2024 11. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2024 22:32
‘İnsanoğlu, seni ve çağını sana ayna olup masallar ile anlatıyorum,’ diyor kitap. Momo’yu ayna yapıp kendini gösteriyor sana. İçinde hala yumuşak bir tarafın olduğunu, sadece bunu dinleyip ayna olacak biri lazım olduğunu , ne de güzel anlatmış. Bir gün fakir bir muhitte, tarihi harabe bir tiyatroya bir kız yerleşir; adı Momo. Momo farklıdır, pür dikkat dinler, çevresinde olup biteni, çok konuşmaz ama yakınındaki insanlara ilham verir, çocuklara oyun, kavgalılara barış, hikayesi olanlara kabiliyet verir; Momo insanların sahil kasabasındaki kulübesi, yorgunların çınarı olmuştur. Hayatın normal akışında Momo tarafsızdır ve hep insanların en güzel yönlerinin aynası olur. Bir gün kimseye farketmeden ‘duman adamlar’ çıkar ortaya. Herkesin zamanını sömürür, insani olan her şeyden feragat ederek, daha başarılı olacaklarını insanlara anlatmaya başlar ve mutsuzluk ama zenginlik beraber gelir. Çok fazla detaya girmeyeceğim. Masal gibi bütün modern insanın, dünya telaşesi içinde mutsuzluğunu anlatan, derin bir kitap. Modern insanın bir çok hastalığı var bunu bir güç olarak algıladığı, lüks ev, araba, müthiş tatiller, inanılmaz bir kariyer, bankada duran milyonlar, ya da bunlara ulaşamayacak ama ömrünü bunlara adayan, çalışıp duran insanlar. En önemlisi de bunları göstermemize yarayan ve ayakta geçirdiğimiz günün yarısını harcadığımız sosyal medya. İlk önce insanlar dönüştü ve kentlerimizi sokaklarımızı dönüştürdük. Sıra geldi çocuklarımıza! Maksimum 70-80 sene olan hayatlarımıza neleri tıkıştırdığımızı herkes bir düşünsün. İşte Momo bütün bunların kitabı. Herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Nitekim hepimizin dünyamızı anlatan kitaplara ihtiyacı var.
Dünya
MomoMichael Ende · Pegasus Yayınları · 201782,2bin okunma