2017 10. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2017 00:00
Genel kanının aksine, ben bu kitabı hiç beğenmedim. Beni çeken şey kitaba ismini veren kısa hikayenin içindeki mistik hava, Aslı Erdoğan'ın daha önce okumadığım ve fakat herkes tarafından çok övülen bir yazar olmasıydı. Oysa kitapta ne mistik bir hava var, ne de çok övülecek bir yazın. Ne var ki zaten? Hangi anketin hangi sonucuna göre bu Aslı Erdoğan adlı şahıs (yazar demeye dilim gerçekten varmıyor) "Geleceğe kalacak 50 yazar" arasında seçilmiş çok merak ediyorum. Ne kadar desteksiz bir anketse artık bu, dünya çapında dahilik sınırında gezen bir sürü yazar varken iki cümlesinden birisinde "Benim bir gözüm kör oldu, aşık oldum ama yürümedi, çok yalnızım..." yazan, son derece depresif, güçsüz, umutsuz duygusallığından başka anlatacak hiçbir şeyi olmayan, karamsarlığı pek matah bir şeymiş gibi satarak edebiyat yaptığını sanan nevrotik bir kadının yarım yamalak günlüğü gibi yazılar yazan bu cılız sesi seçmişler? Başladığım kitabı bitirmek gibi bir takıntım yok, kitabı gayet yarım bırakabilirdim fakat son ana kadar, içimde bir ümit, bekledim. "Böylesine çok övülen bir kitap... bir yerde bir şey yapmıştır, ben mi göremiyorum?" diye sorgulayarak. Yok anacım. Kitap o kadarmış. Gerçekten, bir hafta boyunca bazen yarım, bazen bir saat uğraşarak bitirdiğim bu kitap, içinde edebiyat barındırmayan, ruhsal sıkıntıları ve takıntıları her satırından damlayan, sorunlu ve bunaltılı bir kadının iç bayan iniltilerinden başka bir şey değil. Her bölümün içinde bir şeyleri beğenmeyen, bir şeylerden şikayet eden, bunalımlarını abartarak felsefi açıklamalarla desteklemeye kalkacak kadar ergen ruhlu bir insanın cümlelerini okuyacaksınız. Bol bol göz muhabbeti okuyacaksınız mesela. Gözü kör olmuş. Size bunu her satırda hatırlatacak. Off! Bir kitabı okurken bu kadar çok sıkıldığım oldu mu hatırlamıyorum. Birinci gerçekten bu kitap olabilir. Yerme işini fazla abartmak istemiyorum, hele de bu kadar çok beğenen var iken. Yukarıdaki paragraflar sanırım ne demek istediğimi yeterince anlatmıştır. Tavsiye etmiyorum. Şiddetle.
Mucizevi MandarinAslı Erdoğan · Everest Yayınları · 20131,633 okunma