Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitapla ilgili çok beğendiğim ve her cümlesine katıldığım bir yazıyı küçük düzeltmelerle sizinle paylaşacağım. Hem kitabı hem de günümüze tuttuğu ışığı görebilmemiz açısından çok önemsiyorum bu cümleleri. İşte her cümlesine katıldığım o efsane tespitler: "Geçenlerde Biz adlı romanını okuyordum. Yazarın Rusya'da politik hareketten dolayı hapsedildiği dönemde yazılan bu roman 26.yy dünyasında geçiyor. Bireysellikten ve duygulardan mümkün mertebe arındırılmış bir dünya. Mülkiyet hakkı yok, özel alan yok. İnsanlar cam evlerde yaşıyor. Yemek yemelerinden yürümelerine, sevişmelerinden sosyalleşmelerine her adım bir çizelgeye uygun olarak yapılıyor. İnsanlar sayılardan ibaret. Dünyaları da öyle. İşte böyle bir dünyada baş kahramanın ( D-530 ) tuttuğu kayıtlar aracılığıyla düşüncelerini görüyoruz. Şimdi bakalım; 1. Çevre tamamen düşman. Ağaçlardan, bitkilerden ve hayvanlardan nefret ediyorlar. Doğayı hayatlarından çıkarmak için yaşadıkları yerin etrafına devasa duvarlar dikilmiş hatta. Bu doğa ve hayvan düşmanlığı tanıdık geldi mi? 2. İnsanların her şeyi sayıyla hesaplı, limitler içinde yaşıyorlar ve bunun kendileri için en mükemmel düzen olduğuna inanıyorlar. Çok seslilik hayal bile edilemeyecek korkunç bir şey. Herkes bir arada ve aynı fikirde olmalı ama aynı fikirde olacakları şey de Velinimet'in istediği şey olmalı. Yani halk, muhalif bir konuda bir araya geldiğinde bu noktada kimse birlik vs. demiyor. Direkt düşman olarak algılanıp yok ediliyorlar. Düşünce özgürlüğüne olan düşmanlık tanıdık geldi mi? 3. İnsanların yatak odaları devletin tekelinde. Kim kiminle sevişmeli, ne sıklıkla ve ne zaman olmalı bunlar devletin belirlediği sınırlar içinde yapılmak zorunda. Aklı fikri halkının sevişmesinde olması, burnunu bu konunun içine sokması tanıdık geldi mi? 4. Halk, Velinimet'in lüksünü, otoritesinin sınırsızlığını güç sarhoşluğuyla alkışlıyor ve bunu olması gereken bir şey gibi görüyorlar. Kendileri emek sömürgesine maruz kalıp, sınırların içine hapsedildikleri halde Velinimet'in sınırsızlığı ve kudretiyle övünüyorlar. Peki bu tanıdık mı? 5. Son olarak neredeyse her sayfada tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek adam övülüyor. Geleceğin sadece buna bağlı olduğuna, eski dünyanın insanlara özgürlük vererek aslında kötülük ettiği ve her şeyin tek adam altında ( Velinimet ) birleşmesi gerektiği, bunun olması gereken bir şey olduğu insanların beyinlerine kazınıyor. Bu tek devlet, tek millet, tek adamlık tanıdık geldi mi? 1920 yılında yazılan bir bilim kurgu kitabındaki distopik bir dünya yaşanıyor bir yerlerde. Yıl 2017. BU YERİ BİLDİNİZ Mİ?"
Biz
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · İthaki Yayınları · 20209,2bin okunma
··1 alıntı·
1 artı 1'leme
·
7,8bin görüntüleme
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Bu kitabı distopyanın en iyi örneklerinden biri olduğu için çok yakında okumayı planlıyorum. İnceleme gerçekten de özenerek yapılmış, kendinize ait olmadığı için de tırnak içinde alıntı olarak paylaşmanız güzel bir incelik. Sorulan soruların hepsi bana çok tanıdık geldi, hiç yabancılık çekmedim. :) Teşekkür ederim inceleme için.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Aslında çok doğru değil yaptığım; ama bu tespitleri herkesin görmesini istedim. Her ne kadar tırnak işareti kullansam da bazı cümleleri değiştirdim. Çünkü çok sivri cümleler vardı ve törpülenmesi gerekiyordu :) Sizin de okuyarak inceleme yapmanız halinde, varacağınız tespitleri şimdiden merak ediyorum...
