Azra Erhat
Azra Erhat'la Mina Urgan'ın Bir Dinozorun Gezileri kitabında tanıştım.
Geziler yaşandı ve bitti. Ben ise Mavi yolculuğa yelken açtım.
Erhat'ın deyimiyle "Cevat Şakir Kabaağaçlı mavi yolculuğun kurucusu ise, Sabahattin Eyüboğlu onun isim babasıdır."
1945’te Cevat Şakir’in davetiyle Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabahattin Eyüboğlu, Halikarnas Balıkçısı ve Azra Erhat ilk mavi yolculuğu gerçekleştirir. “Türk Hümanizmi” olarak da adlandırılan bu entelektüel hareket, böylelikle başlar.
“Eğer derhal yaşadığınız o büyük kentlerden kopup yanıma ve buralara gelmezseniz, bu güzellikleri benimle paylaşmazsanız, sizlerle olan dostluğum sona erecektir” diye tehdit eder Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı)
Bodrum 'un eski çağlardaki ismi olan "Halikarnasos" 'tan esinlenerek, Halikarnas Balıkçısı takma ismini kullanır.
Ne şanslı bana ki henüz küçük bir çocukken ailemin çocukluk arkadaşı sayesinde o dönem otel tatilini değil de Mavi Yolculuk kavramını-tatilini seçmişler.
Her yaz iki kere 10 gün olmak şartıyla. (2006-2009 yıllarında)
Yazar doğru demiş Mavi Yolculuk anlatılmaz ancak yaşanır.
Ne kadar keyifli olduğunu anlamak için yaşanmalı.
Şayet herkes tatil arkadaşı olamayacağı gibi herkes Mavi yolculuk arkadaşı da olamaz.
Öncelikle uyum şarttır. Bir kere yüzmeyi bilmeli ki eziyet olmasın koca 10 gün!
Deniz tutmamalı e tuttu mu? O zaman ilacını eksik etmemeli.
Gündüz atlamalı güverteden, gece yıldızları seyretmeli atladığın yerden...
Babam gibi balık tutmaya çalışıp başarısız olmalı, annem gibi yatmalı tüm tatil.
Güneş kremi sürmeyi de unutmamalı :)
Kitabın güzel yorumlardan birini de bu üyemiz yapmış destek diyelim. Sercan Yıldız
Benim ekleyeceğim en baş yorum okuması zor bir kitap. Bilmediğiniz yerler ve tanımadığınız kişiler çok fazla. Mutlaka Google haritaları açarak yolculuğu takip etmeli. (Hayal dünyanız açısından)
Yavaş yavaş okunmalı. Yatarak okunacak bir kitap değil. Tam aksine büyük bir ciddiyetle oturmalı başına. Bilmediğiniz kelimeler olacaktır elbet. Ee onlar için de sözlük kullanın bir zahmet :)
Her yeni bölüme başlarken sağ orta köşede bahsedilen şiirler veya minik bilgilendirme o bölümün içeriğiyle ilgili dikkat etmenizi isterim.
Keyif almanız dileğiyle...
Neta Pruva!