2024 2. kitabı
Buram buram Tanzimat Dönemi kokan bir eser. Bu dönemin en büyük problemi ise tabii ki yanlış batılılaşma. Alafranga ve alaturka yani Batı ve Doğu çatışmasını Ahmet Mithat Efendi , Felatun ve Rakım üzerinden vermiş. Felatun alafranga ve Batı özentisi kesimi temsil ederken, Rakım ise iki tarafın da sentezlenmiş ve bir araya gelmiş hali. Felatun, yanlış batılılaşmanın vücut bulmuş hali adeta. Tembellik, aşırılık, savurganlık, özenti bir yaşam anlayışı ve şık giyinip gezip tozmak başlıca özellikleri. Rakım ise çalışkan, kendi tırnaklarıyla bir yerlere gelmiş, kendini yetiştirmiş ve iki tarafın da iyi yönlerini özümsemiş birisi. Bu iki zıt karakter ise çoğunlukla Ziklas ailesinin evinde birbirlerine denk geliyorlar. Kitap sadece bu iki karakter üzerinden de ilerlemiyor. Bu iki karakterden yola çıkarak yan karakterleri de çok güzel işlemiş Ahmet Mithat. Özellikle Canan, Josephino, Can ve Margaret üzerinden cariyelik, kölelik kavramlarına ve kadınların da eğitilmesi ve eğitim görmesinin önemine dikkat çekmiş. Tanzimat Dönemi romanlarının başlıca özellikleri ise kitap sonunda iyiler ödüllendirilirken kötüler cezalandırılır. Bu kitap sonunda da biraz öyle olmuş diyebilirim. Yazar, gerçekten ünvanını tam anlamıyla karşılıyor “Hace-i Evvel”. Kitap boyu yazar, okuyucu karşısındaymış gibi konuşup sürekli okuyucuyu bilgilendirme peşinde. Ki Ahmet Mithat’ın da temel amacı budur. Hatta ara ara okuyucuyla sohbet havasına girip okuyucuyu dahi konuşturuyor. Bana bu anlatım içten ve sıcak geldiği için ben kitabı okumaya doyamadım.
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202528,2bin okunma