ÇİFTDÜŞÜN
2024 11. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2024 00:54
1984 George orwell Dikkat spoiler içerir! Parti sloganında ne deniyordu: "Geçmişi denetim altında tutan geleceği de denetim altında tutar." Geçmişi denetim altında tutmaya çalışan iç parti ( İnsos) ile bu iç partide Gerçek Bakanlığında çalışan Winston Smith adlı karakterimizin yaşadıkları anlatılmaktadır. Hayvan çiftliğini yıllar önce okumuştum ve bugün de iyi ki 1984'ü okudum diyorum. Gelelim incelememize çok fazla yazacak, çizecek şey var. Ben elimden geldiğince anlatmaya çalışayım. OLAY Olayın kahramanı Winston Smith İnsos'un bünyesinde Gerçek Bakanlığında çalışmakta olan işine aşkla yapan bir kişidir. Her ne kadar işini aşkla yapsa da bir şeylerin ters gittiğinin, mantığa aykırı birçok şeyin döndüğünün farkındadır. Winston Smith bir gün antikacı dükkanından bir günlük alır ama içerisinde sürekli bir korku vardır. yakalanacak olmanın verdiği korku. Yazarımız günlüğe Büyük Birader'e dair pek çok olumsuz (KAHROLSUN BÜYÜK BİRADER) şey yazmıştır. Sürekli teleekrandan uzak durarak kaçabileceğini, saklanabileceğini, düşüncelerine erişilemeyeceğini sanır. Kendisi gibi insanların olup olmadığını düşünmeye başlar. Tam bu sıralar Julia adında kendisinden en az 10 yaş bir kızla tanışır ve birbirlerini sevdiklerini söyleyip gizli gizli buluşurlar ve buluşmalar artmaya başlar. Sürekli İngsos'u yıkma bu düzene son verme fikirleri üzerine konuşurlar. Bu arada Smith'in iş yerinde kendileri gibi düşündüğünü sandığı O'Brien adında bir iş arkadaşı vardır. Bir gün O'Brien yanına gelip bir adres kağıdı verir. Winston ve Julia çekine çekine O'Brien'ın yanına giderler. O'Brien Kardeşlik örgütünün var olduğunu ve bildiği her şeyi anlatır. Antikacı dükkanında buluşan Winston ve Julia günlerce bu kitabı okur ve dükkanda oldukları bir gün ev kuşatılır, ikisi de yakalanır. Türlü işkencelerden geçen Winston artık tükenmiş bir haldeyken karşısında O'Brien'ı bulur. O Partiye çalışanlardan biridir. O'Brien türlü işkencelerle Winston'un fikirlerini değiştirir ve salıverir ama Winston artık o eski düşüncelerine bağlı insan değildir tamamen Parti'nin güdümündedir. Bir gün tesadüfen yolda Julia ile karşılaşır ama artık ikisi de çok değişmiş, birbirlerine ihanet eden, tek düşünceleri Parti'nin öğretilerini kabul eden iki yabancıdır. Winston Sevgi Bakanlığında bir işe girmiştir. İşe gittiği bir gün arkasından iki el ateş edilerek öldürülür. Artık Büyük Birader'i çok seviyordur. KİTABA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİM: Georg George Orwell 1984 kitabını çok beğendim ve bugüne kadar okumadığıma çok üzüldüm. 1984 1948 dünyasının savaş halinde olan Okyanusya'sını ve o dönem iktidarda olan baskıcı İç Parti yönetiminin totoliter, diktatör yaklaşımına dair bir düstopyadır ama aynı zamanda günümüz baskıcı yönetimlerini bize geçmişten haber eden bir gerçeklik olgusunun ön gösterimidir. Kitabı okuduğumda günümüzle çok fazla özdeştirdim ve günümüz dünyasıyla benzerliklerini şaşkınlık içinde gördüm. Kitapta baskıcı İç Parti'nin söylemleri, dilli basitleştirme çabaları insanları korkutmaları tel ekrandan insanlara talimat vermeleri ve herkesi kendisi gibi düşünmeye zorlamaları geçmişi değiştirmeleri devletin kurumlarına kendi düşünceleri için istekleri biçiminde yön vermeleri insanları korkutmaları ve sürekli yalanlar söyleyerek insanlara olmadık şeyler anlatmaları büyük bir titizlikle işlenmiştir. Kitaba dair bazı kavramlar: İngsos: 1948’de iktidarda olan parti Yenisöylem: Yeni dil ( Basitleştirilmiş dil) Söyleyaz: Düşünceleri yazdıkları ve aktardıkları söylem Savaş Okyanusya, Doğu Asya ve Avrasya arasında geçmektedir ve okyanusya sürekli bir devletle savaşmamaktadır, savaştığı devlet sürekli değişmektedir. İç Parti: İngiliz Sosyalist Partisi Büyük Birader: Varlığı yokluğu belli olmayan yarı tanrısal görülen diktatör GERÇEK BAKANLIĞI :YALAN SEVGİ BAKANLIĞI: NEFRET VE İŞKENCE BARIŞ BAKANLIĞI: SAVAŞ VARLIK BAKANLIĞI: YOKLUK Kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye eder,kitapla kalmanızı ümit ederim. Sevgiyle ve de kitapla kalın.
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200bin okunma