···Okunma: 15 Kasım 2017 23:04 Ahmet Ümit'in edebi bir romandan çok bir tarih kitabı olan bu yapıtı, Osmanlı İmparatorluğu'nda son yıllara damgasını vuran İttihat ve Terakki Cemiyetinin perde arkasını ele alıyor. Eski bir ittihatçı olan Şehsuvar Sami adındaki bir Selanikli vatansever, aslen Yahudi olan eski aşkı Ester'e yazdığı mektuplarda hem meşrutiyet döneminde yaşadıklarını hem de şimdi dediği 1926 yılında yaşadıklarını anlatmaktadır. Kitap, roman havasında yazılmış mektuplardan oluşmakta. Mektuplarda İttihat ve Terakki hakkında gerçekten güzel ve önemli bilgiler yer alıyor. Öyle felaketler anlatılıyor ki Şehsuvar Sami'nin bugüne dek yaşaması şans bile denebilir. 31 Mart Vakasından, Bab-ı Ali baskınına, ikinci meşrutiyetin ilanından, Trablusgarp Savaşına kadar pek çok olayda yer alan Şehsuvar Sami'nin yazdıkları oldukça dikkat çekici. Bunun yanında II. Abdülhamid, Mustafa Kemal Paşa, Enver Paşa, Talat Paşa gibi pek çok ünlü ismi görmekteyiz. Özellikle Abdülhamid ile yaşanan muhabbet oldukça ilginç, kendisi hakkında değişik bilgiler öğrenmek mümkün. Kitabın okunabilirliği oldukça iyi, anlatım sürükleyici ve merak uyandırıcı. Dizisi çekilse en az 3 sezonluk senaryo çıkar bence. Olaylar eski yıllara ait olduğundan Osmanlıca kökenli sözcükler kullanılmış, fakat dert etmeyin kitabın arkasında bir sözlük yer almakta. Sözlükle beraber kaynakçanın da bulunduğu eser bize gerçekten araştırıldığını gösteriyor. Tarihe merakınız varsa, İttihat ve Terakki hakkında bilgi almak istiyorsanız bu esere göz atabilirsiniz. Ahmet Ümit bana göre güzel bir iş çıkarmış.