ilişkiler
"dalgalanma", olan şeyin hiçbir zaman belirlenebilir olmayacağı anlamına gelmez; yalnızca bazı anlarda ve öngörülemez bir biçimde belirlendiği anlamına gelir. belirsizlik, bir nicelik bir başka şeyle etkileşime girdiğinde ortadan kalkar. Etkileşim sırasında kesin bir konumda cisimleşir. Örneğin bir ekrana çarpar, bir parçacık dedektörüne yakalanır veya bir fotonla çarpışır; somut bir konum edinir. Sinin tuhaf bir yönü vardır: elektron yalnızca etkileşime girdiği fiziksel nesnelere göre somuttur. Diğer hepsine göre ise etkileşim, belirsizliğin bulaşıcılığını yaymaktan başka bir işe yaramaz. Somutluk yalnızca fiziksel bir sistemle ilişkili olarak meydana gelir. bir elektron bir nesneye, örneğin eski bir televizyonun ekranına çarptığında, onu düşünürken hayal ettiğimiz olasılık bulutu çöker ve elektron ekranın bir noktasında somutlaşarak televizyon görüntüsünü oluşturmaya katkıda bulunan ışıklı noktacığı meydana getirir. Ama bu yalnızca ekranla ilişkili olarak gerçekleşir. Başka bir nesne ile ilişkili olduğunda elektron kendi belirsizliğini ekrana iletir, böylece elektron ve ekran artık birlikte bir konfigürasyon süperpozisyonunda bulunur ve ikisine ait ortak olasılık bulutu ancak bir başka nesneyle etkileşime girdiği anda çöker ve belirli bir konfigürasyonda somutlaşır, bu da böyle devam eder gider. Bir elektronun bu kadar garip davrandigi düşüncesini benimsemek zordur. Daha da zoru uzayın ve zamanında böyle davrandıkları düşüncesini sindirmektir. yine de eldeki tüm kanıtlara göre kuantum dünyası budur; içinde yaşadığımız dünyadır.. süreyi ve zaman aralıklarını belirleyen fiziksel temel kütleçekimi alanı yalnızca kütlelerden etkilenen bir dinamiğe sahip değildir, bir şeyle etkileşime girmediği sürece belirli değerlere sahip olmayan bir kuantum varlığıdır. etkileşime girdiğinde süreler tanecikli yapıdadır ve yalnızca o şey için belirlenmiş olur, evrenin geri kalanı içinse belirsiz kalmaya devam ederler. Zamanın Düzeni Carlo Rovelli
Alıntı

mt

@smtg_
zamanların kuantum süperpozisyonları
Kuantum mekaniğinin ikinci keşfi belirsizliktir: örneğin, yarım bir elektronun nerede ortaya çıkacağını kesin olarak öngörmek mümkün değildir. Elektron iki belirme arasında kesin bir konuma sahip değildir, sanki bir olasılık bulutu içinde dağılmış gibidir. Fizik jargonunda bir konumlar süperpozisyonunda bulunduğu söylenir. Uzay-zaman bir elektron gibi fiziksel bir nesnedir. o da dalgalanır. O da farklı konfigürasyonlara ait bir süperpozisyonda bulunabilir. Geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki ayrım da böylece dalgalı ve belirsiz olur. Nasıl bir parçacık uzayda dağılmış şekilde olabiliyorsa, geçmiş ile gelecek arasındaki fark da dalgalanabilir: bir olay diğer bir olayın aynı zamanda hem öncesinde, hem sonrasında olabilir.
Bilim
·1 alıntı·