Kitap %99 doğruluk oranına sahip olduğu için (nasıl hesapladın gibi bir yorum görürsem gerçekten kendimi camdan atarım) sıradan bir inceleme yazmak yerine Termofil Savaşı ile ilgili yanlış bilinenleri düzeltmek adına yazıyorum bu yazıyı. Zira yazarın anlatımı, dili kullanış biçimi ve kaynakları fevkalade, dolayısıyla bu hususlar üzerine yapılabilecek herhangi bir yorum da yok. Öyleyse sözlerimizi daha fazla uzatmadan asıl meseleye geçelim.
Termofil Savaşı (Yunanca: Μάχη τῶν Θερμοπυλῶν, Máchē tōn Thermopylōn), MÖ 480 yılında Yunan şehir devletleri ile Pers İmparatorluğu arasında geçmiş ve tarihe damgasını vurmuş olan "özel" bir çatışmadır. Bu savaş, özellikle kahramanlık ve fedakarlık temaları etrafında şekillenen popüler anlatılarla ünlüdür. Fakat tarihi gerçekler günümüzde çoğu zaman mitlerle ve abartılarla karışmış bir durumdadır. İşte karşınızda yaygın olarak bilinen ve yanlış anlaşılan bazı gerçekler:
— "300 Spartalı" efsanesi, Termofil Savaşı'nın en yaygın bilinen anlatılarından biridir. Ancak bu sayı, Kral Leonidas komutasındaki 298 Spartalı askeri (Aristodemus ve Pantites göz enfeksiyonu ve hastalıklar yüzünden geri gönderilmiştir) temsil eder ve savaşa katılan tüm güçleri tam anlamıyla yansıtmaz. Savaşa esasen yaklaşık olarak 7,000 Yunan askeri katılmıştır. Bu askerler sırasıyla, günümüzde tarihçilerin çoğu Herodotos 'u daha güvenilir bulduğu için onun verdiği 5.200 rakamı esas alınarak (ordunun büyük bir bölümünün savaştan çekildiği gerçeğini de hesaba katarsak), 298 Spartalı, 700 Thespianlı, 400 Tebaili, 1.000 Fokidalı ve 900 helottur. Savaşın yalnızca bu 298 Spartalıya indirgenmesi, dünya genelinde yanlış bir izlenim yaratmaktadır.
— Spartalılar savaş sanatındaki ustalıkları ve disiplinleriyle tanınsalar da, popüler kültürde çoğu zaman yenilmez ve insanüstü savaşçılar olarak tasvir edilmektedirler. Fakat Spartalılar da diğer tüm askerler gibi yenilmez değildi ve belirli zayıflıkları bulunmaktaydı. Örneğin, Spartalıların kullandığı "falanks" formasyonu, çoğunlukla "Makedon falanksı", dar geçitlerde ve yüz yüze çatışmalarda etkiliydi fakat yan taraflardan ve uzaktan gelen saldırılara karşı savunmasızdı. Ayrıca, Spartalı askerlerin disiplinli yapısı, onları daha esnek savaş taktiklerine karşı savunmasız bir hale getirebiliyordu.
— Birçok kişi, Kral Leonidas'ın Termofil'e giderken en başından itibaren bir intihar görevine çıktığına inanmaktadır; ancak bu, tarihi gerçeklerle uyumlu değildir. Leonidas ve Yunan müttefikler, geçidi savunarak zaman kazanmayı, Pers ilerleyişini yavaşlatmayı ve böylece diğer Yunan şehir devletlerine hazırlık yapmaları için süre tanımayı umuyorlardı. Leonidas'ın stratejisi, kendisi ve askerlerinin ölümüne yönelik bir direniş göstermekten ziyade, düşmanın ilerleyişini mümkün olduğunca geciktirmek üzerine kuruluydu.
— Antik Yunan tarihçisi Herodotos, Pers ordusunun sayısını bir milyondan fazla olacak şekilde belirtmiştir; ancak bu sayı, tarihçiler tarafından büyük ölçüde abartılı olarak kabul edilmektedir. Modern çıkarımlar, Pers ordusunun sayısının 70,000 ile 300,000 arasında olduğunu öne sürmektedir. Bir milyon gibi devasa bir sayının kullanılması, Yunanların kendi kahramanlıkları ve zaferlerini vurgulamak adına yapmış oldukları bir abartıdır. (Bu denli büyük bir ordunun lojistik olarak desteklenmesi, o dönemin şartları açısından neredeyse imkansızdır.)
