2024 22. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2024 23:16
Arthur Schopenhauer gibi kötümserliği ile anılan bir Alman filozofunun kaleminden "Mutlu olma sanatı" adında bir kitap çıkması tuhaf geliyor insana. Bir insanın "Nasıl mutlu olunur?" sorusunu soracağı son kişi bu filozof olurdu muhtemelen. "Acı ve mutsuzluktan beslenen biri, karamsarlığın ya da kötümserliğin filozofu diye anılan biri mutlu olmak hakkında nasıl bir tavsiye verebilir ki? Bize söylediği şeyleri kendisi ne kadar uygulamış olabilir? Mutluluğu kendi hayatına yerleştirememişse, kendisinin uygulayamadığı tavsiyelerin geçerliliği ya da doğruluğu ne kadar fazla olabilir?" Bu düşüncelerle birkaç kez ertelemiştim bu kitabı. Ama Schopenhauer genel olarak okumaktan keyif aldığım ve karamsarlığını da kendime yakın bulduğum bir filozof aslında. Bu zamana kadar kendisine katılmadığım tek nokta kadınlar hakkındaki sert düşünceleri oldu. Yazara olan güvenim daha ağır bastığı için eseri daha fazla ertelemeyip şans verdim bu yüzden. Kitaba gelirsek... Eserin adı ile yazarı arasında bir uçurum olduğunu düşünerek kitaba karşı hafif önyargılı olsam da yine de umduğumdan daha iyi bir eserdi. Schopenhauer üstüne giydiği kötümserlik kıyafetini olabildiğince kapıda bırakarak yaklaşmış konuya. Kendisinden önce gelen düşünürlerin sözlerinden faydalanmış ve bunlara kitapta da yer vererek mutluluk hakkında evrensel nitelikli kurallar oluşturmaya çalışmış bu eserinde. Olabildiğince genel geçer kurallardan bahsetse de esere imzasını atmaktan da geri durmamış; hayatın zevk alınacak değil de savuşturulup atlatılacak bir şey olduğunu belirtmiş, mutluluk ile zevki negatif, acıyı ise pozitif değerlendirmiş ve 'çok mutsuz olmak kolay ama çok mutlu olmak sadece zor değil, imkansızdır' gibi sözler ekleyerek bildiğimiz tanıdık Schopenhauer'ı bize göstermiş eserinde. Mutlu olmayı genel olarak sağlıklı bir bedene, kıskanç olmamaya, neşeli bir mizaca, az ile yetinebilmeye bağlamış. Bunun yanı sıra keşkelere yer vermemek, hayal gücünü dizginleyerek hayal kırıklığını azaltmak, uçlarda yaşanılan duygulardan kaçınmak (büyük coşku, keder vb.) gibi maddeleri de eklemiş. Benim kitapta en sevdiğim kısımlardan biri; fazlasıyla mevcut anda yaşamanın gamsızlaştırdığını, fazlasıyla geleceğe takıntılı olmanın da korkaklaştırıp mevcut anı kaçırmamıza sebep olduğunu belirttiği, mevcut an ile gelecek arasındaki dengeyi kurmanın öneminden bahsettiği kısımdı.
Felsefe
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202017,7bin okunma