2024 6. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2024 22:13
Kirke, Yunan Mitolojisinde bulunan bir büyücüdür. Babası Güneşi temsil eden Helios annesi ilk titan olan Okeanos’un kızı Perseis’dir. Kitabın konusuna gelirsek, Kirke; Güneş Tanrısı Helios’un kızı. Annesi, babası kardeşleri ve akrabaları tarafından ‘sevilmeyen’, herkesten farklı olduğu için dışlanan Kirke’nin hikayesini kendi ağzından okuyoruz. Homeros’un Odesa’sında Kirke beyaz atlı prensini bekleyen, Odysseus’un kurtarmasına muhtaç bir kadın olarak anlatılırken, Madeline Miller’ın versiyonunda Kirke Zeus’a bile başkaldırabilen bir karakter. Bu anlamda, erkek egemen tanrılar topluluğunu sürekli erkeklerin ağzından dinlemektense kadın bir anlatıcımızın olması, kendi yaşamını kendi ağzından dinlememiz, merkezde hep Kirke’nin olması çok ayrı bir bakış açısı kazandırıyor. Bütün bildiğimiz efsanelerin pürüzsüz bir şekilde birbirine bağlanıp yeniden kurgulanması diyebiliriz hikaye için. Tanrılar tarafından çok sevilmeyen kirke, çok güçlü bir cadıdır. Korkusuz kimsenin yapamayacağı hatta kimsenin aklından bile geçiremeyeceği her şeyi yapan özgürlük düşkünü ve cesareti sınır tanımayan bir tanrıça kızı. Güneşin kızı. Bu belirgin özelliklerinin yanında iyi bir anne. Çocuğu için her şeyi yapan onsuz bir hayatı düşünmeyen tüm hayatını çocuğuna adayan bir cadı. Ölümü bile göze aldığını unutmamak lazım. Ben, Kirke Madeline Miller Binkitap Alıntıları 1000Kitap Destek 1000Kitap Mary Doria Russell
Alıntı
Ben, KirkeMadeline Miller · İthaki Yayınları · 202444,3bin okunma