2024 130. kitabı
Okunma: 20 Mart 2024 13:13
Kajka'nın en tartışmasız becerisi, tahammül edi­ lemez durumlar yaratmaktır. Ölümsüz bir yapıt bırakması için yalnızca birkaç satır yeterlidir. Örneğin, "Sahibinin elinden kırbacı kapan hay­ van, sahibine dönüşerek kendini cezalandırır; oysa bunun, kırbaçta oluşan yeni bir boğumun yarattığı bir yanılsama olduğunu kavrayamaz." Ya da, "Tapınağa leoparlar doluşur ve kadehler­ den şarap içerler, bu birçok kez tekrarlanır, so­ nunda olan olur ve tapınaktaki kutsal sıraya ek­ lenirler."Kafam’daki yüceltim, yaratısından daha az hayranlık uyandırıcıdır. Yapıtlarında tek bir insan türü vardır: Homo Domesticus. Hem Yahu­di hem Alman olan bu insan, ne kadar alçakgö­ nüllü de olsa, herhangi bir dizgede yer almaya can atar; evrende, bir bakanlıkta, bir tımarhane­ de ya da bir hapishanede. Yalnızca amaç ve do­ğal çevre vazgeçilmezdir; ne masalın yüceltimleri ıw de ruhbilimsel irdeleme. Bu nedenle öyküleri rnmanlarından üstündür; bu nedenle, elimizdeki öykü seçkisinin, bu eşsiz yazarın değerini tam olarak kavramamızı sağladığını söylemek doğru olur.
Hayata Dair
AkbabaFranz Kafka · Dost Kitabevi Yayınları · 2000983 okunma