— Ephialtes'in, Perslere dağ geçidini göstererek Yunanları arkadan kuşatmalarına olanak sağladığı bilinmektedir. Motivasyonlarının ise kişisel çıkar veya maddi kazanç üzerine olduğu düşünülmektedir. Oysa ki, esasen hiçbir motivasyonu net değildir ve ihanetinin en belirgin nedeninin korku, Pers gücüne duyduğu hayranlık ya da başka bir pragmatik sebep olduğu düşünülmektedir. Yunan anlatılarında kötülenmesi meselesi ise efsanenin dramatik bir kötü karaktere ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
— Ephialtes’in ihaneti Yunanların yenilmesi hususunda önemli bir rol oynamış olsa da, bu olay yaşanmasaydı Yunanların kolayca kazanabileceği düşüncesi oldukça yanlıştır. Pers ordusu, Yunan kuvvetlerinden çok daha büyük ve güçlüydü. Denizde sağladıkları üstünlük, Termofil savunmasını arkadan çevirmek adına büyük bir tehdit oluşturuyordu. Perslerin geçidi aşmak üzere Ephialtes’in ihaneti dışında başka yollar da bulabilecek olmaları ihtimali oldukça olasıdır.
— Savaş sırasında tüm Spartalıların öldüğü bilgisi de yanlıştır. Bazı Spartalı askerler hayatta kalmıştır çünkü Leonidas askerlerine geri çekilmelerini emretmiş ya da onları farklı görevler için uzaklara göndermiştir. Misal, daha önce de bahsettiğimiz gibi, Aristodemus, Eurytus ve Pantites gibi birkaç Spartalı savaşçı, hastalık veya yaralanma nedeniyle geride kaldıkları için hayatta kalmışlardır. Bu askerler Sparta’ya döndüklerinde toplum içerisinde utançla karşılanmış ve korkaklıkla suçlanmışlardır fakat hepsinin savaş alanında ölmediği gerçeği, anlatılarda genellikle gözardı edilmektedir.
— Termofil, Yunanlar için bir yenilgi olarak sonuçlanmış olsa da, stratejik açıdan büyük bir zafer olarak değerlendirilebilmektedir. Savaş, Perslerin ilerleyişini birkaç günlüğüne de olsa durdurmuş, buna ek olarak, hem Spartalılara bir direnç gösterisi sergileme fırsatı sunmuş, hem de daha sonraki savaşlar için Yunan halklarının moralini yükseltmiş, şehir devletlerini ortak bir düşmana karşı birleştirmiştir.
— Termofil Geçidi, dar ve geçişi zor bir yer olsa da tamamen geçilmez değildi. Persler, Ephialtes'in ihaneti yardımıyla dağ geçidini kullanarak Yunanları arkadan kuşatmayı başarmışlardı ve buna rağmen geçidin mutlak surette savunulabilir bir yer olduğu algısına modern anlatılarda çokça yer verilmektedir. Coğrafi faktörler esasen stratejinin sadece bir parçasıydı ve savaşın sonucu birçok değişkene bağlıydı.
— Yunanların, Termofil Savaşı'nda sadece ağır zırhlı hoplitlere güvendiği düşüncesi de yanlıştır. Yunan ordusu hafif zırhlı askerler, okçular ve müttefik şehir devletlerden gelen süvari birimlerinden oluşuyordu. Bu ek kuvvetler, savaşın çeşitli aşamalarında destekleyici roller oynamış ve Yunanların taktiksel esnekliğine katkıda bulunmuşlardır.
Düzeltilmesi gereken daha birçok yanılgı var olsa da, umarım bu anlattıklarım aracılığıyla bazı yanlış anlaşılmalar açıklığa kavuşmuştur. (Tarihi, eğlence içeriklerinden öğrenmeyelim.)
Yorum, soru veya istek varsa alabilirim.
Esenlikler.