Nisan 2024
İkinci Adam Yayınları

Ba'de
2024 48. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2024 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Hasan Çalışır kaleminden Ba'de kitabının yorumu ile geldim Haziran ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 135 sayfalık bir kitap. ...Unutulmuş sözcükleri hatırlattık birbirimize ve onlarca suskunluğumuzla geçip gittik boş kalmış yanlarımızdan... 𑁤İnsan tam yeni bir şehre, yeni insanlara ve sokaklara alışmaya başlamışken apar topar yer değiştirir de ardında kalan her şeye tatlı tatsız gözü dolar ya öyle oldum hep. Her vazgeçiş, her yeni kalkışma böyle bir durumu da beraberinde getirdi. Ben Emrah. Şehit bir babanın evladıyım. Annem ve iki kız kardeşimle hayatın bana neler getireceğini bilmeden, daha reşit olmaya yakın bu yaşımda hayatımın bana attığı en büyük kazığıyla güvendiğim dağlara karların yağması bir oldu. 𑁤Hayatımda sevdiğim tüm kadınlarda annemin gülüşünü unutturmayacak o gamzeyi aradım. Bunu yıllar sonra fark ettim. İnsan sevdiğini sevdiği başka şeylerle özdeşleştiriyordu ve sevmek eylemi ancak bu şekilde gerçekleşebiliyordu. Düşerken damlalar gökten... Bir şemsiye tutarsan tepemden... Tanışmayı ihmal etmem herhalde senden... Bir nisan sabahı değil de... Bir kasım sabahı belki de... 𑁤Filiz'i böyle tanımıştım. Lise üçe giderken hayatıma bir gizemle dahil olmuştu. Üniversite'ye kadar bu güzel rüyadaydım. Cebinde bulunmalı insanın çoğu şey Aklında durmuyor çünkü Aklındaki uçup gidiyor Cebindeki de yırtılıyor gerçi. İnsan en iyisi mi? Tutmamalı hiçbir şeyi kıyıda köşede Vermemeli de hiç kimseye Özellikle; Zamana ve hiçliğe... 𑁤Çanakkale'nin sahilinde küçük bir büfede başlayan bu aşk yine aynı yerde son bulacaktı. Oysa benim hayal ettiğim, cebimde sakladığım çok başkaydı... Filiz'e son sözlerim; Seni yarım, beni eksik... Geceyi sessiz, beni nefessiz... Zaten hep böyle: sen hep yarım olmuştu. "Fırçam olsan sana dokunsam; gökyüzüm
2024 59. kitabı
Merhabalar Yazarımız Ba'de romanı ile lise yıllarında başlayan bir aşk hikayesini anlatıyor. Roman aşkın şiirsel ifadeler ve yeni başlangıçlarla dolu derin bir duygusal yolculuğu gözler önüne seriyor. Karakterimiz Emrah ve Filiz lise yıllarında birbirlerine aşık olurlar. Bu aşk sıradan bir gençlik aşkının ötesine geçerek şiirlerle beslenen derin ve anlamlı bir ilişkiye dönüşür. İkili birbirlerine şiirler yazarak duygularını ifade eder ve birbirlerinin şiirlerini tamamlayarak güçlü bir bağ kurar. Ancak hayatın acımasız gerçekleri ve Filiz'in tercihi ile bu aşkın önünde büyük engeller oluşturur. Emrah'ın babasının şehit düşmesi, onun hayatında derin bir yara açar. Emrah Matematik öğretmenliği bölümünden mezun olurken, Filiz Hukuk Fakültesini bitirir. Emrah'ın Filiz'e hazırladığı evlilik teklifinin ardından Filiz Emrah'ı terk eder. Bu ayrılık Emrah için büyük bir yıkım olur ve onu derin bir yalnızlığa sürükler. Filiz'in neden böyle bir karar aldığına dair net bilgi vermemek onun hayatında kendi yolunu bulma arzusu ağır basar. Emrah içindeki boşluğu ve acıyı şiir yazarak hafifletmeye çalışır. Belli bir süre sonra Sibel Emrah'ın kalbinde yeni