Hiç kurgu dışı bir masal okudunuz mu?
2024 24. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2024 12:49
Günlerden bir gün..’le başlayan, tarihin o nekes, resmi, soğuk yüzüne kanatlı kelimelerle dokunan bir masal bu. İşbu anlatılan, kitapların hikayesi. Kitapların ne zaman nasıl ortaya çıktığının, kaçının ‘zamanın dişlerine, ateşin tırnaklarına, suyun zehrine kurban gittiğinin’, neden bazılarının klasik olduğunun, müzelerin ve kütüphanelerin nasıl, ne zahmet kurulduğunun hikayesi. Eşlikçimiz efsaneler, mitler, rüyalar, isimsiz ölünün sarılıp uyuduğu bir şiir tomarı.. Homerostan ilham alıyor Vallejo. Kelimelerine kanat takıp bizi İskenderiye‘den Roma’ya, Mısır’dan Yunanistan’a uçuruyor. Uçarken Joyce’un, İskender’in, Durrell’in, Rüşdi’nin ve bir kadar da adını hiç bilemeyeceğiz gezginlerin, yazmanların, birbirinden habersiz büyük Book Community’nin omuzlarına dokunup geçiyor. Kendi biricik okuma serüveniyle okumanın o uzun serüveni birbirini kucaklıyor. Bunları okurken kendi okur kimliğinin üstünde yükseldiği mirasa kafa yormaya başlıyor insan; okurken oturduğu sandalyenin dört ayağını fark etmeye başlıyor; kelimelerin büyüsüne duyduğumuz tutkunun aslında ne kadar tarihsel olduğunu görmeye başlıyor. Edebiyatla, -okuma zevkimiz ne kadar farklı olursa olsun- okuma eyleminin kendisiyle kurduğumuz ilişki daha da anlam kazanıyor. İşte bu sayede tüm okurların aşık olacağı bir kitap bu. “Bir hikaye beni içine çektiğinde, içindeki kelimeler yağmur olup içime işlediğinde…o kitabın aradığı okurun ben, özellikle ben olduğuma yeniden inanıyorum.” diyor bir yerde Vallejo. Düşünüyorum da, bu kitabın aradığı okur, tüm okurlar. Geçip gitmiş ve gitmekte olan -hani şu bizim de içinde olduğumuz- zamanı, seslerimizin boğuk yankılarını, ömrümüzün cızırtılı şarkılarını yok olup gitmekten, unutuluşa gömülmekten kurtaran; bizi hayatın kum fırtınalarından koruyan, ‘yeryüzüne dayanabilmek için’ sığındığımız, belleğimizin kıyılarına set olan kitaplara minnetle yazılmış, tutkulu bir kitap bu. Okuyun nolur. Ben,en sevdiğin kurgu dışı kitap sorusunun karşılığını,daha iyisi yazılana kadar,Papirüs diye cevaplayacağıma eminim.Okunma rekorları kırsın dilerim. Volkan Ersoy un özenli çevirisi.
PapirüsIrene Vallejo · Bilgi Yayınevi · 2023358 okunma
2.898 Gösterim