"Öğretmenim Bir Bakar Mısın?" İncelemesi..!
2024 28. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2024 19:23
Yakında aktif öğretim hayatına geçeceğim için eğitim öğretim kitaplarına yöneldim. İlk olarak da bu kitabı elime aldım. Bir yandan da bu konulara dair okuması olan var mı diye bir soru sordum. Birkaç tane herkesin bildiği kitaptan başka tavsiye çıkmadı. Doğal olarak biz de her zamanki gibi kervan yolda düzülür diyerek bir yandan elimizdeki kitabı okuduk bir yandan dipnotlar kısmına göz attık. Birazdan kaynakçada zikredilen kitapların bir kısmını da burada paylaşacağım. Doğan Cüceloğlu bu kitabı yazmadan önce sosyal medyasından bu tür bir kitap yazacağına dair bir haber veriyor ve insanlardan öğretim hayatlarında karşılaştıkları hikayelerini kendisiyle paylaşmalarını istiyor. Kendisinin ifade ettiğine göre binlerce mesaj alıyor. Yazar aynı "Evlenmeden Önce" kitabında yaptığı gibi bunları olumlu olumsuz diye ayırmadan bir kısmını seçerek vakalar üzerinden meseleleri inceliyor. Bence somut vakalar üzerinden meseleleri ele alması bir yandan meseleye daha gerçekçi bir zeminde yaklaşmamızı sağlarken bir yandan da bir öğretmenin ne kadar kıymetli olabileceğini ortaya koyuyor. Toplumun ve sistemin muhalifi olan bir hocanın-öğretmenin evvela kendisi bulunduğu toplumdan rahatsız olmalı. "Rahatsız değilseniz değiştiremezsiniz." Evet tamamen bu cümleyi kurmak için yazının ahengini bozdum (:d) Çok vaktim yok devam edelim. Benim en çok ilgimi çeken Rahmetli Doğan Cüceloğlu'nun şu teklifi oldu: "Değerli öğretmen okurlarım size bir öneride bulunmak istiyorum. Bunu yaparken umarım sınırlarımı aştığımı düşünmezsiniz. Ben öğretmen olarak öğrencilerimle dinleme ve sohbet içinde olmak için şöyle bir yöntem izlerdim. Her dönemin başında onların benden beklentilerini öğrenmek için bana bir mektup yazmalarını ister ve aşağıdaki soruyu sorardım: Bana "iyi bir öğretmen" diyebilmeniz için nasıl biri olmamı, konuşmamı ve davranmamı isterdiniz? İsimlerini belirtmeden yazacakları mektupta her birinden bu sorunun cevabını öğrenirdim. Ayrıca her dönemin sonunda öğrencilerimin bana ayrı bir mektup daha yazmalarını ve aşağıdaki sorularımı cevaplamalarını isterdim: 1. Öğretmen olarak neleri iyi yapıyorum? Beğendiğiniz şeyleri örnekleyerek yazın. 2. Öğretmen olarak sizce neleri daha iyi yapabilirim? Onları da lütfen örnekleyerek yazın. 3. İyi bir insan olarak yetişmenizde ve gelişmenizde benim dersim ve öğretmenliğim size nasıl daha faydalı hâle gelebilir? Bunun doğrusu yanlışı yok; aklınıza gelen önerilerinizi lütfen açıkça yazın." Kitaptan yaptığım diğer alıntıların tamamını bir yerde görmek için linke tıklayabilirsiniz: #244443637 Bazıları Doğan Cüceloğlu'nun tavsiyeleri bazıları ise kitabın kaynakçasından bakarak eğitime ve insan yetiştirmeye dair birkaç tane kitap seçtim ve onları sizinle paylaşayım: 1- Özgür Bolat'ın "Beni Ödülle Cezalandırma: Mutlu ve Başarılı Çocuk Yetiştirmek İçin Rehber" 2- Özgür Bolat'ın "Finlandiya'dan Eğitim Adına Ne Öğrenebiliriz" adlı gazete yazısı. 3- Prof. Dr. Mihaly Csikszentmihalyi'nin "Akış: Mutluluk Bilimi" kitabı. 4- Doğan Cüceloğlu'nun İrfan Erdoğan'la hazırladığı "Öğretmen Olmak Bir Cana Dokunmak" adlı kitabı. 5- İrfan Erdoğan'ın yazdığı "Öğrenci Olmak, Sınıf Yönetimi: Ders, Konferans, Panel ve Seminer Etkinliklerinde Başarının Yolları, Eğitim ve Okul Yönetimi, Eğitime Dair, Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri" adlı eğitimle alakalı yazdığı diğer kitaplar. 6- İbrahim Gezer'in "Değişen Dünyada Eğitim" adlı kitabı. 7- William Glasser'in "Okulda Kaliteli Eğitim" adlı kitabı. 8- Grigory Petrov'un "İdealist Öğretmen" adlı kitabı. 9- Pasi Sahlberg'in "Eğitimde Finlandiya Modeli" adlı kitabı. 10- Ziya Selçuk'un "Eğitim Psikolojisi" adlı kitabı. 11- Zeynel Oruç'un "Hayalimdeki Öğretmen" adlı kitabı.
Öğretmenim Bir Bakar mısın?Doğan Cüceloğlu · Final Kültür Sanat Yayınları · 20187,6bin okunma
Mektup fikri ilginç ve dikkat çekiciymiş gerçekten. Böyle bir şey aklıma gelse bile nedense bir öğretmenin bunu yapması doğru olmaz diye düşünür ve yapamazdım sanırım. Ama Doğan Cüceloğlu referansı ile olunca çok makul geldi :) Yaz kursunda denensin bakalım neler çıkacak, boyumu aşan şeylerle karşılaşmam inşallah.
Ahmet Mücahit
En azından denemedik demeyiz :)