·728 syf.····Okunma: 24 Temmuz 2024 16:06 Artık gemideki bir tayfa kadar çok şey bildiğime göre sıra inceleme yazmaya geldi. Bir tayfa kadar çok şey diyorum çünkü Melville, kitapta sadece Ahab'ın intikamını anlatmamış. Balinanın yüzü, kuyruğu, gözleri, iskeleti hatta tarihteki ilk balina çizimlerine kadar anlatıyor. Balina ansiklopedisi desem yanılmış olmam. Bu ansiklopedik bilgiler olay akışının arasında yer aldığı için okuma hızını etkiliyor ama bu bilgiler olmasaydı kitabı daha iyi anlayacağımızı da düşünmüyorum. Melville'in sanki gemideki bir tayfa gibi olayları gerçekçi bir şekilde yansıtması da bir dönem balina avcısı olarak çalışmasından kaynaklanıyor.
İntikam duygusu sizin huzurunuzu, ailenizi, bacağınızı hatta sahip olduğunuz her şeyi bir anda alıp sizi boğup okyanusa gömebilir. Üzüldüğüm şey Ahab bu uğurda her şeyden vazgeçmişken Starbuck'ın her zaman onu bundan vazgeçirmesi ve eve dönmek istemesiydi. Sanırım karakterler arasında en çok ona ve onun ilerigörüşlülüğünün doğru çıkmasına yanıyorum.
"Yalnızca ben kaçıp kurtuldum, sırf size anlatayım diye. Kitabın anlatıcısı İsmael tüm bu yaşananları bize anlatan kişi. Kitapta Pip'in denize düştüğünde öylece bırakılıp akıl sağlığını kaybettiği bölümde bir gün ben de böyle bırakılacağım demişti. Herkes öldü ve gerçekten İsmael'i bıraktılar. Daha dokunaklı olan da İsmael'i Rachel gemisinin bulmasıydı. Başka bir yetimden başka bir yetime...
Mitoloji, din, felsefe ve biyoloji arasında soluksuz bir maceraydı. Övmeden edemeyeceğim kitabın çevirisi gerçekten muazzamdı. Dipnotların çoğu çevirmenin notuydu ve hikâyeyi veya mitik öğeleri açıklama konusunda gayet başarılıydı.
Bu ihtişamlı Leviathan için birçok süslü kelime söyleyebiliriz ama bu büyüklük karşında ne söylesek az kalır. Son sahnede Moby kedinin fareyle oynadığı gibi oynayarak herkesi suyun dibine köpekbalıklarına ziyafet çekmeye yolladı. En iyisi biz bildiğimiz sularda kalalım.