2024 3. kitabı
Okunma: 29 Şubat 2024 13:38
Distopya okumaktan çok keyif alsamda bir o kadar da huzursuz ediyorlar beni. Cesur Yeni Dünya'yı okurken de aynı şekilde hissettim. 1932'de yazıldığına inanamadığım bir kitap. Cesur Yeni Dünya'da çocuklar Kuluçka Merkezi adı verilen bir yerde teknolojik yöntemlerle dünyaya gelmekte, aile ve akraba yapısından bihaber büyümektedir. Çocuklar Şartlandırma Merkezlerinde kendi ait oldukları sınıflara şartlandırılarak büyümektedirler. Böylelikle düşünce özgürlüğünün önüne geçilmektedir. Her şeyin mekanik ve seri üretimle gerçekleştirildiği bu yeni dünyanın tanrısı ise Henry Ford'dur. Böyle bir ortamda insani duygulardan bahsetmek pek tabi mümkün değildir. Bireyler Alfa, Beta, Gama, Delta ve Epsilonlar olarak sınıflara ayrılmaktadırlar. En üstte yer alan kişi ise Mustafa Mond'dur ki okurken bu isme çok şaşırmıştım. Daha sonra araştırdığımda bu ismin ilham kaynağının Mustafa Kemal Atatürk ve Sir Alfred Mond olduğunu okudum. Bence altında yatan sebepler de ilginçti, araştırmanızı tavsiye ederim. Her şeyin mekanik olduğu bu dünyanın dışında kalan küçük bir kara parçası daha vardır: Vahşi ayrı bölgesi. Orada insanlar Afrika'daki kabileler gibi yaşamaktadır ve aile kavramı, insani duygular mevcuttur. Günün birinde Bu bölgeden bir vahşi Yeni Dünya'ya gelir ve aslında yeni dünya ile vahşi bölge arasındaki farkları Vahşi sayesinde daha net görmekteyiz. Keyifli okumalar!
Bilim-Kurgu
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,3bin okunma