Kabuk Adam

Orijinal Ülke:

Kabuk Adam
2023 32. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2023 16:38
Kabuk Adam 1994 yılında ilk yayınlanan kitabı Aslı Erdoğan’nın, ve ben ilk kez Kabuk Adam kitabı sayesinde tanışmış oldum kalemiyle. Kendisi Fransa’da yayınlanan bir dergide Geleceğin 50 yazarlarından biri arasında gösterilen ve az sözcükle çok şey anlatan yazar olarak tanıtılmış. Kitapta altı çizilesi, kendinizden mutlaka bir şeyler bulacağınız cümleler yer almakta. Aslı Erdoğan tıpkı kendi gerçek hayatında olduğu gibi aslında Fizikçi olan ama Kabuk Adam çıktıktan sonra mesleğini bırakıp yazar olmaya karar veren kitabın kahramanı gibi sanki. Yani otobiyografi gibi algınabilir. Ancak vermiş olduğu röportajda da bu algının tamamen yanlış olduğunu, aslında kendinden en uzak kahramanın ağzından anlatılan bir hikaye olduğunu belirtiyor. Daha önce yazmış olduğu köşe yazılarında da genellikle cezaevleri, açlık grevleri, ölüm oruçları gibi konuların üzerine değinerek acı çeken insanları içselleştirme de güçlü bir empati yeteneği olduğunu düşündürüyor. Dünyanın dört bir yanına yayılmış adaletsizliklerle ve sanki sonsuza dek sürecekmişçesine her saniye daha fazla can alan savaşlarla çok dolmuş. Bıraksalar taşacak... Dünya dertleriyle son derecede ilgili ve muhalif bir kişiliğe sahip yazarımız. Dış dünyadaki şiddete karşı oluşu, beden ve şiddet temalı bu öyküsünde de aslında kendi acılarıylada yüzleşen bir tavır sergiliyor. “ Irkçılığa, ayrımcılığın ve sömürünün her türlüsüne karşı koymayı varoluş nedenlerimden biri sayardım. Atılan her işkence çığlığını yüreğimde duyardım. Kişisel tarihim kendimi hep acı çekenlerle özdeşleştirmeme neden olmuştu.” (Sayfa 144) Ölümcül yabancılaşmayı, bir yerlere ait olamamayı, tutunamamayı, kişisel çelişki ve zaaflarını da katarak işlediği çarpıcı bir hikaye . Sanki Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar romanına da gönderme yapmış gibi. "Cehenneme
İnceleme
2024 6. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2024 18:17
Bu kitabı okurken yazarın hayatından kesitler bulacaksınız. Yazar fizik dalında doktorasını yarıda bırakarak yazarlığı seçmiştir. Yazdığı ilk kitabını bitirdiğinizde edebiyat dünyası için bir yıldız daha doğmuş diyebiliriz. Bizler iş dünyasına adım attığımızda artık hayatlarımız belirli bir moda girip o periyotta sürüklenip gidiyor. Yazar bu kitabında hikayesini anlatırken fizik dalı üzerine çıkılan tatilde bile patronların her zaman çalışanlarından iş beklemesinin vurgusunu yapmış. Sevmediğimiz, kendisine ait olduğumuzu hissetmediğimiz bir işte çalışırken para kazanabiliriz ama o işe ait olmayız. İşteyken geçen zaman bize işkence gibi gelir. Yazar bu kitabında kendisini işe o kadar kaptırmış ki bazı duygulardan uzak kalmış, birini sevmek gibi, aşık olmak gibi.. İşte tam bu esnada hayatına Kabuk Adam giriyor. Yazar, Kabuk Adam Tony'nin hayatına girmesiyle görmüş olduğu rüyadan uyanıp gerçek hayatı yakalıyor. Kitapta ayrıca siyah-beyaz konusunda yapılan ayrımcılık, ırkçılık konusu üzerinde duran yazar insanoğlunun birbirleri üzerinde kurmuş olduğu önyargıları kendi hayatını anlatırcasına bahsederken bu tabuyu yok ediyor. Bazı filmler vardır, bazı kitaplar vardır. Bitince insanı derin düşüncelere daldıran, silkelenip kendisine getiren. İşte bu kitabı bitirdiğinizde kendinizi ve hayatınızı tekrar tekrar sorgulamaya başlayacaksınız. Keyifli okumalar dilerim...
