Roman
2023 72. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2023 17:55
Görülmeyenler de başlayan Barroy adası hikâyemiz bu kitapta da devam ediyor. Bu seri ikinci kitabıyla birlikte bir tarihi kurgu şekline iyiden iyiye büründü diyebilirim. Özellikle gerçek olaylar, gerçek mekânlar kullanıyor olmasıyla ilginç bir eser. Yani meşhur MS Rigel gemisinden bahsediyor. Olaylar Barroya isminde gerçek bir adada geçiyor. Sadece kişiler kurgu. Yani biz öyle biliyoruz en azından. :) İlk kitapta çocuk olan Ingrid Beyaz Deniz'de otuz beş yaşında bir kadın olmuş. Barroy'e geri dönüyor. O otuz yıla yakın geçmişte kalan ilk hikâyemize göre çok daha sosyal bir metin. Sadece içe kapanık bir Barroy adası/ailesi yok burada. Çok daha fazla mekân, kişi var. Kitabın bir büyük sıkıntısı da burada baş gösteriyor. Sahipsiz kalan adayı çekip çevirmeye çalışan Ingrid, savaşın da etkisiyle kimsesiz kalmış çoluğu çombalağı tutup tutup getiriyor. Bi' acayip kadın gerçekten. Gerçi bunlar babadan oğula nesil zaten. Geçen sefer de Felix'le Suzanne'ı sahiplenmişlerdi. İlginç bir yaklaşım. Bu kadar çocuk ve kişiyi ise o kadar derinliksiz tarif ediyor ki Jacobsen, tam bir karakter karmaşası haline geliyor kitap. Kim kimdir, ne özellikleri vardır, son derece yüzeysel anlatıyor. Biz de içselleştiremiyoruz maalesef bu yüzden. Ingrid karakterini ben sevmemiştim. Bu kitaba da o yüzden ısınamadım. Kitabın sonlarında aramıza katılan Lars bence çok daha güçlü bir karakter. Bakalım Rigel'in Gözleri isimli serinin son kitabında bizi neler bekliyor.

Roy JacobsenYazar · 5 kitap
Norveçli bir roman ve kısa öykü yazarı Roy Jacobsen, Oslo'da doğdu ve 1982'de Tarjei Vesaas'ın ilk çıkış ödülünü kazanan kısa öykü koleksiyonu Fangeliv (Hapishane Hayatı) ile ilk yayıncılığını yaptı. Norveç Eleştirmenleri Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır ve iki romanı İskandinav Konseyi Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir: 1991'de Seierherrene (Fatihler) ve 2004'te Frost. Jacobsen Oslo'da yaşamaktadır. Jacobsen, Groruddalen vadisinde bulunan Oslo'nun bir banliyösünde büyüdü. Gençliğinde "Årvoll çetesinin" bir üyesiydi. 16 yaşındayken polis tarafından tutuklandı ve 35 gün boyunca hücre hapsinde tutuldu. Daha sonra kendisi diğer suçların yanı sıra silah suçları ve hırsızlıktan suçlu bulundu ve altı ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı.