2017 37. kitabı
Bu tarz isminde "kokulu" kelimesi kullanan kitaplardan uzak durmanın ne kadar isabetli bir davranış olacağını kanıtlayan bir kitap. Kısa hikayeleri bir araya getiriyorsunuz, bu hikayeleri nereden topladığınız da önemli değil. Çünkü çoğu okur bu sorgulamayı yapmıyor. Cıvıl cıvıl bir kapak, çekici bir isim, koku, farklı bir ayıraç kitaba ekliyorsunuz bu iş tamam... İçindeki bilgilerin ne kadar doğru olduğunu irdeleyen maalesef yok gibi. Şimdi kitabın içinde kullanılan yanlış sözlere örnekler verelim: Kitabın 26'ncı sayfasında Özdemir Asaf'a ait olarak gösterilen, "Sarılmak için önce yürek gerekir. Kollar sonraki iş" sözü ismi verilen şaire ait değildir. Böyle bir yanlışlığı yapabilmek için şairin şiir kitaplarının okunmadığı bellidir. Kitapta "Şefkatli Koruyucu" isimli hikayenin başında bir söz yazılmış: "Annesinden dayak yediği halde, yine 'anne' diye ağlayan bir çocuktur aşk." Sözün altında da "Cemal Süreya" yazmakta. İlginç olan şu ki; Cemal Süreya'nın böyle bir sözü yok! Kitaptaki bir diğer yanlış söz, 105'inci sayfada roman yazarı Oğuz Atay'a mal edilen "Cam kırıkları gibidir bazen kelimeler, ağzına dolar insanın... Sussan acıtır, konuşsan kanatır" cümlesidir. Aynı cümle bir başka yazarın(!) başka bir "kokulu" isimli kitabında daha paylaşılmış. Çikolata Tadında Hikayeler isimli kitabın 93'üncü sayfasında da bu sözü görüyoruz. bknz. #17560044 Oğuz Atay'ın topu topu 7 kitabı var. İnternetten kolaycılığa kaçıp kopyala-yapıştır ile kitap yazılırsa olacağı budur! Allah aşkına böyle kitaplar okuyup zihninizi bulandırmayın. Zihine yerleşen yanlış bir bilgiyi düzeltmek, boş bir zihine doğru bilgi yerleştirmekten daha zordur. Gerçek şair ve yazarların kitaplarını okuyunuz, okutturunuz lütfen. Okulların kapısından bu tarz kitapları içeri almayınız.
Papatya Kokulu HikayelerEnder Haluk Derince · Yakamoz Yayınları · 20143,289 okunma
Sizin deyiminizle 'yazar(!)' yanlış alıntı yapmış olabilir, ordan burdan hikayeler bulup o kitabı ortaya çıkarmış olabilir. Ama bence bu o kitabın tamamının boş bir kitap olduğunu göstermez. Oğuz Atay'ın, Özdemir Asaf'ın yanından bile geçemez belki Ender Haluk Derince. Bu konuda ben de sizinle aynı görüşteyim. Ama iki alıntı üzerinden, içinde (benim görüşüme göre) güzel hikayelerde bulunan bir kitabı böyle acımasızca eleştirmenize katılmıyorum.
Kağan Bilge
Tamam ben de sahte alıntıları eleştiriyorum. Bir yazar böyle bir sorumsuzluğa imza atıyorsa onu da eleştiriyorum. İnsanlar kitaptaki hikayeleri paylaşmıyor Yasin bey, bu uydurma sözleri paylaşıyorlar. #22509303 #23841523 #18275619 #18346273
Teşekkürler hocam çok güzel bir konuya değindiğiniz için ,dile getirdiğiniz için.
Kağan Bilge
Rica ederim. Faydalı olabiliyorsam kendimi bahtiyar sayarım.