···Okunma: 23 Temmuz 2024 00:46 "BA'DE"
"Ve yoluma devam ettim onca kırgınlığımla. Yabancı ve yalancı gibiydik. Sadece unutulmuş sözcükleri birbirimize hatırlatıp onlarca suskunluğumuzla geçip gittik boş kalmış yanlarımızdan."
Ba'de Osmanlıca bir kelime ve "Sonra" demek. Asıl hikâye bir ayrılık sonrasında başlıyor. Aslında her son yeni bir başlangıçtır değil midir?
Asker olan babası bir gün gittiği görevden geri dönmedi. O artık şehit oğluydu. İki kız kardeşi ve edebiyat öğretmeni olan annesiyle birlikte uzunca bir süre kendilerini toparlayamazsalarda yeni bir düzen kurup hayatlarına devam etmeleri gerekiyordu. Asker çocuklarının yeri yurdu olmaz, devamlı yer değiştirirler ve hiçbir yere ait hissetmezler kendilerini. Annesinin memleketi Çanakkale'ye taşınırlar.
Derin duygulu, şair ruhlu karakter olan Emrah;
yüreğinden dökülenleri sınıf sırasında yazdıklarıyla yer alıyordu. Sabah tekrar geldiğinde yazdıklarının devamında bir şiir yazılmıştır, hız kesmeden o mısralara eşlik eder, başlar yazmaya. Birkaç gün devam eder böyle ve sonunda tanışmaya karar verirler ve başlar
Emrah ve Filiz'in tanışmalarının hikayesi. Emrah öğlenden sonra okula gidiyor Filiz ise sabah okulda oluyordu. Onlar birbirlerini hiç tanımadan aynı sırayı paylaştıkları gibi bir de şiirlerini devam ettiriyorlardı. Bu aşk sıradan bir gençlik aşkının ötesine geçerek şiirlerle beslenen derin ve anlamlı bir ilişkiye dönüşür.
Ardından üniversite dönemi, Emrah matematik öğretmenliğini Filiz ise hukuk kazanmıştı. Okulları bittikten sonra Emrah evlilik teklifi etmeye niyetlendiğinde Filiz ilişkiye anlamsız, sebepsiz bir şekilde ara vermek istediğini söyler. Filiz'in Emrah'a söyledikleri tüm hayatının seyrini değiştirir, yolları ayrılmış bambaşka hayatlara yelken acmışlardı. Hayatın acımasız gerçekleri ve Filiz'in tercihiyle bu aşkın önünde büyük engeller oluşur. Filiz'in neden böyle bir karar aldığına dair bir açıklaması yapmaması onun hayatında kendi yolunu bulma arzusu ağır basar. Emrah bir arkadaşının yanına Gökçeada'ya gider. Sibel'le tanışır orada bir ilişkiye başlarlar. Resimler yapan Sibel, hayatında anını yaşayan pozitif, güleç mizaçta biri. Sibel'in içtenliği ve anlayışı Emrah'a olan saygısı onun hayatında yeni bir umut olur. Emrah, Sibel sayesinde yeniden hayata tutunur. Onunla birlikte devam eder şiirlerine.
Lise aşkları o yaşlarda sevdalar bir anda parlar hiç sebepsiz söner. Kiminde derin izler bırakırken kiminde beyhude olarak geçer. Kimi zamanla pişman olurken ve çoğu zaman fayda etmez. Aslında çoğu sevda bile değildir. Hayatımızda yaptığımız hatalar, yürüttüğümüz yanlış ilişkiler, ileride doğruyu seçebilmek ve onun kıymetini bilebilmek için yaşanmalı.
Hayatın gerçekleriyle yüzleşen karakterlerin büyüme ve olgunlaşma sürecini anlatan bir eser. Aşk, kayıp ve yeniden başlamanın incelikli bir resmini çiziyor yazarımız. Yoğun duygular içeren şiirlerle bezenmiş hikâyede aşkın en saf halini bulacaksınız.
İnsan biten bir aşkın ardından koşmamalı, keşke olsaydık dememeli. Bu hikâyeye ait değiliz çünkü. Biten bitiyor, giden gidiyor, ardında bıraktığı acı ise bize göre şekilleniyor.
Kitapla Kalın.