(DOKUNMADAN) Nermin Yıldırım
2024 5. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2024 13:30
İlk kez Nermin Yıldırım kitabı okuyorum bu kadına tek kelimeyle bayıldım. Düşünce yapısına kafa yapısına bakış açısına gerçi bu cümlelerin üçü de aynı şeyi ifade etmekte ama ben bunu tek cümle ile anlatamacağımı düşündüm. Geç Keşfettiğimi düşündüğüm yazarlardan biri. Esprili bakış açısı olayları kendince yorumlayışı ve çok eğlenceli biri olması. Hani bazı kitaplar vardır yazarını tanımazsın ama kitabına koyduğu başlık sana der ki beni mutlaka okumalısın. Kitap okurken ilk 20 sayfaya kadar geldiğimde sayısız güldüm diyebilirim. Bütün satırlarda tanıdık bir his, tanıdık bir yüz, tanıdık bir ses tuttu yüreğimden... Sonra o kadar yoğun o kadar anlamlı mesajlar vardı ki. İlk kez bir kitabın 20 sayfasına geldiğimde bir inceleme yazmam gerektiğini düşündüm. Nermin Yıldırım'ı dokunmadan adlı kitabıyla tanıdım ve tüm külliyatı da bu şekildeyse muhakkak hepsini okumalıyım diye düşündüm. Kitaptan birazcık içerik olarak bahsetmek gerekirse. Nermin Yıldırım’ın kaleminden çıkan hayatın içinden olan ve bize kendimizi, karakterimizi sorgulatan “Dokunmadan” isimli romanda yirmi dokuz yaşında ölümcül bir hastalığa yakalandığı haberini alan Adalet’in, hastalığının kendi suçu olduğuna inanması ve bunun neden başına geldiğini sorgulamasıyla başlar. (Çok samimi sanki sizinle sohbet eder gibi ) Kitap ismini aslında ana karakterimiz Adalet’in etliye sütlüye karışmadan insanlara dokunmadan yaşadığı hayatından alır. Hastalığını öğrendikten sonra ilk suçunu bulmak için hayatını gözünün önünden geçiren ve sıkıcı denebilecek kadar monoton bir hayat yaşayan Adalet, tam da bu noktada yaşamı aslında sevdiğini ve ilk hatasını bulup onu telafi etmesi gerektiğine inanır. Karakterimizin bu yolculuğuna tanıklık ederken Adalet’in yer yer geçmişi ile de yüzleştiğine şahit oluruz. Adalet’in hikayesi, kocaman şehirlerde, yüksek binalarda, kendimize bile yabancılaştığımız bu çağda adeta şapkayı yeniden önümüze alıp düşünmemize yol açar. En yakınınızdakine sarılma hissi uyandıracak bir hikaye özelliğini taşır. Dokunmadan'ın aklımda kalan Alıntıları - Sözleri -Anlasana, herkes birbirinin katili. -Sahi, sen beni duyuyor musun ? Sesimi gören var mı ? -Çünkü siz tek birinin sıcaklığının peşindeyseniz, koca dünya sarıp sarmalasa ne fayda ! Üşümekten kurtulamazsınız. -Neresi olduğunu bilmediğim bir yerim sızlıyor. -Evet, her şey geçiyor. Sevmek bile, acı çekmek bile, kanamak bile, yaşamak bile, dünya bile, azalmayı dahi beklemeden bitiveriyor. -Herkes neden hep yanlış yerdeydi ? -Dışarısı çirkinleştikçe, bir kaplumbağa gibi kapanmıştım sert kabuklu kendime. Ağırdı kendim, ezilmiştim. Ne kimseyi içeri almış ne çıkarabilmiştim. Mahpus kalmıştım adına emniyet dedigim o müemmen sürgüne. Kendi kendime. Dünyaya karşı uyuşmuştum böyle böyle. -"Zaman geçirmek için mi tanışıyoruz ,yoksa tanışmak için mi zaman geçiriyoruz? İki insan neden tanışmak ister ? Birbirinden nefret etmek için mi ? Kim sahiden tanıdığı birine sempati besleyebilir ki ?" -Hiçbir ateş sonsuza dek yakmıyor. -Prensip olarak böbürlenmem; daha ziyade hayıflanmayı bilirim. Varoluşsal hakikatim, derin bir suçluluk duygusuna dayanır. -Hiçbir ateş sonsuza dek yakmıyor. -Yastığın üzerinde uykusuzluk lekesi, kalpte kimliği meçhul ağrı, kursakta bekleyen taş gibi kalır. BENDE DE KALDI... -Evrendeki en hacimli kalabalığı, yalnızlıktan gebermek üzere olan insanlar oluşturuyor. -“Bir hayatım daha olsa, korkmadan dokunmak için yaşardım onu. Bir keklik beslerdim ellerimle, varsın uçsun sonunda. Bir çiçek büyütürdüm, varsın solsun sonunda. Bir omuz ısıtırdım, varsın gitsin sonunda. Dokunurdum. Ben eriyene dek, biz hiçleşip karışıncaya dek bu derin boşluğa, dokunurdum. Ama yok bir hayatım daha. Bir hayat daha yok.” Dokunmadan, kahramanın hayatı sorguladığı, değişimi yaşadığı ve belki de aşka rastladığı sürükleyici bir yolculuğa davet ediyor okuru. Okurlar genelde romanların mutlu sonla bitmesini ister ama yazar bu kitabında mutlu sonla bitirmemiş ama bunu romanın içerisinde bazı yerlerinde kolaylık olsun diye duygu geçişleriyle okuru buna hazırlamış. Hasan Savuk Dokunmadan Nermin Yıldırım
DokunmadanNermin Yıldırım · Hep Kitap · 201711,4bin okunma