2018 39. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2018 20:18
Ön bilgi: Kabuk Adam'ı bana tavsiye eden ve okumama vesile olan değerli arkadaşım Roquentin'e teşekkür ederim. Her ne kadar kitabın arkasında, "Kabuk Adam, Karayipler'de şiddetin bataklığında yaşanan korku ve tutku dolu sıradışı bir aşkın, ölümle yaşamın sınırında kurulan mucizevi bir dostluğun hikayesi." olarak bir tanıtım yapılmışsa da bence bu tanım son derece yanlış olmuş. Çünkü bu kitaba önce "sıradışı bir aşk" romanı demek, akabinde ise "mucizevi bir dostluğun hikayesi" demek, hem kendi içerisinde bir çelişki oluşturmakta hem de kitabın özünü tam olarak ifade edememekte. Bahsettiğim konuyu önce birkaç bilgi vererek açacağım ve bu açma esnasında size göre spoiler içeren bilgiler ortaya çıkabilir, şimdiden uyarmakta fayda görüyorum. (Bana göre spoiler filmlerde, dizilerde ve fantastik türdeki kitaplarda olur. Fakat bu tartışmaya girmenin yeri değil şu an.) Kabuk Adam, Aslı Erdoğan'ın ilk romanı, benim de Aslı Erdoğan'dan okuduğum ilk kitap. Yazarın dilinin sadeliğini ve kullandığı kelimelerin zenginliğini beğendim. Bir kadın yazara göre son derece cesur ve açık sözlü. Cinsellik ve ırkçılık gibi zor konularda hiç çekinmeden söylemek istediğini söylemiş. Bu açıdan kendisini tebrik etmek istiyorum. İkinci değinmek istediğim konu, kitabın otobiyografik bir eser olduğu. Gerçekten de kitabın isimsiz kahramanı ile yazar arasında birçok benzerlik var. Hatta kitabın anlatım üslubunun da birinci tekil şahıs olması, okurların kuşkularını artırıyor. Aslı Erdoğan gibi kahramanımız da fizikçi ve yalnız bir kadın. Aslında sadece Aslı Erdoğan değil, bence bu kitap yalnız bir kitap. Evet, yalnızlığı tam olarak anlatmıyor; ama içerisinde buram buram bir yalnızlık kokusu alıyorsunuz okurken. Gelelim asıl meselemiz olan konuya, bu kitap kesinlikle bir aşk
2023 18. kitabı
Okunma: 18 Mart 2023 12:23
Aslı Erdoğan sevdama Kabuk Adam ‘da eklendi. Uzun süre içimde sıcacık saklıcam bir kitap.. geriye kalan hüzünlü karmaşık duygular.. Kesinlikle okumanızı öneriyorum ( roman sevmeyenler bile okusun) “Ben giderek hüzünleniyorum,”dedim. “Ben zaten çok hüzünlüyüm.” “Sanırım seni çok özleyeceğim.” “Ben seni özleyeceğime eminim.” Syf.133
Kabuk AdamAslı Erdoğan · Everest Yayınları · 20185,1bin okunma
Yeni ve geç öğrendiğim bir isimin 2. kitabı.
2023 6. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2023 11:52
Aslı Erdoğan'ın okuduğum 2. kitabı. İlk kitabı Kırımızı Pelerinli Kent'ti. Aslı Erdoğan son zamanlarda okuduğum en iyi yazar diyebilirim. Kelime seçimleri çok güzel. Aynı şeyleri tekrar etmiyor. Betimlemeleri çok güzel. Kitapla ilgili kısaca söz etmem gerekirse. Bu kitap Jamaika'da St. Croix adasında geçiyor. Fizikçiler için St. Croix'te seminer ile başlıyor. Hayatından çok ta memnun olmayan. Hayatında çalışmanın bu kadar önde olmasından mutsuz ve yenilikler arayan bir kadının Jamaika'da yaşadıkları diyebilirim. Ara ara Jamaika kültüründen küçük ama çok güzel örnekler kitabın içinde. Siyah-beyaz tarihi ile ilgili güzel yorumlar var. Daha uzatmayayım ve herkese de okumayı önereyim.
