···Okunma: 08 Ağustos 2024 00:00 “…bugünlerde maske takıp dolaşanların sayısı o kadar çoğaldı ki maskenin altında kim olduğunu anlamak çok zor efendim…”
Herkese merhaba. Bugün bir süre önce okuduğum Rus edebiyatının en önemli yazarlarından Dostoyevski’nin Öteki adlı eserinin incelemesiyle sizlerleyim.
Başkahramanımız Yakov Petroviç Golyadkin, bir kurumda 9. derecede çalışan bir memurdur. Çalıştığı kuruma gittiği bir gün, kendisine birebir benzeyen birinin işe alındığını görür. Başlarda bu durumu garipsese de, sonrasında kabullenir ve ikiziyle dost olmaya karar verir. Dost olduğunu düşündüğü ikizinin zamanla etrafındaki insanlarla daha iyi ilişki kurduğunu görünce de içinde büyük bir hesaplaşma başlar. Sonrası ise maalesef onun için hüsran olur.
Dostoyevski ne yazsa severek okurum diye düşünürdüm bir zamanlar. Ta ki Öteki’ye başlayana kadar. Birçok kişinin bu kitabı çok beğendiğini görsem de maalesef ben pek sevemedim. Yine ne okunur mu diye sorarsanız, sırf alıntıları için belki bir şans verilebilir. Onun dışında çokta albenisi yok ne yazık ki. Yine de okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar dilerim.