bir sevgi tohumu eker. Sibel'in içtenliği, anlayışı ve Emrah'a olan saygısı onun hayatında yeni bir umut ışığı yakar. Emrah Sibel sayesinde hayata yeniden tutunur ve onunla birlikte şiir yazma geleneğini devam ettirir. Sibel Emrah'ın geçmişte yaşadığı acıların izlerini silmesede, onun için yeni bir başlangıç olur. Ba'de sadece bir aşk hikayesi değil. Aynı zamanda hayatın gerçekleriyle yüzleşen karakterlerin büyüme ve olgunlaşma sürecinide anlatan bir roman. Emrah ve Filiz'in yolları ayrılırken, Sibel'in hikayeye dahil olması, romanın sonunda okuyucuya umut veriyor. Yazarımız bu eserinde aşk, kayıp ve yeniden başlamanın incelikli
2024 79. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2024 12:18
Hasan Çalışır | Ba’de Lise yıllarında başlayan bir aşk… Ayrılan yollar… Yeni başlangıçlar… Ana karakterlerimiz Emrah ve Filiz, şiirlerle başlayan bir hikaye ile aşkı tadarlar. O dönemde aynı okulda okurlar ama farklı zamanlarda. İki okul bazı sebeplerden birleşiyor, ilki sabah ikincisi akşam eğitim alıyor. Emrah oturduğu sıraya şiir yazmaya başlıyor, sabah Filiz geldiğinde aynı sırada oturduğu için şiiri fark eder. Kimin yazdığını bilmediği bu şiirin devamını getirir. Emrah okula geldiğinde şiirinin devamının yazıldığını görür ve tuhaf hisler içerisinde o da yanıt yazar. Bu bir süre böyle devam eder. Sonunda artık tanışmak isterler, sözleşirler ve tanışırlar. Böyle başlamıştır aralarında aşk, şiirlerle. Ama hayat şiirler gibi değildir. Filiz’in tercihi ile ilişkileri biter. Emrah nedenini bile bilmediği bir ayrılıkla baş başadır. Tam da Filiz’e evlenme teklifi edeceği akşam, Filiz’in ara verme isteği Emrah’ı yıkar. Emrah her zaman yaptığı gibi içindeki boşluğu ve acıyı geçirmek için şiirlerine sığınır. Kitabın ortalarına hikayemize dahil olan Sibel karakteri, Emrah için yeni başlangıcın ilk adımıdır. Sibel’in anlayışlı halleri, Emrah’a duyduğu saygı , değerli hissettirmesi ile birlikte Emrah tekrar tutunur hayata. Geçmişin izleri silinmez kolay kolay ama yeni başlangıçlar her zaman iyi gelir insana. Emrah’a da iyi gelecek… Sonrasında ne oluyor peki? Emrah ve Filiz’in hikayesi bitti mi yoksa Filiz’in dediği gibi bir ara mıydı bu? Emrah geçmişin izlerinden kurtulup gerçekten yeni bir başlangıç yapabildi mi? Yazarın kalemi oldukça akıcıydı, kitabı bir solukta bitirdim. Şiirlerle başlayan ve şiirlerle son bulan bir hikaye. Hayatın gerçekleriyle yüzleşeceğimiz, büyüme sürecine, duyguların ve insanın olgunlaşma sürecine ortak olacağımız bir kitap. Kahvenizin yanına
Puan vermedi
"Bu hikayeye ait değiliz artık" olarak alt başlık ekleyerek aslında hikayesinden kayıp gidişinin ayak seslerini vermiş yazar. Ana karakterimiz Emrah asker çocuğudur. Annesi ise öğretmendir. Doğuda görev yaparken babası istihbaratçı olarak gittiği görevde şehit düşer annesi ve 2 kız kardeşiyle Çanakkale ye dayısının yanına taşınırlar. Lise son sınıfa kuzeniyle başladığı okulda sıraya bir şiir yazar. Sabah geldiğinde şiirine yeni satırlar eklendiğini görünce mutlu olur. Yazan kişi Filiz'dir. Tanışıp aşık olurlar hatta üniversiteyi aynı yere yazıp İzmir de okurlar. Emrah matematik öğretmeni Filiz ise avukat olur. Evlilik teklifi edeceği gün ilişki Filiz yüzünden bitince Emrah arkadaşı Ceyhun'u arar ve adadaki evinde kalmak ister. Ceyhun Emrah'ı adadaki en yakın arkadaşı Sibel e emanet ederek gider. Hayat işte Sibel ile birlikteliği evlilikle taçlanırken gittiği şair programında karşısında Filiz vardır. Şiirle harmanlanmış buruk bir hayat hikayesiydi. (Tek eleştirim olayların kopuk kopuk işlenmesiydi. 