Semra Aksoy/Yazar okurunun profil resmi
Tesbitler harika..bazen birileri kurguluyor ve sonra yaşıyoruz gibi geliyor mu size de..Aynı duygu 1984 de de vardı.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. Kesinlikle dediğiniz gibi ve her iki kitabın da benzer yönleri çok fazla.
Tubew okurunun profil resmi
Öyle bir zaman dilimindeyiz ki, okuduğum bütün distopyalarda günümüzden bir şeyler bulamazsam onu ütopya ilan eder hale geliyorum. Hayvan Çiftliği, 1984, Cesur Yeni Dünya bazı bilindikler ve dahası, bu kitabı da en kısa zamanda onların içine katmak istiyorum ancak okuduktan sonra hasıl olan "uyanmışlık" hissi rahat yaşamamı engelliyor. Gözleri açık olan insanlar olarak nasıl bu kadar azız diye düşünmekten uyuyamadığım oluyor bazen. Neredeyse artık yüzüme vurulmasın diye kendimi gündemden soyutlayacak duruma geldim, keşke anlatabilsek, keşke sesimizi duyurabilsek. Keşke okuduklarımızdan kendimize pay çıkarıp "Böyle olmak istemiyorum!" diyebilsek. Mızmızlanıp, acaba söylediklerim başıma ileride iş açar mı diye özgürce yazamamaktan, dinleniyor muyuz diye muhalif düşünceler hakkında konuşamamaktan, hatta bazen düşünmekten bile korkuyoruz. Suskunluk sarmalı deniyormuş buna, bundan muzdaribiz sanırım halkça. İncelemenin kendisini beğendiğim kadar, düşünmemiz için açtığı yolları da beğendim, bizimle paylaştığınız için teşekkürler. :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Rica ederim, ben de sizin katkınız için teşekkür ederim. Çok güzel şeyler yazmışsınız...
bhmflzf okurunun profil resmi
Distopyaları artık okurken hiç distopik gelmiyor çünkü sadece distopya kitaplarından farklı bi distopyayı şahsi olarak yaşıyoruz.Şahsi diyorum çünkü çoğunluk refaha erdiğini düşünüyor.Tanıdık gelmemesi garip olurdu.:)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Hangi distopya bizim gerçeğimize en uygunu diye arıyorum artık ben de :)
Semra Aksoy/Yazar okurunun profil resmi
Meslektaşım ben bir çalışmam sebebiyle ütopya ve distopya tarz kitapların peşindeyim.okuyup beğendiğiniz başkaları da varsa paylaşırsanız sevinirim..
Semih Doğan okurunun profil resmi
Var elbette. Yarın size gün içinde özelden mesaj göndereyim mi?
Semra Aksoy/Yazar okurunun profil resmi
Çok sevinirim teşekkürler..
Pitho okurunun profil resmi
süper tespitler , bende genellikle bu tarz kitaplar okurum , 1984 ve cesur yeni dünya en sevdiklerim .varsa tavsiyesi olan seve seve alırım .. BİZ ' e yeni başladım , sanırım 1984 ün de esinlenildiği kitapmış , o yüzden daha çok dikkatimi çekti. BİZ, adından da anlaşıldığı gibi , birliktelik kavramının içiinin boşaltılması sonucu verilmiş gibi düşündüm , yani kollektif bir düzen , kollektif bireyler daha kolay yönetilir, her nabza uygun şerbetle kim uğraşacak öyle değil mi ? :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Distopya seviyorsunuz demek ki :) Distopik bilinen eserleri okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.
1 sonraki yanıtı göster
Necip G. okurunun profil resmi
Maddelenmiş bölümü iki defa okudum bir yeri atlamamak ve kesin emin olmak için... Evet 'BİZİZ' bu:))) Emeklerine sağlık Paul... Her ne kadar bu gerçeklerle tekrar yüzleşmek biraz karartsa da içimi, birilerinin sık sık çıkıp bu aynayı tutması gerekiyor...
Semih Doğan okurunun profil resmi
Kesinlikle birilerinin çıkıp arada bir gerçekleri söylemesi gerekiyor... Teşekkürler :)
Serooo okurunun profil resmi
Hocam incelemeni farklı zamanlarda 2-3 kez okudum. Kitapta göremediğim noktaları gösterdiğin için teşekkür ediyorum.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Çoğunluğu alıntı olan bir incelemedir. Ben yalnızca düzelterek paylaşımda bulundum. Yine de çok teşekkürler.
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.