Görünürde her zaman gülümsüyor olsam da içeride çaresiz bir mücadeleyle debeleniyordum.
Insanlardan yardım istemek mi? Gülenç bir fikirdi bu.
Insan denen varlık o kadar kolay bir şekilde, bir çırpıda değişebilir ve utanç verici, hayır, gülünç derecede korkunç bir değişim geçirdi.
Güvenmek bir suç mudur?
Yozo aristokrat ve oldukça varlıklı bir ailenin çocuğudur. Tek amacı etrafa kendini sevdirmek , sürekli insanları güldürmek olan kahramanımız aslında kendine ait olmayan bir kimlikle çocukluğundan gençliğine taktığı soytarı maskesiyle yaşamını sürdürmeye çalışır .iç dünyasında kendini hiç sevmeyen , kimseye hayır diyemeyen ve insanlara güvenmeyen Yozo yaşamı boyunca alkol , uyuşturucu bataklığında sürünür . Çok varlıklı bir ailede yetişsede kendi iç dünyasına yenik düşer ve bir sürü intihar girişiminde bulunur .
İnsan olmak nedir ? Ne kadar insanız veya insan olarak kalabilmek için ne kadar çabalıyoruz ? Toplumda yer edinebilmek için hangi rollere bürünüyoruz ? Malesef toplumuz kendimiz olarak yaşamak için zor bir toplum istemeden de olsa rol yapmak zorunda olduğumuz durumlar oluyor . Yazarda çocukluğundan bu yana büründüğü kimliklerle bize kendimizi yansıtmaya çalışmış . Sürekli sorgulamamızı istemiş kalabalıklar içinde yanlız olmamın ne kadar zor olduğunu . Yanlız hayatın çok güzel yanları da var nasıl bakarsan öyle görürüuorsun hayatı çok zor şeyler yaşasanda . Bu kitap tamamen olumsuz ruh haliyle yazılmış ve bu kitabı yazdıktan sonrada yazar intihar etmiş ki gerçek hayatını okuduğum bir yazar olduğu için yarı otobiyografik bir kitap . O yüzden olumsuz bir ruh halindeyseniz daha iyi bir zamanınızda okuyun derim. Hayatı sorgulatan , farklı pencereler açan müthiş bir Japon klasiği çünkü .
#osamudazai #insanlığımıyitirirken #japonedebiyatı @ithakiyayinlari #insanolmak #japon Osamu Dazai