·398 syf.····Okunma: 29 Eylül 2024 17:43 Issız bir adaya düşsem ve yanıma yalnızca bir adet kurgu dışı kitap alma hakkım olsa, Kozmos’u alırdım. İçinde koca bir evreni barındıran, aslı bir belgesel olan bu kitap; insan türünün hem önemsiz hem anlamlı varoluşunu, sonsuz boşluğun içinde süzülen soluk mavi noktanın ne kadar kıymetli ve korunmaya muhtaç olduğunu, gündelik bütün dertlerimizin, bir birimizi yok etmenin ve ayrıştırmanın ne kadar ahmakça ve gereksiz olduğunu, yıldız tozlarını, galaksileri, öte gezegenleri anlatarak dolaylı ve doğrudan hissettiriyor. Sadece kainatın yapısını ve dinamiklerini değil, bilişsel ve fiziksel evrimimize, bilimsel ve kültürel tarihimize de yakın bir mercek tutuyor.
Kuşkusuz belgeseli yapıldığından beri, evren hakkında bildiklerimiz kat be kat arttı. Bugün Carl Sagan’ın bilemediği bir çok şey biliyoruz. Fakat yine de, sonsuzluğa uzanan bu karanlık ve soğuk evrenin muhteşem gezegeninde birbiriyle didinen insancıklar olarak, türümüzün ve gezegenimizin kıymetini anlamak adına, bütün dünyaya tek bir kitap okutma hakkım olsaydı o kitapta kuşkusuz Kozmos olurdu. Herkesin ama herkesin kesinlikle okuması gerektiğine inanıyorum. Okuduktan sonra bilimsel güncelliği sağlasın diye, yine aynı isimle Neil deGrasse Tyson tarafından remake edilen Cosmos belgeselini izlemenizi şiddetle öneririm.