Bilmesinler Mi Gerçekten?
2024 47. kitabı
Dışarıdan her hafta yemek yemeye buluşup mutlu aile tablosu çizen bir aile. İçeriden ise paramparça. Kitap boyunca her karakterin gözünden diğerleri hakkında ne düşündüğünü okuyorsunuz. Herkesin kendine göre yalanları ve sırları var. Sırlar artınca yükü de artıyor, yavaş yavaş dökmeye başlıyor kirli çamaşırları aile bireyleri. Okurken siz de kimin neler gizlediğini, karakterlerin kardeşleri, eşleri veya anneleri hakkında ne düşündüğünü öğreniyorsunuz. Günümüz toplumundaki kırık aile yapılarını mizahi bir dille betimlemiş Şermin Yaşar. Eski defterler gelişen olaylardan dolayı açılıyor ve aile kırılma noktasına geliyor. Pişmanlıklar çıkıyor ortaya; söyleme diyorlar bu yüzden, bilmesinler... Üç erkek kardeş ve eşleri etrafında gelişiyor olaylar. Eleştirebileceğim tek şey *alışık olmadığım için, her bölümde anlatıcı perspektifinin değişmesiydi. Hikaye tamamen monolog şeklinde bir karakterin bakış açısından anlatılıyor. Bu tabii ki direkt olarak düşüncelerini, birbirlerini sevmemelerinin nedenini öğrenmemizi sağlıyor. Ayrıca bazı figürlerde olumlu bir karakter gelişimi var. Kitabın başları figürlere alışmak ve olaya hakim olmaya çalışmakla geçtiğinden biraz sıkabilir. Yalnız sonlara doğru sırlı kapılar açılmaya ve hikaye ilginç bir hal almaya başlıyor. Şermin Yaşar'ın kitaplarında çokça gördüğümüz 'günlük hayatta konuşulduğu gibi yazma' (sokak ağzı demek istemedim ama nasıl ifade edilir bilmiyorum) bu kitapta da sık sık karşımıza çıkıyor. Toplumun farklı kesimlerinden insanları bir araya getiren bu ailenin hikayesi hem ironik, hem de bazen rahatsız edici derecede gerçek. Şahsi fikrim, kitabı merak eden okusun :) Yazarın ilk uzun hikayesi olduğunu öğrendiğimde çok merak edip okudum. Pişman da değilim, ama herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitap olduğunu da söyleyemem. Şermin Yaşar'ın tarzını seviyorsanız okuyabilirsiniz. Şermin Yaşar
Aile
Söyleme BilmesinlerŞermin Yaşar · Doğan Kitap · 202524,1bin okunma