Hepimiz Onun Palto'sundan Çıktık
2024 34. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2024 00:00
Dostoyevski’nin "Hepimiz onun Palto'sundan çıktık" cümlesi. Bu tabiri Burun hikayesini okuduktan sonra Gogol ve hikayeleri hakkında araştırma yaparken denk geldim. Gogol'un nasıl büyük bir yazar olduğunu da o zaman kafamda netleştirdim. kitap hakkında konuşacak olursak içinde Gogol'un hikayeleri olan Neva Bulvarı, Burun, Portre, Palto, Fayton ve Bir Delinin Anı Defteri bulunmakta. Daha ilk başta en beğendiğim özellik Gogol'un hikayelere bir yazar olarak karışması ve bizimle sohbet edercesine araya girmesiydi. Kitabın ikincisi hikayesi olan Burun'u okuduktan sonra sanki bir şeyleri kaçırıyormuş gibi hissettim ve araştırma yapmaya başladım. İşte o araştırmadan sonra tam olarak emin oldum ki Gogol'un asıl yapmaya çalıştığı şey mizahla, yarı gerçek yarı gerçek olmayan olaylarıyla birlikte umutsuzluk, karamsarlık, yaşamın tekdüzeliği ve insanların çektiği acıları ve üzüntüleri yansıtmaktı. Bunları da tabiki de Rus hükümeti üzerinden eleştirerek yapmıştı. Tabiki de hükümetin defterini anında üstüne çekmişti. İnsanların üst düzey memurlar tarafından aşağılanması, alt tabaka insanların yaşamak uğruna verdiği savaşlar hatta ölümleri, hükümetin işleyişi, rüşvet, eşitsizlik ve toplumsal çöküşün bu denli canlı ve güzel bir şekilde hikayeler olarak metne dökülmesi bir baş yapıt bana göre. Her bir hikayeyi okurken ayrı ayrı çok şey düşündüm, üzüldüm ve heyecanlandım. Burun, Portre ve Palto hikayelerini gerçekten ömrümün sonuna kadar unutmak istemiyorum. Nikolay Gogol ile tanıştığım için kendimi çok şanslı hissetmekle beraber Bir Delinin Anı Defteri - Palto - Burun - Petersburg Öyküleri ve Fayton kitabını herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.
Bir Delinin Anı Defteri - Palto - Burun - Petersburg Öyküleri ve FaytonNikolay Gogol · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202538,5bin okunma