Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitapla ilgili çok beğendiğim ve her cümlesine katıldığım bir yazıyı küçük düzeltmelerle sizinle paylaşacağım. Hem kitabı hem de günümüze tuttuğu ışığı görebilmemiz açısından çok önemsiyorum bu cümleleri. İşte her cümlesine katıldığım o efsane tespitler: "Geçenlerde Biz adlı romanını okuyordum. Yazarın Rusya'da politik hareketten dolayı hapsedildiği dönemde yazılan bu roman 26.yy dünyasında geçiyor. Bireysellikten ve duygulardan mümkün mertebe arındırılmış bir dünya. Mülkiyet hakkı yok, özel alan yok. İnsanlar cam evlerde yaşıyor. Yemek yemelerinden yürümelerine, sevişmelerinden sosyalleşmelerine her adım bir çizelgeye uygun olarak yapılıyor. İnsanlar sayılardan ibaret. Dünyaları da öyle. İşte böyle bir dünyada baş kahramanın ( D-530 ) tuttuğu kayıtlar aracılığıyla düşüncelerini görüyoruz. Şimdi bakalım; 1. Çevre tamamen düşman. Ağaçlardan, bitkilerden ve hayvanlardan nefret ediyorlar. Doğayı hayatlarından çıkarmak için yaşadıkları yerin etrafına devasa duvarlar dikilmiş hatta. Bu doğa ve hayvan düşmanlığı tanıdık geldi mi? 2. İnsanların her şeyi sayıyla hesaplı, limitler içinde yaşıyorlar ve bunun kendileri için en mükemmel düzen olduğuna inanıyorlar. Çok seslilik hayal bile edilemeyecek korkunç bir şey. Herkes bir arada ve aynı fikirde olmalı ama aynı fikirde olacakları şey de Velinimet'in istediği şey olmalı. Yani halk, muhalif bir konuda bir araya geldiğinde bu noktada kimse birlik vs. demiyor. Direkt düşman olarak algılanıp yok ediliyorlar. Düşünce özgürlüğüne olan düşmanlık tanıdık geldi mi? 3. İnsanların yatak odaları devletin tekelinde. Kim kiminle sevişmeli, ne sıklıkla ve ne zaman olmalı bunlar devletin belirlediği sınırlar içinde yapılmak zorunda. Aklı fikri halkının sevişmesinde olması, burnunu bu konunun içine sokması tanıdık geldi mi? 4. Halk, Velinimet'in lüksünü, otoritesinin sınırsızlığını güç sarhoşluğuyla alkışlıyor ve bunu olması gereken bir şey gibi görüyorlar. Kendileri emek sömürgesine maruz kalıp, sınırların içine hapsedildikleri halde Velinimet'in sınırsızlığı ve kudretiyle övünüyorlar. Peki bu tanıdık mı? 5. Son olarak neredeyse her sayfada tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek adam övülüyor. Geleceğin sadece buna bağlı olduğuna, eski dünyanın insanlara özgürlük vererek aslında kötülük ettiği ve her şeyin tek adam altında ( Velinimet ) birleşmesi gerektiği, bunun olması gereken bir şey olduğu insanların beyinlerine kazınıyor. Bu tek devlet, tek millet, tek adamlık tanıdık geldi mi? 1920 yılında yazılan bir bilim kurgu kitabındaki distopik bir dünya yaşanıyor bir yerlerde. Yıl 2017. BU YERİ BİLDİNİZ Mİ?"
Biz
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · İthaki Yayınları · 20209,3bin okunma
··1 alıntı·
1 artı 1'leme
·
7,9bin görüntüleme
ibrahim ALTINTAŞ okurunun profil resmi
Ve yıl 2021 olur. Distopya devam eder gider malum yerde 😢
Semih Doğan okurunun profil resmi
Daha da karanlık halde hem de…
Haruni okurunun profil resmi
Kesinlikle müthiş tespitler okurken benzer hisler içine girdim ama bunu yazıya dökmek ayrı bir yetenek. Paylaşım için teşekkürler
Cansug okurunun profil resmi
Merhaba 2 yıl olmuş ama hala buralarda mısınız bilemiyorum. İncelemeyi kimden alıntıladığınızı öğrenebilir miyim acaba? :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Merhaba, buralarda sayılırım diyelim :) eksisozluk.com/entry/66246239
Osman uslu okurunun profil resmi
venezuella-kolombiya-x ülkesindeki x olabilir :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
“Uzaklarda arama, çünkü sen içimdesin” şarkısını size öneriyorum Osman Bey. Bugün mutlaka dinleyin :)
15 öğeden 11 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.