Mucizevi Mandarin

Aslı Erdoğan

·145 syf.·
2025 652. kitabı
Romain Gary’nin Mucizevi Mandarin kitabı, insan doğasının açmazlarını, arzularını ve zaaflarını derin bir ironiyle anlatıyor. Gary, masalsı bir hikâyeyi kullanarak aslında toplumun ikiyüzlülüğünü ve bireyin içsel çatışmalarını gözler önüne seriyor. Ama biraz zorlayıcı bir kitap; çünkü dil yer yer ağır, göndermeler çok katmanlı. Yine de düşündürücü tarafı, onu kısa ama etkili bir okuma yapıyor. Keyifle oku
Mucizevi MandarinAslı Erdoğan · Everest Yayınları · 20131,633 okunma
Gecenin içinde kadın, kadının içinde gece..
2023 6. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2023 17:49
Aslı Erdoğan için bir yazar, "Zarif bedeninde dünyayı sarsmaya yetecek kadar edebi barut barındırıyor." demiş. Kitapta kalın duvarlar arkasındaki kadının kırılganlığını hissedebiliyorsunuz. Mucizevi Mandarin, yaşamı sorgulama yükünün altında kalan kimliğini korunma çabasını, sol gözünü kaybetmiş bir kadının yabancı bir ülkede kendine de ne kadar yabancılaştığını, her an bir sorgu odasındaymışcasına yaşamını sorguladığı hikayelerden oluşan kitabı. İlk kez tanıştığım bir yazar olmasına rağmen dilini ve tarzını çok beğendim. Kimisine göre biraz melankolik ve karamsar gelebilir ama ben bu karanlığın içindeki gökkuşağını görebildim. Özellikle kitabı okuyan çoğu kadının kolaylıkla empati yapabileceği durumlar var.
Puan vermedi·143 syf.·
2021 234. kitabı
Öykülerin dili sade,şiirsel bir anlatımın olduğunu söyleyebilirim,ustaca kullandığı imgeler ve benzetmeler öykülere olabildiğince zenginlik katıyor,bu yönüyle edebi değer olarak da oldukça doyurucu öyküler.. Dünyayı adım adım kat ettim, gözüme ilişen her deliğe, çukura, kovuğa ellerimi uzatıp karış karış aradım. Avuçlarımda bulduğum hep boşluktu, kader çizgilerimin arasındaki boşluk" . Kitaptan (s:137) Aslı Erdoğan'ı anlamak kolay değil, derin dolu farklı bir dili var, okunmalı ki anlaşılsın Buyurun okuyun
Öykü
BÜYÜK EŞİK
2022 16. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2022 10:37
Çoğu zaman başlamak önem arz eder ama başlamaktan daha önemli bir şey varsa o da nasıl başladığındır. Bu yüzden şu an anlatacağım şeye başlarken başlamadan önce nasıl başlayacağımla ilgili aklımda hiçbir şey yoktu ama kalemle kağıdı elime alınca düşünceler ve kelimeler nüfuz etti ama eminim ki yazım aşamasında birçok yerde takınacağım. Eee hadi fazla uzattık sanki, zaman geçmeden anlatmaya başlayalım. Anlatacağım şey bir kitap. Kısa bir süre önce okuduğum, etkisinde kaldığım, tadı hem damağımda hem de dimağımda kaldı. Bu kitap Aslı Erdoğan'dan Mucize Mandarin. Bu kitapla serüvenim bayağı uzun ama kitabı okuma serüvenim bir o kadar kısa. Kitabı ilk olarak takip ettiğim bir içerik üreticisinde görmüştüm. Keza o dönemde çok okunuyordu, herkesin diline pelesenk olmuştu. Lakin beni o kadar kendisine çekmemişti. Tabii okumak için meraklanmıştım ama o kadar da olmazsa olmazlarımdan değildi. Daha sonra bu kitabın bana geliş süreci ise şu: Kuzenim bir yere gidiyordu ve beni çok sevindirecek bir haber verdi. Okuma kitaplarını bana hediye etti. Yaklaşık 20 kitaptan fazla. Bir okur ve kitaplara aşık biri olunca çok sevindim teker teker kitapları gösterdi. Aralarında okuduklarım ve okumadıklarım vardı azar azar da olsa okumaya başladım. Çok güzel eserlerdi Mucize