2024 11. kitabı
/Yeraltından Notlar/ ~ Dostoyevski~ İsmi verilmemiş buhranlı bir karakter… Kitapı okurken neler yaşadım bir ben bir Allah bilir Dostoyevski kitaplarından en zorlandığım “Yeraltından Notlar” oldu. 2 bölümden oluşan eser ;1. bölümü “yeraltı” tekrar tekrar okunması gerekiyor, 2. bölüm “notlar” karakterin asıl kendini gösterdiği bölüm. İnsan nasıl bir varlık, anlamak çok zor gerçekten iyiyken kötü olabilmek, kötüyken iyi olabilmek ve bunu hiç isteyerek yapmamak kendinden herkesten iğrenmek nasıl bir duygudur aklım almıyor. Ya hastasındır ya da yalnızlıktan yeraltında bir fare gibi yaşıyorsundur, ışığı görünce tuhaflaşırsın kendini oraya ait hissetmezsin kendini ezik iğrenç ,pis bir fare gibi görürsün ; insanların arasına karışamazsın bir an önce inine dönmek için kaçarsın,yalan söylersin hatta kendini ispat etmek için zorla aralarına girersin ama onlar yener sen hep yenilirsin. Çok okursun bilgin ve zekan çoğu kişiden üstün bu yüzden kabul edemezsin diğerlerinin senden iyi yaşamalarını ama namussuzluklarına katlanamazsın iyi olmak istemiyorsun. İnsan beyninin sınırlarını zorlayan bir eser, o yüzden tekrar tekrar okunması gerekiyor , Dostoyevski bir deha, o kadar derin bir kitap ki insana neler öğretiyor. Bir çok psikiyatriste , psikoloğa, felsefeciye başucu kitabı olarak yazılmış bir ders kitabı.
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025159,3bin okunma