"İşte bunu yapmamalı. İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, bir ince yerleri, işte oraya değmemeli."
İnce Memed 1Yaşar Kemal bu eserde tüm maharetini konuşturmuş. Gözünüzün önünde #çukurova 'nın adım adım resmini yapıyor âdeta. Karış karış gezdiriyor bizi de dağlarında, ovalarında. Ege ve Akdeniz Bölgeleri iklim olarak, yaşantı olarak benzedikleri için kendi yörük kültürümüzden de çok benzerlik buldum. Kelimeleri anlamak zor olmadı benim için. Hiç küşüm çekmedim diyebilirim. Muhteşem betimlemeler beni, benden aldı. Çakır dikeni bizim de korkulu rüyamızdır. Nasıl güzel anlatmış. Benim doğduğum zamanlarda neyse ki sadece ünvan olarak "ağa, bey " ibareleri kullanılıyordu. Ağalık düzeni yoktu.
Abdi Ağa 'nın, Ali Safa Bey'in, Deli Durdu 'nun yaptıklarına pes artık dedim. İnsanların kötülüklerinin, yapabileceklerinin sınırı yok hakikaten. Buna karşılık İnce Memed 'in yiğitce direnişi, ağalık düzenine başkaldırısı, kahramanlıkları, yaşadığı zorluklar, ona yardım eden mert insanlar hiç silinmeyecek aklımdan.
Hatice, Iraz Ana, Hürü Ana, oğul Memed sizleri de çok sevdim.
Her sayfası beni derinden etkiledi hem anlatım hem içerik olarak. 420. sayfaya geldiğimde ise kendimi tutamadım artık. Çok çok duygulandım. Okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Kendinizi bu şölenden mahrum etmeyin.