·339 syf.····Okunma: 18 Temmuz 2024 08:13 Kitabı okurken galiba altını çizmediğim sayfa kalmadı. Biraz ince eleyip sık dokuyarak okumak istedim, bu yüzden de on günde bitirdim.
Eser otobiyografik bir özellik sunuyor. Cemil Meriç'in tüm kavgalarım, tüm tecrübelerim var dediği...
Cemil Meriç okumadan önce fikri muhasebe yapmak kanaatindeyim. Aslında bu birçok yazar için geçerli, yazarları tanımadan anlamadan okuyoruz kitapları.
Kitabın içeriği her cümlede beynimin içinde bir yankı uyandırdı âdeta. Bize bizi öyle hakikâtlerle anlatıyor ki içine gömülmemek tabiri caizse imkânsız.
Bazı sayfalar müthiş bir nâraya davetiye çıkarırken bazı sayfalar da utançtan kuma gömülme isteğine yöneltiyor.
"Bana sorarsan kütüphane dön, yani kitap ol. Aydınlan ve aydınlat." diyor Cemil Meriç ve bu kitap aydınlanmanın bir nebze de olsa önünü çok güzel açıyor.
Kitap bana göre bir ansiklopedi niteliğinde. Tekrar tekrar sayfaları açıp karıştırmalık bir eser. Tadı damakta bırakan bir eser. İnsanı daha çok sosyolojik okumalara yönelten bir eser. Daha fazla ne diyebilirim bilmiyorum ama hakikâtin altında yatanları görebilmek için okunası bir eser. Şimdiden okuyacaklara iyi okumalar dilerim.