Mandarin'i bir kez de orada gördüm. O zaman bir nebze daha heyecanlı olarak kitapları eve getirdim. Kitaplığa dizdim. Bu okuma öncesi serüvendi, bir de okuma serüvenine gelelim. Kitap okumaya başlamadan kitabı minikte olsa biraz araştırırım. Mucizevi Mandarin'i de araştırmaya koyuldum. Okuyanların beğendiği, sürükleyici olduğu ve çeşitli iltifatlar almıştı. Daha sonra bir de kitabı şu an okumakta olan birine sormak daha sağlam olacağından okumakta olan @katranmavisii'e sordum. O da daha kitabın başında olduğunu ama
2021 1. kitabı
Sade bir dilde, hüzün dolu şiirsel bir anlatımla, tasvirleriyle, geceye hayranlık yaratan, melodram havasında, iz bırakan bir kitap. Öykülerden en çok Yitik Gözün Boşluğunda etkiledi beni. Cenevre’nin arka sokaklarında, tehlikeli bölgelerinde, dışlanmış insanların arasında, gecenin karanlığına ilgi çekici, içimi acıtan bir yolculuğa çıktım. Ülkesinden uzakta, sürgün, sevgilisinden ayrılmış, bir gözünü kaybetmekte olan göçmen bir Türk kadınının, geçmişiyle acılı bağlantısı, nefreti, yara almış cinselliği, hırçınlığı, suskunluğu, kendi yarattığı umutlarla korkularının üstesinden gelmesi, yüreğinin derinliklerindeki göstermekten kaçındığı hüznü, yaraları, gösterdiğinde laf ettirmeyip azarlayarak kendini anlatmaktan kaçınması çünkü sevdiği öykü olan Mucizevi Mandarinde olduğu gibi, ne kadar kötülük görürse görsün güçlü oluşu, esas yaraları şefkatli davranışlardan, sözlerden alması. Keyifli okumalar.
Anne, ölmek ne de­mek?
2021 32. kitabı
Okunma: 15 Mart 2021 00:04
Ah Aslı Erdoğan' ın okuduğum ikinci kitabı ve söyleyebilirim ki sevdiğim yazarlar listesinde yükseliyordu :) İçimden sürekli okumak geçiyor.Hatta tam şu anda bile yeni kitabına başlamak istiyorum. Kitabı okurken arada kopup düşüncelere daldığım anlar olsa da genel olarak çoook akıcı bir kitaptı.Özellikle ilk hikayenin konusu ve ikinci hikayenin de içsel konuşmaları çok güzeldi. Tam ilk hikayeyi daha çok seviyorum diyecektim ki diğer hikayenin sonunda öyle güzel içsel konuşmalar, düşünceler,benzetmeler vardı ki ruhuma işledi ve terazi dengelendi. Öhöm öhöm buradan itibaren kitapla alakalı çok net alıntılar ve spoilerlar yer almaktadır.Bilginize. İlk hikayedeki kadın, memleket özlemi aşk, toplumdaki yeri ile ilgili genel bir arayış içerisindeydi ya da bir yere kadar öyleydi. Sonraları gözünün birini kaybedince bu hislerinde yavaş yavaş sönmeye başladığını hissettim ben.Kitaptaki bir bölümde tek gözlü olduğu için insanların ona nasıl korkunç bir varlıkmış gibi baktığını söylüyordu. Bu durum bana geçenlerde okuduğum Crane'in Canavar adlı kitabını hatırlattı. "Tek gözlü bir kadın hayaletten bile daha korkutucu. İnsan­ların yüzümü görünce kapıldıkları dehşetten, ansızın iri iri açı­lan gözlerden, kaçırılan bakışlardan, korku ve tiksintiyle çarpılan ağızlardan bıktığım için gündüzleri olabildiğince az dışarı çıkı­yorum. " Kitaptaki alıntıları bazılarını da kendime öğüt olarak almaya çalıştım.Önemli olan, bir şey olsa dahi hayatınızda bir yenilik, başlangıç yapmak olmayı da şöyle ifade ediyor kitap: "İlk anların, yeri doldurulmaz ilk anların güzelliği... Bütün başlangıçlar güzeldir." ... "Anne, ölmek ne de­mek?" Diğer hikayede ise aşk ve tutkudansa ölüm üzerinde durulan kısımlar beni daha çok etkiledi. "O an dersimi al­mıştım ve bir daha hiç unutmayacaktım.
