Bir Rüya Gibi
2024 40. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2024 20:31
@bidunyakitapgrubu1 'nda değer verdiğim bazı okurlar Kambur kitabını okuduklarını ve bu kitabın çok iyi olduğunu söylediler ve yazarımızla söyleşi yapmak isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla idi. Sağ olsun Esra Hanım da bizi kırmadı ve yine eğlenceli, verimli bir yazar okur buluşması olacağına şüphem yok. Çok hızlı bir çıkış yakalayan Esra Kahya, günümüzün önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları ile çalışmaya başladı bile. Umarım bu başarısı artarak devam eder ve bize daha birçok önemli eser kazandırır. Kambur kitabının basımı olmadığı için kendisi ile Benim Rüyalarım Hep Çıkar kitabı üzerine söyleşi yapacağız. Kambur kitabının söyleşisini de yapmayı isterdim. Sevginin ve kelimenin gücüne inanan yazarımız, Kambur kitabı ile Ahmet Hamdi Tanpınar edebiyat ödülü kazandı. Bu yorumladığım kitabı da hocası Ethem Baran a ithafen yazmıştır. 2025'te onunla da söyleşi yapmayı planlıyoruz. Mercan'ın saçları adlı hikayeye bayıldım. Direkt puanını önden vereyim hatta. 10. 10. 10. 8 yaşında, annesi olmayan, büyü işleri ile ilgilenen aile büyüklerinin yanında büyüyen çocuğumuz Mercan'ın hikayesini okurken yüreğiniz burkulacak. Özellikle olumsuz aile ortamında büyüyen birisinin psikolojisinin iyi olmamasının geleceğini nasıl etkileyeceğini göstermesi açısından değerli bir hikayeydi. Anne özlemi ve çocuk masumluğunu da dolu dolu gördüm. Kusursuz bir kısa hikayeydi. Kitaptaki ikinci hikaye olan Ufak Bir Poster Meselesi hikayesi iyi bir Galatasaray taraftarı olduğunu bildiğim Esra Kahya nın futbola ve geçmiş kadrolardaki oyunculara olan hakimiyetini göstermek açısından önemli bir hikaye olabilir ama bir Fenerbahçeli olarak ben bu hikayeyi sevmedim :) Şaka bir yana resim, poster olan odada namaz kabul olmaz, melek girmez mevzusuna bir gönderme yapmış. Kıblenin olduğu yönde suret olmadığı sürece bildiğim kadarı ile dinen bir sorun yok ama o posterin yırtılması tabii ki üzücü idi. Köpek Rambo ile Fırat'ın hikayesi de yine çok iyiydi. Yer yer Beyaz Diş kitabı geldi gözümün önüne. Esra Kahya'nın edebiyatının altın kuralı hikayeyi okuduktan sonra karamsarlık ve kötü son olabilir diye düşündüm. Gerçeğe Rüya Karıştı hikayesi sanki kitabın adına ilham olmuş gibi geldi bana. Biraz gerçek, biraz rüya bir hikayeydi. Fena hikaye değildi. Yeniçerinin Hezeyanı hikayesinde yazarımız, 7 yaşında ailesinden alınan ve yeniçeri olan bir gencin hayatını anlatıyor. Bir dönemin bulaşıcı mı, değil mi diye çok tartışılan hastalığı cüzzam da hikayede geçmektedir. Hikayelerinde anne kavramını bu arada çok gördüm. Annesi ile ilgili yazarın bir hassasiyetinin olduğunu düşündüm. Ben Bir Yalan Uydurdum hikayesi de bir bekleyiş hikayesi. Hasret ve annesi Sevim'in. Kitabın adının rüya ile ilgisini de bu hikaye ile birlikte biraz daha iyi anladım. Gerçek dünya ile rüya aleminin gizemini ve karışıklığını kurgusunda kullanmayı seviyor yazarımız. Bu hikayede de bu karışık durum yine mevcut. İşte Şimdi Yeminimi Bozduğum Andır hikayesi bir monotonluk hikayesi. Verdiği mesaj ile tatmin edici bir hikayeydi. Bir Ankara sevdalısı olarak hikayede yaşadığım yeri görmek beni sevindirdi. Monik Hanım ve Şişeler hikayesini pek beğenmedim. Havada kalan bir hikaye oldu bende bu hikaye. Bir beğendiğim yeri masanın kurgudaki yeri oldu diyebilirim. Ölene Kadar Aramızda hikayesi keşke roman olsaydı dediğim bir hikayeydi. Tadı damağımda kaldı. Çocuklu hikayeleri zaten çok severim. Selim, abisi ve köpekleri Şarlo kuş avlamak için bir tepedeler. Selim çok hisli bir çocuk. Bir kuşun vurulması ile işler bir anda değişiyor. Duygusal ve manevi derinliği olan bir hikayeydi. Dediğim gibi içini biraz daha doldur, olur sana iyi bir roman. Öyle bir hikayeydi. Puanım bu hikayeye 10. Şeytan Aldı Götürdü hikayesinde de yine bir anne ile çocuğun iç burkan hikayesini okuyoruz. Esra Kahya edebiyatında sanırım vazgeçilmez olan şeylerden bir diğeri de çocukların dünyaları. Anne kavramını kullanmayı sevdiğini söylemiştim. Bu hikaye ile birlikte çocukların masum dünyalarının da bu edebiyatta kendine yer bulduğunu tespit ettiğimi söyleyebilirim. Genellikle melankolik hikayeler yazıyor Esra Kahya. Münip Efendi'nin yalnızlık hikayesi olan Külleri Kaldı hikayesi de yine yürek burkan bir hikaye idi. Biliyorsunuz yalnızlık, ölüm, yaşlılık dönemi belki de hayatın en acımasız gerçekleri. Bu hikaye de bu üç konunun etrafında dönüyor. Bu hikaye bir var ama yokun hikayesi. Bir yarım kalma hikayesi. Bir yarım bırakılma ve kader hikayesi. Yine başarılı bir hikaye idi. Yetiş Umay Ana hikayesi de alışıldık bir hamile kadın hikayesi idi. Bilirsiniz ya bebek ölür, ya da annesi. Benim Rüyalarım Hep Çıkar bu kitaptaki bir cümle. Yine birçok hikayede olan rüya mevzusu bu hikayede de mevcut. Bundan vesile kitabın ismi doğru seçim olmuş demek bence yerinde olur. Ayrıca kapak tasarımına ve kapağın rengine de bayıldım. Hikaye kitapları genel olarak bir yorum yapması zor kitaplardır.Kitaba genelde 10 puan vermek için en az 8, 9, 10 puanlık hikayeler görmek isterim. Bazı hikayeleri yukarıda da belirttiğim gibi beğenmedim. Bazıları ise aşırı iyiydi. Mercan'ın Saçları özellikle aşırı iyiydi. İlk hikaye o olunca hatta heyecanlandım. Sanırım ömrümün en iyi hikaye kitabını okuyacağım dedim. Kitaba puanım 9.
Bidünyakitapgrubu
Benim Rüyalarım Hep ÇıkarEsra Kahya · İletişim Yayınları · 2023622 okunma
4.193 Gösterim
Anlatmadan göstermek idi marifet. Kalemi objektif olan yazar Esra Kahya. Kadrajımda yeni nesil edebiyatçılar arasında. Kalemine kuvvet diyelim. Detaylı inceleme için teşekkür ederiz. çoğalsın dileriz.
Emre Bulut
@cennet_ala 😇🙏🏾 çok teşekkürler.