2024 4. kitabı
“Lanet Olsun Zaman Nehrine” ve “Benim Durumumdaki Erkekler” kitaplarının devamı niteliğinde , Arvid Jansen’in biraz daha yaşının ilerlediği ve biraz daha yalnızlaştığı bir kitap: “Ardından” Serinin üçüncü kitabını da okuyunca artık emin oldum; Arvid’in karmakarışık zihin dünyasını ve dış dünyaya olan kayıtsızlığını süslü kelimelerle anlatmaya gerek yok. O, depresyonda olan bir adam sadece. Ailesinin kaybıyla beraber kendini bir enkazın altında bulan, bunu asla atlatamayan, kabullenemeyen, içten içe kendini suçlayan, ruhu bir bataklığa batmış ve asla kendini oradan çıkaramayan bir adam. O kadar derin, o kadar ağır ki yaşadıkları, kimseye hatta kendine bile anlatmaya mecali yok. Bu yüzden dış dünyaya kayıtsızlaştıkça kayıtsızlaşıyor, yalnızlaştıkça yalnızlaşıyor. Eee… depresyondaki bir adamın bunaltıcı hayatını üç kitapta neden yazmış bu adam ve biz neden okuduk buraya kadar? Çünkü, acıları ve bunaltıları o kadar düz, sade ve dürüst şekilde aktarıyor ki bize, asla yormuyor ve baş karakterle özdeşleşmemizi kolaylaştırıyor. Ayrıca an, anı, rüya ve kabuslar da diğer kitaplarda olduğu gibi iç içe geçmiş halde. Bu da okumayı zevkli kılan unsurlardan. Sona doğru geçen İnce Memed detayı ise ruhuma dokunan detaylardan kesinlikle. Bence tekrar tekrar okunması gereken serilerden. Lanet Olsun Zaman Nehrine ile tanıdığım Arvid ile vedalaşmak benim için hayli zor olacak. “Ne olduğunu anlamak kolay değil. Bir doktora gitmeliyim. Belki de testim pozitif çıkar. Bu şehirde gözünü kırpmadan kanıma bir tohum bırakabilecek insanlar var; ben dediğim şeyin derinliklerine tiktak yaparak sığacak bir virüs; yıllar sonra bir gün, hiç beklemediğim bir anda saatli bomba gibi patlayacak; hayatımın şu anki gibi olmadığı bir gün, güneşin yüzüme vurduğu bir gün.” “ O kendi hayatına geri döndü, ben de kendiminkine ve sonra sessizlik başladı. Ne oldu bilmiyorum. Ne olmadı,bilmiyorum. “ “Nisan yaklaşıyor. İlkbahar geldi, buna kuşku yok. Bazı kitapları yeniden okuyorum. En sevdiğim 20 kitaptan oluşan bir liste yaptım, birkaç oturumdan sonra sayı ona kadar indi. Aralarında İnce Memed de var. Bir şey arıyorum ama ne olduğunu bilmiyorum.”
ArdındanPer Petterson · Metis Yayınları · 2022109 okunma