4 yıl sevgililikte neler oldu ,sibelle evliliği nasıl oldu gibi) Birde Yazar "ilk okurlarımdansınız" diye öyle güzel satırlarla kitabını imzalaması çok naifti söylemeden geçemem ♡
Puan vermedi
BA’DE Hasan ÇALIŞIR “𝑩𝒊𝒓 𝒉𝒂𝒚𝒂𝒍 𝒌𝒖𝒓 𝑯𝒆𝒓 ş𝒆𝒚 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏 𝒐𝒍𝒔𝒖𝒏 𝑩𝒊𝒓𝒂𝒛 𝒎𝒂𝒗𝒊 𝒌𝒂𝒕 𝒃𝒊𝒓𝒂𝒛 𝒌𝒂𝒉𝒗𝒆𝒓𝒆𝒏𝒈𝒊. 𝑭𝒂𝒌𝒂𝒕 𝒉𝒆𝒓 ç𝒆ş𝒊𝒅𝒊𝒏𝒅𝒆𝒏 𝒐𝒍𝒔𝒖𝒏 ç𝒊ç𝒆𝒌𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏. 𝑺𝒂𝒌ı𝒏 𝒉𝒂, 𝒔𝒂𝒌ı𝒏 𝑲𝒖ş𝒍𝒂𝒓ı 𝒆𝒌𝒔𝒊𝒌 𝒆𝒕𝒎𝒆 𝒅üş𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒅𝒆𝒏 𝑯𝒆𝒍𝒆 𝒔𝒆𝒔𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊 𝑩𝒊𝒓 𝒅𝒆 𝒔ü𝒛ü𝒍𝒆𝒓𝒆𝒌 𝒊𝒏𝒊ş𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊…” Emrah’ın bu dizeleri okul sıralarına yazmasıyla başlamıştı Emrah ve Filiz’in tanışmalarının hikayesi. Emrah öğleden sonra okula gidiyor, Filiz ise sabah okulda oluyordu ve onlar birbirlerini hiç tanımadan aynı sırayı paylaştıkları gibi bir de şiirlerini devam ettiriyorlardı yüreklerinden döküldükçe. Emrah’ın babası yüzbaşıydı ve vatanı için görevden göreve koşuyordu üç çocuğunu ve eşini geride bırakarak. Babası her göreve gittiğinde ise annesi, gözleri yolda sürekli tedirgindi. Ve bir gün gittiği görevden geri dönmedi Emrah’ın babası, o artık şehit oğluydu. İki kız kardeşi ve edebiyat öğretmeni olan annesi ile birlikte uzunca bir süre kendilerini toparlayamasalar da yeni bir düzen kurmalarının zamanı gelmişti. Dayısı onları Çanakkale’ye, hep birlikte daha iyi olacakları düşüncesiyle çağırmıştı ve artık babasının olmadığı buruk ama yeni hayatları yeni bir şehirde devam edecekti. Filiz ile aşkları da Çanakkale’de okul sıralarında yüzlerine görmeden, şiirlerle başlamıştı ve tanıştıklarında da çok uyumlu bir çift olarak devam etmişlerdi. Emrah üniversitede matematik öğretmenliği, Filiz ise hukuk eğitimine başlamıştı. Ve tanışmalarının üzerinden dört yıl geçmiş, üniversitede nihayetinde bitmişti. Emrah Filiz’e evlenme teklif etmek için hazırdı ama Filiz’in Emrah’a söyledikleri tüm hayatlarının seyrini değiştirmişti. Yolları ayrılmış ikisi de bambaşka hayatlara yelken açmışlardı ama hayat bu belli olmaz, belki bir gün bir yerde tekrar karşılaşadabilirlerdi. Hayatlarında neler değişmiş ve tekrar biraraya gelebilmişler midir dersiniz? Tüm cevaplar
2024 161. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2024 00:46
