Üç YaşamGertrude Stein Gertrudestein kaleme aldığı üç yaşam adlı kitabı okuyup , bitirdim.Kitap için okuyucular tarafından eleştirilen tek konu ; yazarın eseri kaleme alır iken , yinelenen sözcüklerle örülü üslubu olmuş.Bu okurken , beni hiç rahatsız etmedi , bilakis bence esere adeta tiyatro izliyor tadı vermiş.Benim oldukça hoşuma gitti.Dili oldukça yalındı eserin.Eser ; Bridgepoint kasabası sakini üç kadının hikâyesini anlatmaktadır.Üst kurgudaki baş karakterler ise ; Alman olan İyi Anna , Amerikalı siyahi melez Melanctha ve Alman Nazik Lena.Bu üç kadının aynı yerde yaşıyor oluşu ve toplumun alt sosyal sınıfına mensup oluşları ve tümünün hikayenin sonunda ölüyor oluşu dışında ortak bir şey yok ve birbirlerini hiç tanımıyorlar.Kitap oldukça akıcı ve merak unsuru barındıran kurgusu ile elinizden bırakamayacağınız bir eser.Çokça sevdim.Eser , yazarın yayımlanan ilk eseridir.Fakat eser , modern edebiyatın en mühim eserlerinden biri olması ve birçok yazara da ilham kaynağı olmasını sağlamıştır.Kısaca toparlayacak olursam ;işçi sınıfından bu üç kadın, toplumun onları mahkûm ettiği rollerden sıyrılamamış ve kendi hayatlarının kontrolünü de günün sonunda ne yazık ki yitirmişlerdir.Kitabın ben de bıraktığı yegane düşünce ise ; “ kadın her yerde kadın “ oldu.Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar diliyorum.