cinnetin eşiğinde!
2024 4. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2024 00:00
Spoiler ile karışık sanıyorum, fakat kitabın ilk sayfasını okuyunca spoiler spoiler olmaktan çıkıyor yani pek spoiler sayılmaz ama takıntılılar için uyarı tabelası. Hasan aile onuru uğruna akrabaları ve köylülerin baskılarıyla annesini öldürmek zorunda kalır. Dokuz yaşında işlediği bu cinayeti hiçbir zaman aklı almayacak, kabullenemeyecek ve anlamlandıramayacaktır. Toplumsal cinnetin bir çocuğu katil olmaya sürüklemesinin romanı: Yılanı Öldürseler. Yaşar Kemal'in kalemi öylesine güçlü ki bazı paragrafların bağırışları kulağımı acıttı. Büyükana'nın ağıtları kulağımda çınlıyor adeta. köy yerine çıkmış kusuyor nefretini. Kucağına almış, dizlerine oturtmuş ciğerini sökercesine zehirliyor, zehirleniyorum. Öldür esme'yi kurtar kendini hasan derken buluyorum kendimi. Ama diyorlar, "Güzele düşman, Allah'a düşman." Esme'nin güzelliği diyorum içim içime sığmıyor öylesine heyecanlandırıyor insanı esme. Hiç bilmem, görmem hayal bile edemem utanırım -yeterince güzel olmazsa diye-. Nereye gitsem kiminle konuşsam ağızlarından yalnızca esme'nin güzelliğini anlatan cümleler akıyor. Toplumun bir çocuğu 7 yaşından itibaren zehirleyişinin, bu Anadolu'nun hikayesi. Toplumsal baskıyı okurken iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Boğuluyorsunuz oturduğunuz yerden kaçmak istiyorsunuz. Küçücük çocuk olduğunu düşününce iyice bir ateş basıyor yüreğinizi, yanıyorsunuz. cinnet geçirecek gibi hissediyorsunuz. Yılanı Öldürseler Yaşar Kemal
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202028,2bin okunma