2023 29. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2023 22:11
Kitaba iyi desem değil, kötü desem değil. Beni arafta bıraktı. Her alıntı yaptığımız kitap iyi midir? . Aslı Erdoğan, bir iç dökümü gibi öykü yazmış. 10 öykü birbiri ile paralel ilerliyor ama onları bile birbirine bağlamak zor. Her öykünün içinde aşırı duygusal manipülasyon insana artık ehhh, dedirtiyor :) . Son kısımlarda da neye, kime, ne yazdığını anlamak imkansız. Hep bir serzeniş. Merak ettiğim bir yazardı, arkadaşlar ile konuşacağız diye okudum. Ama merakıma değmezmiş. Çünkü gerçekten birinin günlük buhranlarını okumaktan farksız :) O yüzden 5 puan verdim
2023 58. kitabı
Okunma: 23 Mart 2023 20:04
Öykü okumaları yapmaktan pek haz etmeyen bir okurum fakat Aslı Erdoğan'ın kalemini çok seviyorum. Derin ve anlamlı cümlelerinden oluşan öykülerini severek okudum.
Puan vermedi·143 syf.·
2016 186. kitabı
Aslı Erdoğan’ın Kabuk Adam’dan sonra okuduğum ikinci kitabı Mucizevi Mandarin. 6 öyküden ilki olan ‘Yitik Gözün Boşluğunda’ öyküsü on bölümle kitabın en uzun ve etkileyici öyküsü. Kitaba ismini veren Mucizevi Mandarin ilk öykü içinde geçen anlatıcının en sevdiği minik bir öykü. Bir baleden alınan Çin efsanesini anlatıyor. Şefkat bazen insanı güçsüzleştirirmiş de. Öykülerin her birinde bir kişi yaşadığı olayları, ilgili diğer kişileri, izlenimlerini, duygularını anlatıyor. İlkinde Cenevre’de ülkesinden uzakta – kendi deyimiyle sürgün sevgilisinden ayrıldıktan sonra bir gözünü kaybeden göçmen bir Türk kadını var. Avrupa’da ayırdına vardığı ilk şey bu ülkedeki kadınları ile kendi toplumunun kadınları arasındaki özgüven yokluğu, özgürlük ve her iki toplumdaki kadına bakış açısının farklılığı. Sade, akıcı, şiirsel bir anlatım var ve hüzün dolu. Ayrılığı, sevgiyi, yurt özlemini, şefkati, unutmayı anlatmış. Hatırladığınızda sizi üzmüyorsa unutmuşsunuzdur. Ben bu kitabını daha çok sevdim, bir kez daha ve bazı bölümlerini birkaç defa okudum. Hızlı geçtiğimi fark ettim bazı satırlarda. Koyu hüzün dolu cümlelerindeki içtenlik, yalınlık, saflık, keskinlik anlatıcının duygularına beni de kattı. İyi bir dinleyiciyim diyorsanız önerebilirim.
Mucizevi Mandarin
2024 10. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2024 15:57
Kitabı okumaya başlamadan önce içimde bir huzursuzluk vardı. Umutsuz ve depresif kadın karakterlerle ergenliğimden tanıdık olan eğilimle bağ kurmaktan ve onlarla benzerliklerimi görmekten kaygı duyuyordum çünkü içimdeki bu iyimserliği ve hayatın güzel bir yer olabileceği inancını yerleştirmek için çok mücadele etmiş ve bedel ödemiştim. Türk kadını konusunda yapılan benzetmeleri okuduğumda içimde hâlâ taşıdığımı gördüğüm özgüveni yamalı Türk kız çocuğu beni sarstı. Kitap için söylenebilecek en net ifade de sarsıcı olacaktır.
