Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

56 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Savaş mecburiyeti vs. aşk mecburiyeti
YouTube kitap kanalımda Mecburiyet kitabının da içinde bulunduğu kitaplık turu videomu izleyebilirsiniz: ytbe.one/yf0me602lnY Mecburiyet : Zorunluluk, yükümlülük anlamlarına gelen bir kelime. Peki bu kelime bizi neden bu kadar etkisi altına almak zorunda? Bir şeylere gerçekten de mecbur muyuz? Kitabın kapağındaki adamın o kaçınılmaz görevini yapması gerçekten de onun için kaçınılmaz bir yükümlülük mü? Kabul edelim veya etmeyelim, hayatlarımızın şu anki işleyişine karar veren bazı kurumlar, adamlar, eserler ve yasalar var. Evraksız adım bile atamadığımız şu dünyada hayatımıza karar veren çeşitli daktilolar, bilgisayarlar ve kanunlar sayesinde yaşayabiliyoruz. Çünkü bizi buna mecbur hale getirdiler. İşin ironik yönü ise, bu sistemi oluşturanın da sistemi isteyenin de yine ta kendimiz olması... Sistemin işlemesi için paralarımızı döken biziz, vergilerimizi hiç şikayet etmeden veren biziz, vatani görevlerimiz uğruna ezilen, hayatları biten, ardında onlarca insan bırakanlar tam olarak da biziz işte. Bunun için de o hayatlarımız için karar veren daktilolarda kafamıza kafamıza vurulmasını çok iyi hak ediyoruz! Neden savaşmayı bu kadar çekici buluyoruz? Etrafımızda, önümüzde, arkamızda, sağımızda ve solumuzda -yani kısacası her tarafımızda- sayısızca nimet ve sonsuzca güzellik, mutluluk, üzülmeye mecbur olmadığımız şu her şey var iken neden kan dökmeyi ve savaşmayı, para ve rütbe uğruna birbirimizi kırmayı yeğliyoruz? Milletlerin yıllardır cevap aradığı sevginin ve manevi dünyanın gücünün savaş ve diğer her türlü iğrenç şeye karşı savaşında sorduğu sorularda insanların bu güzelliklere karşı gerçekten de fazlasıyla kör olması yatıyor olabilir mi? İnsan yalnız yüreğiyle gerçekten görebiliyorsa neden gözlerimizi zevklendirmek uğruna savaş ve bunun türevleri olan şiddet unsurlarını arzuluyoruz biz insanoğlu? Kocaman bir arenaya dönmüş şu evrende dünyamızla neden bu arenanın içerisinde çeşitli "dış mihraklar ve üst akıllar" tarafından bir top gibi oynanıyor? Hadi tamam, sevgiye, mutluluğa, çocukların oynayışına karşı yüzümüzü çeviriyoruz ama bu dünyadaki kötülüğün esas sahiplerinin halimize güldüğünü görecek kadar da kör müyüz be? Yoksa bizim yerimize karar veren insanların kahkahalarını duymakta zorlanıyor muyuz bu arenada hayat mücadelemizi vermek uğruna kovalayanların sonucunda gözeneklerimizi ve hayat gayelerimizi tıkayan terler yüzünden? Neden kurşunlar ve sevgi arasında kararsız kalmış ve bunun sonucunda ikiye ayrılmak zorunda kalmış hayatlar yaşıyoruz ki? Buna mecbur değiliz. Mesela Stefan Zweig Mecburiyet kitabını yazmış, onu okusanıza. Bakalım kurşunlar mı kazanıyor, yoksa sevgi mi!
Mecburiyet
MecburiyetStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202161,6bin okunma
··
3.349 görüntüleme
Bengü okurunun profil resmi
Bugün okulda da savaşın gerekliliğinden dünya nüfusunun hızla arttığından bahsediyordu bazı öğretmen arkadaşlar. Nasıl yani savaş gerekli mi ?Evet insan dünyaya en çok zarar veren varlık peki bu varlığın içinde hiç mi iyi olanlar yok ? Çocuklar ne olacak? diye sordum.Aldığım cevap ise :"Sen çok hümanistsin oldu." Şaşırdım ve üzüldüm. Emin ol sonuna kadar okudum çünkü çok iyi yazmışsın ve insanlık adına umudun tükenmeyeceğini anımsadım yazını okurken . Sağ ol ,fikrin dert görmesin.
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Hümanistlik bizim toplumdaki hırsa, kan görmeye ve gereksiz milliyetçilik duyarlarına ters bir durum. Çok teşekkür ederim bu arada yorumun için, sizin de böyle bugün tartıştığınız konuyla isabet olmuş belli ki. Zaten Zweig da Einstein gibi pasifizm çizgisine yakın bir insandır.
Bu yorum görüntülenemiyor
Esra Özdoğan okurunun profil resmi
Nedenleri çok basit insanoğlunun tek olma arzusu. Asla ama asla bitmez bu arzu. Yada güç savaşı diyelim. Bu sebeple de mecbur kalıyoruz istesekte istemesekte.
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Epey iç daraltıcı ve can sıkıcı bir arzu bu.
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bengü okurunun profil resmi
Teşekkürler . Stefan Zweig'in olayı bu zaten kısa ve öz yazmak
Bu yorum görüntülenemiyor
Zihnisinir okurunun profil resmi
Aslında insan kendi türünden olanları öldürmekten hoşlanmayan bir biyolojik varlık. Birey olarak savaşmayı çekici bulduğumuzu düşünmüyorum sanki. İnceleme için teşekkürler.
Bengü okurunun profil resmi
Evet isabet oldu kitabı okunacaklar listeme alıyorum hemen
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.