"BA'DE" "Ve yoluma devam ettim onca kırgınlığımla. Yabancı ve yalancı gibiydik. Sadece unutulmuş sözcükleri birbirimize hatırlatıp onlarca suskunluğumuzla geçip gittik boş kalmış yanlarımızdan." Ba'de Osmanlıca bir kelime ve "Sonra" demek. Asıl hikâye bir ayrılık sonrasında başlıyor. Aslında her son yeni bir başlangıçtır değil midir? Asker olan babası bir gün gittiği görevden geri dönmedi. O artık şehit oğluydu. İki kız kardeşi ve edebiyat öğretmeni olan annesiyle birlikte uzunca bir süre kendilerini toparlayamazsalarda yeni bir düzen kurup hayatlarına devam etmeleri gerekiyordu. Asker çocuklarının yeri yurdu olmaz, devamlı yer değiştirirler ve hiçbir yere ait hissetmezler kendilerini. Annesinin memleketi Çanakkale'ye taşınırlar. Derin duygulu, şair ruhlu karakter olan Emrah; yüreğinden dökülenleri sınıf sırasında yazdıklarıyla yer alıyordu. Sabah tekrar geldiğinde yazdıklarının devamında bir şiir yazılmıştır, hız kesmeden o mısralara eşlik eder, başlar yazmaya. Birkaç gün devam eder böyle ve sonunda tanışmaya karar verirler ve başlar Emrah ve Filiz'in tanışmalarının hikayesi. Emrah öğlenden sonra okula gidiyor Filiz ise sabah okulda oluyordu. Onlar birbirlerini hiç tanımadan aynı sırayı paylaştıkları gibi bir de şiirlerini devam ettiriyorlardı. Bu aşk sıradan bir gençlik aşkının ötesine geçerek şiirlerle beslenen derin ve anlamlı bir ilişkiye dönüşür. Ardından üniversite dönemi, Emrah matematik öğretmenliğini Filiz ise hukuk kazanmıştı. Okulları bittikten sonra Emrah evlilik teklifi etmeye niyetlendiğinde Filiz ilişkiye anlamsız, sebepsiz bir şekilde ara vermek istediğini söyler. Filiz'in Emrah'a söyledikleri tüm hayatının seyrini değiştirir, yolları ayrılmış bambaşka hayatlara yelken acmışlardı. Hayatın acımasız gerçekleri ve Filiz'in tercihiyle bu aşkın önünde
2024 98. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2024 14:39
Herkese merhaba, şiir gibi bir hikayeyle geldim bugün de.. Emrah asker bir babanın oğlu, asker çocuklarının memleketi olmaz ,sürekli yer değiştirirler ve bir yere ait hissedemezler kendilerini .lise 2.siniftayken babası şehit olur . Sonra annesinin memleketi Çanakkale ye taşınırlar. Annesi edebiyat öğretmeni olduğu için dörtlüklere aşina. Bir gün sırasının üzerine aklına gelenleri yazar.Sabah tekrar geldiğinde şiirinin devamı yazılmıştır. Bir kaç gün böyle devam eder ve Filiz sonunda adını yazar. Tanisirlar. Sonra üniversite dönemi...4 yıllık beraberlik Sonrası tam Emrah evlenme teklifi etmeye niyetlendiginde Filiz ara vermek istediğini söyler. Emrah bir arkadaşının yanına Eceabat a gider ve orada Sibel girer hayatına .Sibel neşeli, matrak ,kafadan kırık bir kızdır ve ilişkileri güzel bir şekilde ilerler ,ta ki bir şiir programında Filiz le karşılaşana dek . Sizce Filiz verdiği arayı bitirmek ister mi ? Eski sevgiliye mi dönmeli, Sibel mi olmalı? Şiirlerle dolu ,akıcı bir kitaptı. 135 sayfa bir çırpıda okunuyor . Kitapla kalın dostlar... Ba'de Hasan Çalışır
2024 21. kitabı
Şiirle bezenmiş, motif motif işlenmiş bir romansa aradığınız bu kitap tam sizlik. Biten bir Aşkın arkasında saklıdır gözyaşı, onu her kurcaladığımızda akar yeniden. Kitabın kurgusu, şiirlerin güzelliği beni mest etti. Semra Hasan Çalışır
2024 162. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2024 12:40
