2024 1. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2024 19:19
Toplum Sözleşmesi, bazı sayfalarını 2-3 kere olduğum bir kitap oldu. Öncelikle anlattıklarına bakılınca yazarın 1700’lerde yaşadığını tahmin etmek zor. Sanki günümüzde mevcut olan sorunları ve nedenlerini anlatıyor. Tarihin tekerrürden ibaret olduğunu düşündüğüm için bence çok da absürt değil bu anlatılanların 1700’lerden bu yana geçerliliğini koruması. Kitapta toplumun bir arada yaşamaya başlamasıyla ortaya çıkan yönetim şekilleri ve bunların ne gibi sonuçlar doğurduğunu biraz da ufkunuz açılarak okuyorsunuz. Yani bende öyle oldu. Çoğu düşüncesinde oldukça haklı bulduğum yazarın, özellikle din kısmını okurken “ulus ayrılığından çoktanrıcılık doğdu bundan da dinsel ve toplumsal hoşgörüsüzlük doğdu..” cümleleriyle günümüz sorunlarının temelinde yatan nedenlerden birini çok güzel anlattığını düşünüyorum. Rousseau’nun okuduğum ilk kitabıydı, diğer kitaplarını da okuma listeme ekleyeceğim mutlaka. Jean-Jacques Rousseau
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201917,9bin okunma