Kabuk AdamAslı Erdoğan · Everest Yayınları · 20185,1bin okunma
Herkesin bir kabuk adamı vardır
2022 221. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2022 00:00
İlk Aslı Erdoğan kitabım. Kendinden haberdar olmama rağmen, çok değer verdiğim bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine hemen sipariş verip anında okuduğum Kabuk Adam kitabı ile yazarımız gönlüme taht kurmayı başardı. Aslı Erdoğan tipik bir kadın yazar gibi değil. Cinselliği, aşkı, insanları, kayıtsızlığı ve sorumsuzluğu öyle güzel işlemiş ki, sanki avrupalı bir erkek yazarın kitabını okudum gibi geldi. Böyle hissiyat yaratan kitapları ve yazarları severim. Çağının ve edebiyatının ötesindedirler. Kitabın içeriğine ise çok değinmeden şu şekilde izah edeyim. "Kavuşamazsan aşk olur." Hüzünlü bir aşk hikayesinin yer aldığı eserde, alt metinlerde çok iyi gözlemler, eleştiriler ve sorgulamalar mevcut.
2016 2. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2016 18:51
" Bazen insana hiçbir şey hatırlamak kadar acı veremez, özellikle de mutluluğu hatırlamak kadar. Unutamamak. Belleğin kaçınılmaz intikamı. Herhangi bir iz taşınıyorsa eğer, bu bir zamanlar bir yara açıldığındandır.." Cümlesiyle başlıyor #kabukadam 5 sene sonra yeniden okumak istedim. O dönemde okuduğumda çok beğenmiştim. Fakat şimdi okuduktan sonra bana hissettirdikleri daha başka şeyler oldu. Aslı Erdoğan kendi yaşantısından bir kesit sunuyor bize... Yaralarımızın bağladığı kabuk nasıl iyileşecek? Ya da içine sığındığımız bir kabuktan dışarı çıkmayı nasıl başaracağız? Hayatta olmaz dediğimiz şeylerin olabileceğini hissettiren bir kitap #kabukadam Aslı Erdoğan'ın ilk kitabı. Kendisi aslında bir fizikçi fakat yarıda bırakıp edebiyata yönelmiş. Ben gerçekten çok keyif alarak okudum ikinci kez...
2017 106. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2017 11:36
Bu kitabı okurken dünyayı durdurun! Giriş cümleleri her zaman zordur. İyi ve etkili olmak zorundadırlar. Kabuk Adam için bir giriş cümlesi kafamda birkaç gündür dönüp duruyordu. Bu kitabı okurken dünyayı durdurun! Cümlesi birkaç gündür kafamda dönüp duran cümleleri nakavt etmiş durumda. Tek kelimeyle Vurucu! Hayır! Ben kendi kelimemden bahsetmiyorum! Bu kitabın insanın üzerinde bıraktığı etkiden bahsediyorum. Vurucu! İnsanı darma duman eden bir kitap. Grogi (Boksta sert bir yumruktan sonra bilincin kaybolması) olmak gibi bir şey! Uzun süredir böyle bir kitap okudum mu? Maziye şöyle bir baktım evet var tabii ki. Elbette şahane eserler var. Dostoyevski, Zweig saymakla bitmez. Ama bu kitap beni öyle bir esir aldı ki bıraksalar bir gecede üstesinden geleceğim. Ama durdum, hayır dedim! Böyle bir kitap hemen biterse yazık olur. Bitmemeli! Kabuk Adam bir sanat eseri, evet aslında klasik olmuş her kitap bir sanat eseri ama bu sanatın sizi ele geçirmesi her kitap için mümkün değil. Karayiplerdeki okyanusun sıcak esintisinin bir anda içinize nüfuz etmesi, sonra o dalgaların sesiyle rüzgârın uğultusunu kulaklarınızda hissetmeniz, kitabı okurken bir yandan kumlarda karınca edasıyla yürüyen Tony’i görmeniz, başındaki Jamaica beresinin renklerinin gözünüzü alması, her şey ama her şey orada olmanızı sağlayan kelimeler topluluğu. Kelimeler ve cümleler içinize girmeye çalışan karınca kolonileri gibi. Kraliçe karıncanın ayaklarını kolunuzda hissetmeniz gibi bir şey. Evet, bakın şuanda tam sağ kolunuzda yürüyor. Ben görüyorum çünkü. İçinizde dolaşan o olağanüstü imgelerin rüzgârda dans etmesi sizi derinden sarsıyor. Her şeyin içinizde olup bittiğini zannediyorsunuz ama hayır yanılıyorsunuz, bunların hepsi gerçekten oluyor çünkü. Tony, gecenin içinden gelen görünmez bir uçurtma gibi
