Bir fabrika çalışanının işten çıkarılmasını ve ardından onu kovan amirinin peşine düşmesiyle başına gelen birtakım gerçeküstü (ve gerçek?) olayları okuyoruz bu kitapta.
Okurken biraz zorlandım açıkçası. Net bir dille başlayan hikayede zamanla gerçek ve hayalin çizgisi kayboluyor. Anlatım akıcı, ama kesinlikle kolay bir okuma değil; tasvir edilen gerçeküstü durumlar, kitap ilerledikçe daha da kadar kafa karıştırıcı hâle geliyor. Korotkov'un arayışı giderek daha da umutsuzlaşıyor ve en sonunda kabusa dönüşüyor resmen. Bir noktada Korotkov'la birlikte bende kafayı yedim.
Karşımıza çıkan absürtlülker Rus bürokrasisine ve sisteme karşı bir eleştiri aslında. Epey komik bulduğum kimi iğnelemeler olsa da bir çok şeyi kaçırdım sanki. Sovyet rejimine dair kapsamlı bir bilgim olmadığı için çok verim aldığımı düşünmüyorum. Dönemle alakalı daha çok birikime sahip olduğum zaman yeniden okuyacağım.
Mihail Bulgakov okumaya yeni başlayacaksanız pek iyi bir seçim olmayabilir. Ancak yazara zaten aşinaysanız zevk alacağınızı düşünüyorum.
Keyifli okumalar...