Türk Edebiyatı
2020 48. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2020 00:00
Cemo Kemal Bilbaşar Cemo Kemal Bilbaşar . Kemal Bilbaşar kalemiyle tanışma kitabım oldu Cemo. 1967’de Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü kazanmış olan bu roman toplumcu gerçekçi anlayışla yazılmıştır. Benim gibi bu tarzda okumayı sevenler okuma listesine eklemelidir Cemo' yu. . Kemal Bilbaşar'ın üçüncü romanı olan Cemo konusunu Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki hayattan almaktadır. Yer yer destan havası hissedilen roman, bir kitle hikâyesini anlatmaktadır. Doğu Anadolu'daki ağalık sistemi, etnik gruplar, siyasi gelişmeler ve kadın erkek ilişkileri yerel bir üslupla ortaya konmuştur. Romanda halk dili romanın akıcılığını ve gerçekçiliğini artırması bakımından önemli bir yer tutar. . Doğu Anadolu'da yaşayan bir Zaza kızı olan Cemo'yu  annesi küçükken öldüğü için babası yetiştirmiştir. Yabani şartlar ve doğa içinde babasının verdiği eğitim onun çelik gibi kuvvetli ve cesur olmasını sağlamıştır. Aynı zamanda çok güzel bir kızdır.Cemo'nun babası Cano ise  Şeyh Sait isyanını bastırmada etkin bir rol oynayan, cesur, kuvvetli, sözü geçen bir köylüdür. Çok cesur ve güçlü bir kişi olan Memo, Cemo'nun kocasıdır. Çan yapan ve bu sanatı devam ettiren  bir halk âşığıdır. Sorikoğlu, Şeyh Sait'in yandaşlarından birinin oğludur. Kötü, ahlaksız, zengin ağaları temsil eder. . Cemo ilo Memo'nun aşkı, ağalık sistemine başkaldırı, kadının toplumdaki yeri, Cano'nun kızının arkasında güçlü bir baba olarak hep var olması, anne özlemi, geleneklere bağlılık, iyi ve kötünün bitmeyen savaşımı romanda aklımda kalan bazı noktalar.
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20232,137 okunma