Katıksız açlık
2024 14. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2024 00:00
Kitabın adında bir mecaz olacağını sanıyordum fakat yokmuş, doğrudan açlığı anlatıyor. Hatta açlık yerine yoksulluk veya sefalet de denebilir. Hikaye genç bir yazarın geçimini sağlamak için gazetelere yazılarını kabul ettirme çabasını ve bu süreçte yaşadığı sefaleti, açlığı konu ediniyor. Bir bakıma Jack London'un Martin Eden'ını da hatırlatıyor. Baş karakter yoksul da olsa gururludur ve kendini küçük düşürmek istemiyor. Yazar olmanın bir farklılık, gurur verdiğini hissediyor ve hep kuyruğu dik tutmaya çalışıyor. Açlığın verdiği bulanık ruh hali aşık olunca da yakasını bırakmıyor ve ona tuhaf haller yaşatıyor. Kitap dışında yazarlıkla ilgili iki mevzuya da değinmek istiyorum: Bazı edebiyat duayenleri bir yazarın, edebi kaygı dışında başka bir amaç gütmeden yani maddi beklentisi olmadan yazmasıyla en iyi eseri vereceğini söylerken (Orhan Pamuk gibi) bazıları da yazarın hayatı ona bağlıymışçasına yazmasıyla en iyi eserini vereceğini söyler (J. K. Rowling gibi). Kitaptaki yazar da edebiyat için değil yaşamak, geçinmek için yazar. Romanların bir amacı da atmosfer oluşturmak, okuru karakterler aracılığıyla hikayeye çekmek ve karakterlerle hemhal etmek olduğu düşünülürse roman açlığı iliklere kadar hissettiriyor.
AçlıkKnut Hamsun · Varlık Yayınları · 201735,6bin okunma