Toltek Bilgeliği
2024 8. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2024 19:46
Don Miguel Ruiz, Meksikalı bir yazar, neo şamanist. Dört Anlaşma kitabı onun en etkili kitabıdır. Oprah a bile bu kitapla katılmıştır. 1997 yılında yayınlanmış ve yaklaşık 5 milyon adet sattığı varsayılmaktadır. Peki bu dört anlaşma nedir? Sözlerinizde kusursuz olun. Hiçbir şeyi kişisel algılamayın. Varsayımlarda bulunmayın. Her zaman yapabildiğinin en iyisini yapın. Bir insan sözlerinde kusursuz nasıl olur sizce? Öncesinde düşünerek yani ağzından çıkanları tartarak kusursuza yaklaşabilir. Bu günümüzdeki en büyük sorunlardan cidden biridir. Çünkü bazı ağızdan çıkan sözlerin cidden geri dönüşü özür bile arkasından gelse yoktur. İkinci mevzuda konuları kişisel anlama mevzusu. Sizde eminim yüzlerce kez şahit olmuşsunuzdur. Allah ım neden ben diyenlere. Aslında neden sen değil, neden herkes. Çünkü herkes maddi olarak sorun yaşayabiliyor; herkes bir sevdiğini kaybedebiliyor, herkes aldatılabiliyor, herkes şiddete maruz kalabiliyor, işsizlik yaşayabiliyor, istediği evliliği ya da sevgiyi yaşayamayabiliyor, en zenginlerin, en iyilerin, en kusursuzların bile binlerce sorunu var. Eee o zaman neden sadece ben dememek lazım. Bu hataya insanoğlu olarak çabuk düşüp hemen isyana başlıyoruz. Yazar iyi tespit etmiş ama herkesin bildiği ve uygulamada sorun yaşadığı bir konuya girmiş. Varsayımlar aslında egolardan bana kalırsa geliyor. Çok gezen, okuyan, bilen ya da saf cahil kim derseniz diyin bir insan kendinden emin bir şekilde bu kesin böyledir diyerek varsayımda bulunuyorsa o kişinin kaybetme ve hata yapma oranıda o oranda fazladır. Buradaki varsayımlardan kastım net ya da güçlü doneler tabii ki değil. Son konuda anlaşmalardan yapabildiğinin en iyisi yapma konusu. Bu konuda sizinde eminim kafanızda soru işaretleri vardır. 8 dil bilen bir arkadaşım hala dil öğrenmeye çalışıyor, 50 yaşında adam ben avukat olacağım diye hukuk okuyor, bir kadın tarlada yüzlerce dönüm arazide tek başına çalışıyor, bir adam şu konuda da bilgim olsun diye kendi alanının dışında yüksek lisans yapıyor, çok büyük isim yapmış bir yazar 80 yaşında yeni kitabını çıkarıyor, ama biz hep bir yorgunuz. Doğru bende yorgunum hatta. Zihnimiz yorgun. Belki bedenimiz de yorgun ama nedeni yok, kısaca üşengeciz. Her şeyden kaçıyoruz. Yazar 2024 itibari ile halen hayatta. Miguel Ruiz, kendi kendine acı çektiren ve sınırlandıran insanlara karşı o Toltek bilgeliğini anlatmayı dert edinmiş bir arkadaş. Toltek bilgeliği kendi ailesinin ve atalarının da uyguladığı bir metot. Ama derinlemesine araştırıp, biz okurlara aktarmak ona nasip olmuş. Ruiz, tüm yaşananların bir rüya veya illüzyon olduğunu savunur. Yani rüyanın içinde rüya gibi bir bakış açısı var. Rüyaları sınıflara ayırır, gezegenlerin rüyası dediği rüya şekli küçükken öğrendiklerimizi yani altyapımızı içerir. Burada zorunlu koşullandırmadan bahseder ki bu dini, dili gibi mevzuları içerir ve bunları bizim seçemediğimizi belirtir. İnsanların kendi kendini tamamlaması ve kendi dinleri seçebilecek düzeye gelebilmelerini savunuyor. Şimdi toparlayacak olursak her şey rüya, rüya içinde rüya bakış açısı dinimize aslında uygun bir bakış açısı. Yalan dünya, gözlerimizde perde var vs. Yani inancımıza görede burası bir rüya. Diğer kısım koşullandırma mevzusu ki, onda da haklı. Çok nadir denk geldim ben anne babasından farklı dili konuşan, bulunduğu toplumdan farklı hayat yaşayan, akrabalarından farklı dini görüşü olan insan. Olan varsa bile yazarın bahsettiği gibi kendi kendini tamamlayabilmiş kişiler değil zaten. Hepsi net cahil. Ne inandığı şeyi biliyor, ne de inanmadığı şeyi. Dört anlaşmayı yapanın sevgiyi bulacağını, öz saygıya kavuşacağını, yeni alışkanlık ve korkusuzluk kazandıracağını belirtiyor yazar kitabın sonlarında. Özgürlüğünde 3 yolu vardır yazara göre: 1. Korkulardan arınma 2. Kendini affet ve kontrollü olma 3. Ölümün reelliğinin farkında olup, hayatın tadını çıkarma Kitap, özgürlük ve sevgi duası ile son bulur. Kitaba puanım 8.
Dört AnlaşmaDon Miguel Ruiz · Ötesi Yayıncılık · 202316,2bin okunma
2 +1'leme
2.322 Gösterim
Merhabalar efendim. Yorumunuzu sonuna kadar okudum. Harikulâde bir yorumunu dökmüşsünüz ve söylediklerinize bir bir katılıyorum. Sıradaki kitabınızı keyifle okuyunuz. Saygılar 🙏
Emre Bulut
Sağ olun Zeynep hanım. İyi okumalar.