Alıntı

Aslı ErdoğanYazar · 12 kitap
Aslı Erdoğan, 1967 İstanbul doğumlu Türk fizikçi ve yazardır. İstanbul'da Robert Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği ve fizik bölümlerinden mezun oldu. Aynı üniversitenin fizik bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı ve asistanlık yaptı. 1991-1993 yıllarında Cenevre'de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde Higgs bozonu üzerine çalıştı. Rio de Janeiro'da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti, iki yıl Güney Amerika'da yaşadı. İlk romanı Kabuk Adam 1994'te, öykü kitabı Mucizevi Mandarin 1996'da yayınlandı. Tahta Kuşlar adlı öyküsü, Deustche Welle Ödülü kazandı, dokuz dile çevrildi. İkinci romanı Kırmızı Pelerinli Kent (1998), Fransızca, Norveççe'ye çevrilerek Astes Sud tarafından yayınlandı, Gyldendal Yayınları'nın 'Marg' (Omurilik) Serisi'ne seçildi. Radikal'de yazdığı köşe yazıları Bir Delinin Güncesi ve Bir Kez Daha adlı kitaplarında toplandı. MEET bursunu kazanarak Fransa'ya St. Nazaire'deki Yabancı Yazarlar Evi'ne davet edildi. Üzerinde çalıştığı Hayatın Sessizliğinde başlıklı metni burada tamamladı. Hayatın Sessizliğinde metninin bir bölümü kitap haline getirilmeden önce Milano'da Piccolo Tiyatrosu'nda sahnelendi. Ayrıca kitaptan bölümler, dans tiyatrosuna dönüştü. Birçok okuma günü, bienal, festival ve toplantıya katılan Erdoğan, 2005 yılında Fransız edebiyat dergisi Lire tarafından "geleceğin 50 yazarı" arasında gösterildi. Aynı yıl kitap olarak yayımlanan ve Erdoğan'ın yazarlığında bir dönüm noktası kabul edilen Hayatın Sessizliğinde, Dünya Yayınları tarafından düzenlenen yılın kitabı ödülünü kazandı. 2010 yılında yayımlanan Taş Bina ve Diğerleri başlıklı bir kitapta, işkenceyi anlattığı öyküleri bir araya getirdi. Bu eseriyle Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. 2010-2011 yıllarında tekrar Radikal'de köşe yazarlığı yapan Erdoğan, Nisan 2011’de Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Literaturhaus ve Uluslararası PEN Kulübü'nün değerlendirmesiyle 2012'de "Zürih kent yazarı" seçildi ve altı aylık bir burs alarak kent üzerine yazıp okuma günlerine katılmak üzere Zürih'te yaşadı. 2013 yılında Norveç'te kadınların seçme ve seçilme hakkını elde edişinin 100'üncü yılı adına konan Sınırda Sözcükler Ödülü'ne (Norveççe: Ord i Grenseland Prisen) lâyık görüldü. 2016 yılında Özgür Gündem gazetesine yönelik yapılan soruşturmada silahlı terör örgütü üyeliği ve halkı kışkırtmak iddiasıyla tutuklandı. Bir süre sonra "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" yönündeki suçlamalardan delil yetersizliği sebebiyle tahliyesine karar verilirken, "terör örgütü üyeliği" suçlaması ile de tutukluğu devam etti. Aslı Erdoğan, 133 gün süren tutukluluğunun ardından 29 Aralık 2016 tarihinde tahliye edildi. Tutukluluğu sırasında İsveç Pen tarafından sürgünde, tehdit altında ya da cezaevinde bulunan yazar ve gazetecilere verilen Tucholsky Ödülü'ne layık görülen Erdoğan, tahliye olduktan sonra Avusturya'daki Bruno Kreisky İnsan Hakları Vakfı'nın 2016 Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü'nü; merkezi Amsterdam'da bulunan Avrupa Kültür Vakfı'nın 2017 Princess Margriet Kültür Ödülü'nü; Almanya'da AnStifter Derneği'nin 2017 Stuttgart Barış Ödülü'nü; Theodor Heuss Vakfı'ndan Theodor Heuss Madalyası'nı; Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği ile Osnabrück Belediyesi'nin 2017 Erich-Maria-Remarque Barış Ödülü'nü, Leipzig Medya Özgürlüğü Ödülü'nü; Almanya'nın ünlü feminist kadın dergisi Emma'nın 2018 Simone-de-Beauvoir Kadın Hakları Ödülü'nü aldı. 2018'de Fransa'da Chevalier des Arts et des Lettres madalyasına; 2019'da daha önce de aday gösterildiği Václav Havel Kütüphane Vakfı'nın 2019 Risk Altındaki Cesur Yazara Huzuru Bozma Ödülü'ne layık görüldü. 13 Temmuz 2020'de Frankofon Kadın Yazarlar Parlamentosu, kendisine onur üyeliği verdi. Kitapları Kabuk Adam 1994 Mucizevi Mandarin 1996 Kırmızı Pelerinli Kent 1998 Hayatın Sessizliğinde 2005 Bir Yolculuk Ne Zaman Biter 2000 (Gazete Yazıları) Bir Delinin Güncesi 2006 (Denemeler - I) Bir Kez Daha 2006 (Denemeler - II) Taş Bina ve Diğerleri 2009 (Öykü) Artık Sessizlik Bile Senin Degil 2017