2020 38. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2020 15:55
"Kabuk Adam" Aslı Erdoğan'ın ilk kitabı. Etkileyici, sürükleyici dili ve derin psikolojik çözümlemeleri ile merak uyandıran, sonunu bir an önce okumak istediğiniz ancak etkisinden de öyle kolay kolay kurtulamayacağınız bir kitap... Her ne kadar tanıtımında bir "aşk" hikayesi olarak sunulmuş olsa da roman, insanın iç yolculuğunu, kendi ile hesaplaşmasını ve değişimini anlatan bir destan aslında. Aslı Erdoğan'ın diliyle "çıldırtıcı gücünü sonuna dek yaşanmayan arzulardan, en gizli hayallerden alan bir tutkuyu, ölümle yaşamın sınırında kurulan mucizevi bir dostluğu ve bütün yıkımların nedeni olan korkuyu, insanın en temel özelliği olan korkusunu, alçaklığını, umutsuz yalnızlığını" anlatan bir roman. Bu otobiyografik romanda ırkçılığın üst seviyede olduğu, zenginlik ile yoksulluğun, medeniyet ile az gelişmişliğin, hayat ile ölümün kol kola yaşandığı, suçun ve nefretin yaşamın doğal bir parçası haline geldiği tropikal bir adada düzenlenen yaz okuluna katılan kahramanımızın gözünden adada yaşadıklarını ve bu yaşananların iç dünyasındaki etkilerini izliyoruz sessizce; güzel tabiatın ve yaşanan duygu yoğunluğunun büyüsünü bozmaktan korkarak. İyi okullarda okumuş, fizik gibi kadınların pek tek tercih etmediği bir alanda son derece başarılı bir kariyere ulaşmış, Cenevre'de çoğu meslektaşının gıpta ile baktığı bir araştırma projesine kabul edilmiş, bu çok uluslu ekibin içerisinde teknik bilgisi ile istese daha da yıldızlaşabilecek kahramanımızın duygusal dünyasında yaşadıkları çoğu insanın kendi ile kolayca özdeşleştirebileceği türden: yirmi beş yaşında olmasına karşın çocukluğundan bu yana "başarı"nın en önemli kıstas olarak belirlendiği, bunun değişmez parçası "rekabet"in hep canlı tutulduğu, "para kazanacağı" bir iş sahibi olmanın hayattaki en önemli şey olduğu öğretilmiş
2021 61. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2021 03:42
Sizlere de oluyor mu bilmiyorum. Mesela aylık okumalarınızı belirlersiniz ama gözünüz hep bir kitapta kalır... Sonra okurum dersiniz yine vakit olmaz işte böyle bir kitaptı Kabuk Adam benim için... Aylarca ertelendi durdu ve nihayet okuyabildim... . Fizikçi olan yazar Aslı Erdoğan'ın ilk kitabı olan Kabuk Adam'ın ana karakteri de nükleer fizik laboratuvarında çalışan ve seminer için Karayipler'e giden bir fizikçi... Biz de orada yaşadıklarına ve geçmişindeki travmalarına şahit oluyoruz... . Kitabın daha ilk sayfalarında neler anlatacağına dair ipuçları veriyor Aslı Erdoğan... Sonrasında anlattıkça altındaki travmaları görüyoruz... İyi bir kariyeri olan bir kadının derinlerindeki hayalkırıklıklarını gösteriyor bize... . Ve tabii Kabuk Adam... İçinde kalmadığını sandığı hislerini çağıran Karayiplerin yerlilerinden... Ona karşı hissettiklerini hem aşk hem de dostluk olarak tanımlıyor... Hem onu arıyor hem de ondan kaçıyor... Korkuyla karışık cesareti yaşıyor... Yaklaşmaya çalıştıkça uzaklaşıyor aslında, okyanusun sesini kulaklarında taşıyarak hem de... . Derin bir yalnızlığın ve travmaların romanı Kabuk Adam... Belki de pişmanlığın... Sadece sonu biraz garipti ama çok da takılmadım...

