ENE(BEN)/ Her insanın bir putu var.
2024 12. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2024 16:43
İki ses var içimizde susmak bilmeyen : Nefs ve Vicdan. Sizde en çok hangisi konuşuyor? Ayırt edebiliyor musunuz? Nefsinizi ne denli tanıyorsunuz? Tanımıyorsanız ya da tanıdığınızı düşünüyorsanız bu kitabı okumalısınız. Kitapta nefs konuşuyor. Aslında o hep konuşuyor da biz farkında değiliz. Bu kitapla farkına varıyoruz işte. Peki nefs hep kötüyü mü fısıldar? Onu yenmek mümkün müdür?.. Nefsin mertebeleri var : 1-) Nefs-i Emmâre (Kötülüğü emreden) : Nefsin en aşağıda olan mertebesidir. Esasında kafirlerin, müşriklerin, münafıkların ve fasıkların nefisleridir. Lakin nefs-i emmare herkeste az ya da çok mutlaka bulunur. İnsanı en güçsüz olduğu, savunmazsız bulunduğu anlarda yakalar. Kibir, nefret, cimrilik, öfke, şehvet, yalan gibi hisler işte onun açık tehditleridir. 2-) Nefs-i Levvâme(Kendini Kınayan): İnsanlar bazı vakitlerde vicdanlarının sesini dinleyerek, hissederek gafletten uyanırlar. Yaptıkları hataların ve günahların farkına varıp da tövbeye dururlar. İşledikleri günahları düşü­nürler de pişmanlık duyarlar ve sonra yaptıkları için kendini suçlu bulurlar. Levvame nefis sahipleri bilse de bilmeyenlerdir. Lakin fark edebilenlerdir. Yani nefsin onlara emrettikleri kötü işleri bilirler. Ama yine de her an nefsin hilelerine kanabilirler. İşte o vakit cennet nimetleri ya da cehennem korkusundan dolayı yani nefisleri için ibadet ederler. 3-) Nefs-i Mülhime ( İlham Eden): İlham alan nefs yani Allah'ın sahibine ilim ihsan ettiği nefistir. İlham ise Allah tarafından kalbe gelen mânâ demektir. Mülhime nefse ulaşan kişide; ilim, doğruluk, tevazu, cömertlik, sabır ve şükür gibi hâller görünür. Bu nefs için, müminlerden alim olanların nefsidir, denilmiştir. Mülhime nefs, nefsin fısıltılarından kurtuluşun tam sınırın­da yer almıştır. Bu nedenle levvame nefse düşme tehlikesi de vardır. 4-) Nefs-i Mutmainne( Tatmin Olan): İçi rahat, şüpheleri kalmamış, hakikati anlayarak tatmine ulaşmış nefs demektir. Allah'tan aldığı ilhamlarla gönül ferahlı­ğına ermiştir. Her şeyin Allah'tan olduğuna kanaat getirmiştir. Emmare Nefs'in sıfatları olan şirk, zulüm, küfür, yalancılık, şeh­vetperestlik, nefis arzusunu tanrı edinme, alaycılık, kibir, cimrilik, haset, kıskançlık, ihanet, öfke gibi kötü sıfatları tamamıyla terk etmiştir. İmanı yücelmiş ve takva ahlâkına bürünmüştür. Mutmainne nefsin sıfatları ise; amel ve ihlas (amellerde ihlas üzere bulunma), tevekkül ( Allah'ı vekil etme), cömertlik, riyazet (nefsi zora koşma), ibadet, şükür; rızadır ( razı olma). 5-) Nefs-i Radiyye( Raziye) (Razı olan): Bu yüce makam velilerin mertebesidir. Mutmainne nefsde tam bir teslimiyet içinde olan kul kadere ve başına gelen her türlü işe tam rıza gösterir. Her şeyin Allah'tan geldiği gerçeği ile hayrı da şerri de aynı şekilde karşılar. Olan her şeyin O'ndan olduğunu ve O'nun verdiklerinde bir sır olduğunu kavrar. 6-) Nefs-i Mardiyye(Marziye)(Allah'ın razı olduğu): Kul Yüce Yaratıcısından razı olduğu gibi, Allah da kulundan razı olur. Mutmainne'nin kemal mertebeleri olan Raziyye ve Mardiyye nefislerinin özellikleri Mutmainneninkinin aynıdır. Ancak Mardiyye makamı, sahipleri ilim ve kemalde çok daha derine inmiş ve çok daha yücelmiş velilerdir. 7-) Nefs-i Kâmile(Kemale Ermiş Olan): Kemale ermiş, kusursuz, tam, arınmış nefis demektir. Bu nefse nefs-i safiye, nefs-i salih de denilmiştir. Bu makamda bütün vücut, akıl, ruh, nefis hep nur olur. Kâmile nefs sahipleri, nefsin basamaklarında en üst noktaya ulaşmışlardır. Kâmile nefis sahipleri, nefislerinin putunu kırarak, kendi varlık kuşkularını terk etmiştir. Cenab-ı Hakkın ilminden ve kudretinden ihsan etmesi ile gizli sırları öğrenme mutluluğuna erişmişlerdir. Nefs... İlk insandan beri var ve son insan ölene dek de olacak. Biz ölmeden ölmeyecek. O hep bizimle. Onu yenmek ve değiştirmek de bizim elimizde, ona yenilmek ve onun kölesi olmak da. Kitapta, Kadı Mahmud Efendi 'nin Emmare Nefisten Kâmile Nefse kadar ulaşmasını okuyoruz. Nefs konuşuyor,nefsi anlatıyor Mahmud Hüdayi 'yi. Anlatıyor ama nasıl anlatıyor?.. Kitap öyle sürükleyici öyle muhteşem ki...Kimi yerlerde gözyaşını tutamıyor insan. Okuyun ve ağlayın çünkü ağlayan anlar, anlayan ağlar. Ve hüzün insanı Allah'a yakınlaştırır. Kendinizden çok şey bulacaksınız. Sanki kitap bizim için yazılmış gibi, bizi çok yakından tanıyor gibi. Oku ey kâri! Oku ve tanı nefsini. Oku ve tanı kendini. Şimdiden bol istifadeli okumalar..
Ene 'Sus Ey Nefsim'Fatih Duman · Nesil Yayınları · 20228,6bin okunma
begendiğim inceleme oldu. teşekkürler
Kelimelerin Gücü
Ben teşekkür ederim:)
👌 Çok güzel... Elinize, yüreğinize sağlık🤲🌷 İzninizle 🙏 👇Şunları bu güzel incelemenize eklemek isterim. Tasavvufun esası👇 #220356572 #182213501 #181615779 Nefsin tezkiyesi çok önemli👇 #220517109 #188559475 #186046142 Alâ-yi illiyyîn derecesine çıkabilen Ruh Esfel-i safilîn derekesine düşebilen Nefs. Akıl Nefsin elinden alınıp, Ruhun eline verilse, Nefsin tezkiyesi, riyâzet ile birlikte Tefekkür ile gerçekleşse 👇 #202460896 #206373804 #220326975 Çok daha güzel olur sanırım 🙏🌷
Kelimelerin Gücü
Teşekkür ederim🌺 Allah razı olsun 🤲💐