2017 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2017 00:00
Kitabı okudum ancak çok fazla sevemedim. En azından birinci kitap beni devamını okumaya sevketmedi. Yine de bi göz atabilirsiniz. (Önceki incelememde belki biraz önyargıdan kaynaklı, fazla rahatsız edici eleştiri vardı. Bu sebeple değiştirdim)
FiAkilah Azra Kohen · Destek Yayınları · 201421,4bin okunma
Rüken Hanım, size biraz sitem edeceğim. Çunkü, bu kitabı bence önceden sezmiş olmanız gerekirdi. Kitap diziye çevrildi ve popüler kultür malzemesi haline geldi. Yani demek istediğim o kadar edebi eserler varken bu tarz saçma kitapları okuyarak zaman harcamak çok kötü. Zaman hayatımizda çok önemli bir olgudur. Bundan sonra iyi tercih yapacağınıza eminim. Iyi okumalar :)
Rûken
Hahha yok ocakta okudum da diziden pek haberdar değildim :]
Az önce ben de bir inceleme yazdım bu konuda ve size sonuna kadar katılıyorum. Edebiyattan çok uzak saçma sapan ve eksik olay örgülerinden başka birşey göremedim kitapta. Bir de dizinin o berbat uyarlamasına yazarın izin vermiş olması yazdıklarında savunmaya çalıştığı bilinçli varlık tezini yerle bir etmiş. Popüler olmak amacıyla yazıldığından eminim.
Rûken
Katılmanıza çok mutlu oldum gerçekten. yazarın bazı röportajlarını izlediyseniz yazdığı şeylerin olağanüstü olduğuna ve herkesin okuması gerektiğine inanıyor. Ego almış başını gidiyor akıl fikir diliyorum ne diyeyim :)
Ruken hanım, kitabını okumadım bu kadının ama bir videosuna rast geldim youtube'da. Karşısındakileri o kadar aşağılayıcı bir tavrı var ki, "siz bir şey bilmiyorsunuz minik insanlar, ben yazayım da söyleyeyim de öğrenin" der gibi. Bu yorumunuzla da düşüncelerim desteklenmiş oldu açıkçası.
Rûken
Yorumunuz için çok teşekürler. Açıkçası bu fikirde olmanız beni baya mutlu etti. Çoğunluk maalesef bunun bilincinde değil
yapılan her yoruma saygımız var, ancak ne olursa olsun ( ki ben fazlasıyla başarılı buluyorum ) bir edebi eseri "saçma ve zaman kaybı gibi ifadelerle" altını doldurmadan tanımlamak çok talihsizce. bu yorumdan sonra söyleyecek çok da bişey yok. hepinize saygılarımla...
Tuba Hanım, size sorduğum sorunun cevabını buradan yazayım isterseniz. öncelikle edebi değerinin olmadığnı söylemişsiniz, eğer roman yazdıysanız saygı duyarım, ancak yazmadan bunu söylüyorsanız bu da biraz acımasız olur. bir eserin edebi olup olmadığı gibi bir kategorilendirme yapamayız, ancak illa da bu açıdan uygun mu diye bakacak olursak bakacağımız ölçütler şunlar olmalı ; dilinde ki betimlemelere, olay örgüsüne (yani kurgu) , gözlemlemelerin betimlemelerle nasıl işlendiğine, karakter psikolojik tahlillerinin derinliğine (ki yazarımız bi psikolog ve davranış bilimleri alanında uzman), toplumsal sorunları yansıtıp yansıtmadığına ya da toplumu yansıtabilme gücüne... bu liste uzatılabilir tabi ki. ben bunların hepsini de gayet başarılı buldum, hatta etkilendim. amacım gerçekten tartışmak değil; sadece edebi yönde olmamasını ve diğer eleştiri yapan arkadaşlarımın neden bi çok şeyi saçma bulmasını merak ettim. saygılar...
sizinle bu kitap hakkında sabaha kadar tartışabilirim ancak " avukatlık" gibi incitici tabirlerden sonra buna gerek olmadığını gördüm. defalarca yazdığım üzere, tek amacım kitabı neden edebi anlamda yetersiz bulduğunuz öğrenmek ve sizinle fikir alışverişi yapmaktı. hepinizin de günü iyi olsun, saygılar...
biraz önce aynı yorumu, Tuba hanıma da yazdım. buraya da kopyala yapıştır yapıyorum. saygı duyuyorum ancak eleştiriler " ben bir yazar değilim ve hayatımı bu şekilde kazanmayacağım" diyecek kadar alçakgönüllü olan (ki bence gayet başarılı bi yazar) bir yazar ve eseri hakkında biraz acımasız olmuş. ---- "tabi ki sevmeyebilrisiniz, saygı duyarım ancak popüler kültürü çok güzel betimlemeler ve iğnemelerle harika şekilde eleştirebilen, dünyada ki sistemin tüketim toplumları olmamızdan mütevellit çöküşünden, iğrençliğinden, gayet normal karakteleri de olan (isim vermem doğru olmaz), hatta normallikleri o kadar normal ki bu normallik anormalliğe dönüşerek yazar tarafından psikoanalitik çözümlemeleri yapılarak toplum tarafından dışlanmalarını anlatan, ayrıca karakterlerin her birinin de bir baş karakter olabilecek kadar iyi anlatıldığı, aforizmaların olduğu, felsefenin ve mistisizmin tabir-i caizse dibine vurmuş bi kitap hakkında ki bu eleştirilere katılmam mümkün değil. kaldı ki bu sadece bir giriş kitabı olmasına rağmen bu ustalıkta yazılmış. devam kitapları çok daha iyi. okumanızı tavsiye ederim. saygılarımla ."