Merhabalar Bugün sizlere kalemini keyifle okuduğum bir yazarla geldim, yeni kalemleri keşfetmek mutluluk. Sade ve akıcı üslupla kaleme alınan #bade eserinde kahramanlarımız Emrah, Filiz, Sibel üçlüsü. Biz, lise sıralarında birbirine tutkun, şair ruhlu, kitaplar yazan iki gencimiz Emrah ve Filiz'i okuyoruz önce, sonrası ise hikayeye Sibel karakteri dahil oluyor, peki ama nasıl? Emrah matematik öğretmenliğinden ,Filiz ise hukuktan mezun oluyor. Resimler yapan Sibel ise hayatında anını yaşayan, pozitif güleç bir insan, herkesin böylesi dostu olmasını istediği tiplerden. Üniversitelerini bitirip Çanakkale'ye gelen gençler son buluşmalarında birbirlerine sürpriz hazırlar, biri evlilik teklifi, biri ilişkiye ara verme teklifi... Acaba hangisine karar verip yola devam edecekler? Emrah'ın babası şehit düştüğü için ardında dul ve yetim 3 çocuk kalmıştır, içinde olan bu eksik parçayı Filiz ile tamamlamak isteyen Emrah mutluluğu tadacak mı ? Emrah'ın annesi ile olan diyalogları da kitabı okurken gıpta ettirdi, olgunluk seviyeleri ve anlayışları hoştu. Gönülden tavsiye ederim, kitapla kalın dostlarım ~ "Bir hayal kur Her şey senin olsun Biraz mavi kat biraz kahverengi. Fakat her çeşidinden olsun çiçeklerin. Sakın ha, sakın. Kuşları eksik etme düşlerinden Hele seslerini Bir de süzülerek inişlerini..." ~ "İnsan sevdiğini sevdiği başka şeylerle özdeşleştiriyordu ve sevmek eylemi ancak bu şekilde gerçekleşebiliyordu. Sevmek aynen ahlak gibi ilk kez ailede kazanılıyordu. Anne fedakarlık üzerine son sözü söyleyecek kişiydi. Onlar çocuklarına yalnızca canından can ikram etmekle değil ömür boyu sevmek ve korumakla bu tanımı hak etmişlerdi." ~ "İnsan sorguladığı her şeyin aynı zamanda en iyi dinleyicisidir." ~ Hasan ÇALIŞIR @ikinciadamyayinevi Semra #engelsizokurlaokuyoruz #bade
2024 6. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2024 00:00
Lise aşkı ile evlenen kaç kişi vardır?Varsa ve devam ediyorsa doğru insanı bulmuş demek.Çünkü aslında o yaşlarda sevdalar bir anda parlar hiç sebepsiz söner.Kiminde iz bırakır kiminin umrunda olmaz.Kimi zamanla pişman olur ve çoğu zaman fayda vermez.Aslında çoğu; sevda bile değildir... Kitapta; karakterimiz Emrah, babası şehit düşünce dayısının yanına Çanakkale'ye taşınıyor.Lise son sınıfı da tamamlaması için burada bir okula kayıt oluyor.Derin, duygulu , şair ruhlu bir karakter olan Emrah , sırasına bir şiir karalıyor ve sonra biri onun şiirlerini tamamlıyor.Daha sonra bu kişi ile sevgili oluyorlar ve hiç sebepsiz bir ayrılık gerçekleşiyor. Ba'de ; Osmanlıca bir kelime ve "Sonra" demek. İşte asıl hikaye bu ayrılık sonrasında başlıyor.Aslında her son yeni bir başlangıçtır.Emrah için de öyle oluyor. Belki de hayatımızda yaptığımız yanlışlar , yürüttüğümüz yanlış ilişkiler ileride doğruyu seçebilmek ve onun kıymetini bilebilmek için yaşanmalı.Ve o gün geldiğinde eğer doğru kişiyi bulmuş iseniz ; iyiki o kişi geçmişte beni sevmemiş ki Rabbim şimdi bana bu güzelliği verdi diyeceksiniz.Bilirim bu hikayeleri, yakından... Ben bu kitabı, yoğun duyguları aktarması, içerisindeki şiirleri, karakterlerin birbirleriyle atışırken şiiri kullanıyor olması kadar güzel sonu için de sevdim.Aferin Emrah dedim, adamsın,geride kalansın , masumsun ama sen kazanansın. Güzel bir hikayeydi, sanırım da gerçek.Yani ben öyle hissettim.Akıcıydı, iki oturuşta okuyuverdim.Tavsiye ederim...