Aslı ErdoğanYazar · 12 kitap
Aslı Erdoğan, 1967 İstanbul doğumlu Türk fizikçi ve yazardır. İstanbul'da Robert Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği ve fizik bölümlerinden mezun oldu. Aynı üniversitenin fizik bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı ve asistanlık yaptı. 1991-1993 yıllarında Cenevre'de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde Higgs bozonu üzerine çalıştı. Rio de Janeiro'da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti, iki yıl Güney Amerika'da yaşadı. İlk romanı Kabuk Adam 1994'te, öykü kitabı Mucizevi Mandarin 1996'da yayınlandı. Tahta Kuşlar adlı öyküsü, Deustche Welle Ödülü kazandı, dokuz dile çevrildi. İkinci romanı Kırmızı Pelerinli Kent (1998), Fransızca, Norveççe'ye çevrilerek Astes Sud tarafından yayınlandı, Gyldendal Yayınları'nın 'Marg' (Omurilik) Serisi'ne seçildi. Radikal'de yazdığı köşe yazıları Bir Delinin Güncesi ve Bir Kez Daha adlı kitaplarında toplandı. MEET bursunu kazanarak Fransa'ya St. Nazaire'deki Yabancı Yazarlar Evi'ne davet edildi. Üzerinde çalıştığı Hayatın Sessizliğinde başlıklı metni burada tamamladı. Hayatın Sessizliğinde metninin bir bölümü kitap haline getirilmeden önce Milano'da Piccolo Tiyatrosu'nda sahnelendi. Ayrıca kitaptan bölümler, dans tiyatrosuna dönüştü. Birçok okuma günü, bienal, festival ve toplantıya katılan Erdoğan, 2005 yılında Fransız edebiyat dergisi Lire tarafından "geleceğin 50 yazarı" arasında gösterildi. Aynı yıl kitap olarak yayımlanan ve Erdoğan'ın yazarlığında bir dönüm noktası kabul edilen Hayatın Sessizliğinde, Dünya Yayınları tarafından düzenlenen yılın kitabı ödülünü kazandı. 2010 yılında yayımlanan Taş Bina ve Diğerleri başlıklı bir kitapta, işkenceyi anlattığı öyküleri bir araya getirdi. Bu eseriyle Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. 2010-2011 yıllarında tekrar Radikal'de köşe yazarlığı yapan Erdoğan, Nisan 2011’de Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Literaturhaus ve Uluslararası PEN Kulübü'nün değerlendirmesiyle 2012'de "Zürih kent yazarı" seçildi ve altı aylık bir burs alarak kent üzerine yazıp okuma günlerine katılmak üzere Zürih'te yaşadı. 2013 yılında Norveç'te kadınların seçme ve seçilme hakkını elde edişinin 100'üncü yılı adına konan Sınırda Sözcükler Ödülü'ne (Norveççe: Ord i Grenseland Prisen) lâyık görüldü. 2016 yılında Özgür Gündem gazetesine yönelik yapılan soruşturmada silahlı terör örgütü üyeliği ve halkı kışkırtmak iddiasıyla tutuklandı. Bir süre sonra "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" yönündeki suçlamalardan delil yetersizliği sebebiyle tahliyesine karar verilirken, "terör örgütü üyeliği" suçlaması ile de tutukluğu devam etti. Aslı Erdoğan, 133 gün süren tutukluluğunun ardından 29 Aralık 2016 tarihinde tahliye edildi. Tutukluluğu sırasında İsveç Pen tarafından sürgünde, tehdit altında ya da cezaevinde bulunan yazar ve gazetecilere verilen Tucholsky Ödülü'ne layık görülen Erdoğan, tahliye olduktan sonra Avusturya'daki Bruno Kreisky İnsan Hakları Vakfı'nın 2016 Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü'nü; merkezi Amsterdam'da bulunan Avrupa Kültür Vakfı'nın 2017 Princess Margriet Kültür Ödülü'nü; Almanya'da AnStifter Derneği'nin 2017 Stuttgart Barış Ödülü'nü; Theodor Heuss Vakfı'ndan Theodor Heuss Madalyası'nı; Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği ile Osnabrück Belediyesi'nin 2017 Erich-Maria-Remarque Barış Ödülü'nü, Leipzig Medya Özgürlüğü Ödülü'nü; Almanya'nın ünlü feminist kadın dergisi Emma'nın 2018 Simone-de-Beauvoir Kadın Hakları Ödülü'nü aldı. 2018'de Fransa'da Chevalier des Arts et des Lettres madalyasına; 2019'da daha önce de aday gösterildiği Václav Havel Kütüphane Vakfı'nın 2019 Risk Altındaki Cesur Yazara Huzuru Bozma Ödülü'ne layık görüldü. 13 Temmuz 2020'de Frankofon Kadın Yazarlar Parlamentosu, kendisine onur üyeliği verdi. Kitapları Kabuk Adam 1994 Mucizevi Mandarin 1996 Kırmızı Pelerinli Kent 1998 Hayatın Sessizliğinde 2005 Bir Yolculuk Ne Zaman Biter 2000 (Gazete Yazıları) Bir Delinin Güncesi 2006 (Denemeler - I) Bir Kez Daha 2006 (Denemeler - II) Taş Bina ve Diğerleri 2009 (Öykü) Artık Sessizlik Bile Senin Degil 2017