Sonu hakkında yorum gerektiren kitap
2024 25. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2024 17:56
HAFİF Spoiler olabilir! * Yaşar Kemal’den ikinci kitabım olan “Tek Kanatlı Bir Kuş”u bitirdim. İlk kitap olarak “Yılanı Öldürseler”i okumuştum. Ben Yaşar Kemal’i okuduğumda Anadolu’yu içimde hissediyorum. Bunu daha ikinci kitaptan söyleyebilirim. Yaşar Kemal serüvenimi asla ve asla iki kitapla sınırlandırmayıp üçüncü kitap olarak ise “Ağrıdağı Efsanesi”ni okuma kararı aldım. Konudan sapmadan “Tek Kanatlı Bir Kuş”tan bahsedeyim. Okuyup hızlı bitebilecek kitaplardan. Kalın değil, puntolar normal bir kitaptan büyük. (En azından benim okuduğum basımda öyleydi) Yazım konusunda sanki Anadolu insanı konuşuyor gibi hissettim. Bazı kelimeler Anadolu insanlarının telaffuzuyla geçmiş. Bazı cümleler art arda iki kez tekrar etmiş. Genelde bunlar tepki cümleleri oluyor. Normal hayatta tepki verince de cümleleri ikiliyoruz aslında ama bu kitaba yansıyınca okuma konusunda yorucu olabiliyor. Yine kitabı okurken 60 küsürlü sayfaların birinde kuş olayından bahsediliyor. Sanki bir anda Zülfü Livaneli’nden “Son Ada” kitabına gittim. Orada da anlatılana benzer olaylar vardı. Biliyoruz ki Yaşar Kemal’le Zülfü Livaneli’nin arasında da büyük dostluklar vardır. “Son Ada”yı da son zamanlarda okuduğum için bir git-gel yaşadım. Yazım vs. konuları geçersek çoğu insan kitabın yarım kaldığını bir anda bittiğini ifade eder ancak kitabın ismiyle yola çıktığımızda insanlar sırf söylentilerden dolayı adım atamayıp bekleyen bir hâl alıyor. Kitabın ismi onları çağrıştırıyor aslında. (Daha detaya girmeyeceğim) Genel hatlarıyla kitap benim için ortalamanın bir tık üstüydü. Yaşar Kemal serüvenimi burada bitirmeyeceğim. Yaşar Kemal’le Anadolu’yu gezmeye ve içimde hissetmeye devam edeceğim… ~Kaan Tek Kanatlı Bir Kuş Yaşar Kemal Zülfü Livaneli Kaan Gül
Tek Kanatlı Bir KuşYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 201911,2bin okunma