“Sadece Böll’ün Melek Sustu romanı, yıkıntıların arasında dolaşıp etrafına gören gözlerle bakan herkesi pençesine alan dehşetin derinliğini biraz olsun aktarabilir.”
#havasavaşıveedebiyat #sebald
Sebald, II. Dünya Savaşı’nda Alman kentlerinin bombalanmasının dile getirilmediğinden, kolektif bir suskunluğa evrildiğinden bahsediyor Hava Savaşı ve Edebiyat kitabında. Bu yıkımı net bir şekilde dile getiren yazarın, Melek Sustu kitabıyla Heinrich Böll olduğunu yazıyor. Melek Sustu’nun kitabı okuduğum sırada baskısı yoktu, bu ay tekrar baskı yaptı.
Savaşın sonlarında, asker kaçağı bir genç sahte belgelerle şehre dönüyor. Yıkılmış bir şehir, açlıktan kıvranan insanlar, hastalık, karaborsacılık… Sefalet ve dehşetin içinde yaşamak zorunda olan insanlar…Birçoğu ölümü lütuf olarak görüyor.
Savaş-yıkım edebiyatı fazlasıyla okudum, artık etkilenmem diye düşünüyordum, yanılmışım. Böll ve Sebald başka bir açıdan bakmamı sağladılar.
Bence mutlaka okunması gereken iki kitap Melek Sustu ve Hava Savaşı ve Edebiyat. Sebald’ın ve Böll’ün editörü sevgili @sebnemsunar birkaç yıl önce tavsiye etmişti Hava Savaşı ve Edebiyat’ı , ihmalkar davrandım bu yıl okuyabildim. Umarım siz benim gibi ihmalkar davranmazsınız. Hava Savaşı ve Edebiyat