İnsan bir kitap okumalı kendinden...
2024 1. kitabı
Bir kitap okumalı insan, hayallerin ötesinde bir yer edinmeli, insan düşlediği hayallerine ortak ettiği kitapları olmalı. Çokça edebi, çokça ağdalı, çokça duygusal, çokça şiirsel, herhangi bir konuda çokça olmasına gerek yok. Ruhunu temsil etmeli her sayfasıyla bir temsiliyet içermesine bile gerek yok. Bir kaç sayfa hatta bir paragraf bazen bir cümle bile yeterli olur. Bazı zamanlarda sayfalar dolusu kelimeler yetmez kitaplara sığmaz insan... Tutunamayanlar; okunmasını, anlaşılması, anlatılması gibi çoğu düzlemde zor kelimesini bünyesine katmıştır. Bu kitabın büyüsünü yakalayan, benim gibi 7. Okumasını tamamlayan buna rağmen heyecan ve tutkusunu kaybetmeyen oldukça fazla okur var. Tutunamayanlar insanın insanlar içindeki fikirlerini, yaşamlarında gerçekleşen olaylara olan yaklaşımlarının baskılanmasını kavramların ruhsal yorumlama ile boyut kazanacağını konu almaktadır. Yeni Dünya medeniyetinin veya çağdaşlaşmanın 1960 dünyasındaki klasikler arasında gidip gelmeyi işlemektedir. Oğuz Atay Tutunamayanlar Roman, Selim Işık'ın hayatı ve yakın arkadaşı Turgut Özben'in Selim'in ölümünden sonraki süreçlerini anlatıyor. Selim, toplumun beklentilerine, normlarına ve düzene uyumu sağlayamayan bir karakterdir. Bu durum, onu ruhsal bir bunalıma sürükler. Turgut, Selim'in yaşamının sürdürülebildiği ve kuramadığı duygusal bağın yeniden keşfedilmesi için geçmişi Roman, farklı yazım tarzları, parçalı anlatım ve iç monologlarla zenginleşir. Oğuz Atay, karakterlerin psikolojik derinliklerini ve yaşamın tamamını sorgularken, bireylerle toplum arasındaki çatışmayı da işler. "Tutunamayanlar" günümüz Türk edebiyatının simgesi olarak bir temsili olarak öne çıkıyor. Sonuç olarak, eser, hayatta kalacak çaresizliği, yalnızlığı ve toplumsalla olan çatışmanın saklanmasını ele alır. Oğuz Atay'ın kendine özgü dili ve ironik üslubu, romanı düşündürücü ve etkileyici bir şekilde sunuyor. "Tutunamayanlar", okuyucunun varoluşsal sorgulamalarına ilişkin derin bir bakış açısı sunan önemli bir eser olarak değerlendirilmektedir. "Ben iç dünyama dönüyorum. Orada hayal kırıklığına yer yok." Sayfa'425
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202474,8bin okunma