···Okunma: 16 Eylül 2024 03:58 Modern klasikleri, genellikle tarih kitapları okurken fazla sıkılmayayım diye çapraz okuma tekniğini kullanarak elime alırım. Nadiren de olsa bazı klasikler, yaptığım tarih araştırmalarının önüne geçerek beni derin düşüncelere itip asıl odağı kendisinde toplamayı başarır. İşte Satranç da -her ne kadar kısa ve hızlı tüketilebilir olsa da- o odak hırsızlarından biri oldu.
Yazar, dönemin en büyük tehditlerinden biri olan Nazi Almanyası'nın, insanları felaket uçurumuna sürükleme sürecini yetkin bir üslupla, kısa ve öz bir biçimde kaleme alarak, günümüzde dahi hâlâ anılan unutulmaz bir eser ortaya koymuş. Dikkatimi çeken en önemli husus ise, Gestapo'nun kendisine hazırladığı hiçlik odasında adeta deliliğin eşiğinde bir zihin mücadelesi veren Dr. B.'nin yaşadığı travmadan ötürü hissettiği gerilim dolu anların okura da fazlasıyla sirayet etmesi. Bu durum, eseri benim için sürükleyici ve -dolayısıyla- başarılı kılıyor.
Bugüne kadar okumadıysanız, en kısa zamanda okuyup üzerine düşünmenizi tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.